Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym się różnią od siebie karty graficzne?

Kicknijmnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chodzi mi o sytuacje kiedy jeden model karty np. gtx 1060 6GB jest tak jakby "wydany" przez kilka firm, nie wiem jak to nazwać. Jakie różnice są najczęściej między takimi kartami? Ma to jakieś większe znaczenie w wydajnośći, czy chodzi o jakieś pojedyńcze, kosmetyczne rzeczy?

9YbAX2Z.png
Opublikowano

Zadaj sobie pytanie czym sie różni samochód typu Mały Fiat od powiedzmy Opla. Obydwa przecież mają silnik i jeżdżą czyli według odpowiedzi są to takie  same samochody. 
Któryś pewnie jest lepszy od drugiego to i wystarczy że sobei porównasz różnice to sie dowiesz w czym. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

1) Kwota przeznaczona na zakup:

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):

3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)

4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):

5) Osobiste preferencje:

6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

Zadaj sobie pytanie czym sie różni samochód typu Mały Fiat od powiedzmy Opla. Obydwa przecież mają silnik i jeżdżą czyli według odpowiedzi są to takie  same samochody. 
Któryś pewnie jest lepszy od drugiego to i wystarczy że sobei porównasz różnice to sie dowiesz w czym. 

Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi mi np. o różnicę w takim przypadku dla gtx 1060:

https://www.x-kom.pl/p/439234-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-gtx-1060-6gb-gddr5.html

https://www.x-kom.pl/p/316840-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-gtx-1060-dual-6gb-gddr5.html

https://www.x-kom.pl/p/323159-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gtx-1060-mini-itx-oc-6gb-gddr5.html

Wszystkie te oferty to gtx 1060 6gb, ale chodzi mi właśnie czy między nimi jest jakaś większa różnica w wydajności, ponieważ w cenie jest.

9YbAX2Z.png
Opublikowano

Roznia sie fabrycznym oc i budowa chlodzenia.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Droższa karta wcale nie musi być wydajniejsza od tańszej, niby w każdej  to samo  ale zawsze to co innego i inaczej złożone, inne podzespoły bazowe i układy obsługi co za tym idzie każda karta ma swoje dodatkowe funkcje poza podstawowymi. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...