Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mała wydajność stosunkowo dobrego laptopa

dylontheking

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

podejrzewam, że nie jestem pierwszym ani ostatnim, który spotyka się z takim problemem. Jakiś czas temu zakupiłem laptopa od MSI (GV62 7RD), który nie jest jakąś bestią, ale solidnym średniakiem i od pierwszego uruchomienia odniosłem wrażenie, że nie wyciąga on tyle ile powinien. Jeśli chodzi o pracę systemu - mam zastrzeżenia co do prędkości otwierania przeglądarki oraz ładowania funkcji systemowych pod przyciskiem start. Dalej, to co dla mnie jest najistotniejsze, wydajność w grach. Przykładowo średnie kl/s w grach: CS:GO 90-120 FPS (wszystko niskie, cienie wysokie), Fortnite 50-80 FPS (średnio-niskie), GTA V Online 30-70 FPS (najniższe możliwe). Uprzedzam odpowiedzi typu "laptop nie jest do gier", bo sam jestem zwolennikiem PC, ale na chwile obecną nie mam stałego miejsca na komputer. Oglądałem testy tych laptopów i w GTA V na średnio wysokich uzyskiwali stałe 60 klatek. Potrzebuję porad, które mogą w jakiś sposób rozwiązać ten problem, a dla osoby, która wskaże w czym jest kłopot i pomoże go rozwiązać przewiduję jakiś mały "upominek".

Konfiguracja laptopa:

i5 - 7300HQ

GTX 1050 4GB

8GB RAM

HDD 1TB

UWAGI:

1)Próbowałem już eksperymentować z CpuCoreParking, podkręcać w Dragon Center.

2)Kombinowałem z pamięcią wirtualną.

3)Oczywiście używam opcji uruchamiania na steam i w Epic Launcherze.

4)O sprzęt zawsze dbam, wszystko czyszczę, defragmentuję itp.

5)Jeśli chodzi o zużycie zasobów w Menadżerze zadać to wszystko trzyma się na akceptowalnym poziomie (tylko w GTA zużycie pamięci dochodzi do 90%)

6)Funkcje systemowe? Może dysk? Ale czy dysk wpłynie na FPS w grach?

Liczę na przemyślane odpowiedzi, z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów ;)

• Aive zmienił(a) tytuł na Mała wydajność stosunkowo dobrego laptopa
Opublikowano

Sprawdzałeś czy w opcjach zasilania masz ustawione na Wydajność? 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano
8 godzin temu, MrAdrian976 napisał:

Sprawdzałeś czy w opcjach zasilania masz ustawione na Wydajność? 

Oczywiście. Z ostatnimi aktualizacjami pojawiła się nowa komenda do PowerShella, która wymusza w opcjach zasilania Najwyższą wydajność, gdzie normalnie można uzyskać profil Wysoka wydajność.

Opublikowano
2 godziny temu, xxerorxx napisał:

Sprawdź czy dysk nie posiada żadnych bad sektorów, bo być może winny jest właśnie dysk. 

Jaki system operacyjny? 

Dysk nie posiada żadnych bad sektorów. Mój system to Windows 10 64bit.

Opublikowano

Próbowałeś eksperymentować z dyskiem i spróbować załatwić zamiennik pod SSD? 

Spróbuj wyszukać również nowszych sterowników, być może to one mogą również zawadzać.

I pytanie co do gry, jakie masz ustawione ustawienia w opcjach graficznych? Próbowałeś się nimi jakoś bawić i ustawiać? Aby wzrosła wydajność gry.

Opublikowano
24 minuty temu, 7TEZY napisał:

Próbowałeś eksperymentować z dyskiem i spróbować załatwić zamiennik pod SSD? 

Spróbuj wyszukać również nowszych sterowników, być może to one mogą również zawadzać.

I pytanie co do gry, jakie masz ustawione ustawienia w opcjach graficznych? Próbowałeś się nimi jakoś bawić i ustawiać? Aby wzrosła wydajność gry.

Mój laptop ma możliwość dołożenia dysku SSD jeszcze dodatkowo, ale nie ukrywam, że na chwilę obecną średnio finansowo, a nie chcę byle czego tu wkładać. Sterowniki zawsze aktualizowane na czas. Co do ustawień graficznych to wszystko jest w temacie.

@EDIT: Zgadzam się, SSD może wiele zmienić.

Opublikowano

Dysk nic nie zmieni jak ktoś ma pierdyliony programów uruchomianych w tle. Wystarczy pozbyć sie oprogramowania producenta, antywirusów które zainstalowało się i nie używać żadnych programów do ulepszania Windows. 
Czysta instalka Windowsa, do tego sterowniki płyty, usb, dźwięku i grafiki, oczywiście pełna aktualizacja windows update konieczna i tyle wystarczy by mieć w miarę sprawny i wydajny system.  Przez 2-3 dni laptop przymula a potem działa już normalnie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
Dnia 22.09.2018 o 21:29, Ktosiu napisał:

Dysk nic nie zmieni jak ktoś ma pierdyliony programów uruchomianych w tle. Wystarczy pozbyć sie oprogramowania producenta, antywirusów które zainstalowało się i nie używać żadnych programów do ulepszania Windows. 
Czysta instalka Windowsa, do tego sterowniki płyty, usb, dźwięku i grafiki, oczywiście pełna aktualizacja windows update konieczna i tyle wystarczy by mieć w miarę sprawny i wydajny system.  Przez 2-3 dni laptop przymula a potem działa już normalnie.

Wiesz, jakieś pojęcie o tym mam. Cała lista programów i aplikacji na moim laptopie ogranicza się do discorda, steama i 3 gierek. Antywirusów nigdy nie używam - tylko co jakiś czas to przeskanowania itp. Mam odinstalowane wszystkie śmieciowe aplikacje windowsa razem z samym sklepem. Również powyłączałem zbędne usługi w services. Moje pytanie pojawia się tylko dlatego, że ciężko mi to wszystko zdiagnozować. Choć nie powiem, znacznie pomógł unparking procesora i nowe ustawienie zasilania "Najwyższa wydajność", którą aktywuje się w PowerShellu.

Opublikowano

Od wydajności są opcje zasilania i tam sie to ustawia bez kombinowania. Jeśli masz brak opcji w to nie są zainstalowane odpowiednie sterowniki i nawet bawienie sie linią komend niewiele pomaga kiedy brak sterowników. Zwykle to problem w laptopach HP czasem w Lenovo gdzie należy koniecznie zainstalować tego typu sterowniki.  Sprawdź i u siebie czy masz takie na stronie producenta. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

Od wydajności są opcje zasilania i tam sie to ustawia bez kombinowania. Jeśli masz brak opcji w to nie są zainstalowane odpowiednie sterowniki i nawet bawienie sie linią komend niewiele pomaga kiedy brak sterowników. Zwykle to problem w laptopach HP czasem w Lenovo gdzie należy koniecznie zainstalować tego typu sterowniki.  Sprawdź i u siebie czy masz takie na stronie producenta. 

Opcje zasilania były zawsze, ale najwyższa wydajność działa tylko na "nowoczesnym sprzęcie" jak to jest opisane przy jej ustawianiu. Żeby ją aktywować trzeba w powershellu użyc komendy, a potem przejść do opcji zasilania i pojawia się opcja najwyższa wydajność. Ta możliwość pojawiła się dopiero w którejś z ostatnich aktualizacji.

Opublikowano

Ta możliwość pojawia się po wgraniu sterowników...

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

On chyba nie zrozumiał że bez sterowników mimo że opcje widać nie działa to jak  należy. Żadne czary-mary nie pomogą bez zainstalowanych sterowników, niby jest ale nie widać by działało. 
Problemem jest po prostu nie działający Turbo Boost na procesorze który powinien być stale taktowany 3,1 GHz przy obciążeniu w grze. 

Opublikowano

Wszystkie sterowniki są najnowsze możliwe. Opcja jest ogólnie dostępna tylko na Windows 10 Workstation. Aby na Home lub Professional odblokować tę opcję należy w powershellu użyć komendy:

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Po ponownym uruchomieniu komputera opcja normalnie jest dostępna.

@EDIT: Co do aktualizacji. Zaktualizowane jest wszystko, od BIOSu przez chipset, grafę... No wszystko.

@Ktosiu

Bez tytułu.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...