Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer czasami się nie włącza

dragranis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno tu już nie pisałem :P

Mam pewien nietypowy problem z komputerem. Czasami się po prostu nie włącza. Mogę wciskać i wciskać Power i nic. Próbuję wtedy wyłączyć i włączyć zasilacz za pomocą switcha z tyłu obudowy i wtedy po paru takich operacjach, po wciśnięciu power komputer się uruchamia. Kiedy jest włączony to nie ma żadnego problemu, niezależnie od tego co robię: czy to przeglądanie internetu, oglądanie filmów czy granie przez wiele godzin. Po prostu działa jak zawsze i tyle.

Zastanawiałem się czy to może być problem z zasilaczem, no ale z drugiej strony, czy gdyby zasilacz był problemem, to czy po uruchomieniu kompa ten mógłby pracować przez wiele godzin jakby nigdy nic?

Postanowiłem też coś sprawdzić. Kiedy komputer już raz się uruchomi, to kiedy go wyłączę, to po minucie się najzwyczajniej w świecie uruchomi, gdy tylko wcisnę Power. Żadnego kombinowania z tyłem obudowy. Nie wiem czy wam ta informacja pomoże.

Jak na razie to myślę jedynie nad otworzeniem go jutro i przeczyszczeniem.

Ktoś spotkał się z takim problemem i wie o co może chodzić?

Opublikowano

Pierwsze; to może być zasilacz i na pewno do wymiany. 

Drugie; jak po wymianie zasilacza dalej to samo to jest płyta główna uszkodzona, raczej na pewno suche kondensatory. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Znalazłem rozwiązanie. Otworzyłem dzisiaj kompa, przeczyściłem z kurzu. Spojrzałem na to miejsce na płycie głównej, gdzie wpina się przyciski power oraz reset. Nie wiem czemu, ale przycisk power był zepsuty ( jeden kabel był jakby wyrwany z tej plastikowej końcówki. Na pierwszy rzut oka nie było tego widać, ale jak wziąłem go w dłoń, to jeden kabelek bez jakiegokolwiek oporu wyszedł z plastikowej końcówki). Wypiąłem go, wpiąłem w to miejsce kabel od przycisku reset i teraz przyciskiem reset działa normalnie. Udało mi się uruchomić komputer kilkanaście razy samym przyciskiem, bez bawienia się z zasilaczem więc myślę że problem rozwiązany.

Tak czy tak, dzięki za pomoc i sugestię:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...