Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 zmniejszenie partycji systemowej

xcepax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Chciałem wrzucić system na nowy dysk SSD (120gb), obecnie system  znajduje się na HDD 1TB, partycja z systemem ma nieco ponad 900gb (reszta to recovery i coś od Lenovo -laptop). Partycje systemową chciałem zmniejszyć za pomocą narzedzi systemowych Win 10 do ok. 100gb (na SSD mam widoczne 111gb) i przerzucic przez klonowanie na ssd ale najwięcej co udało mi się zrobić to podzielić ją na dwie prawie równe partycje po ponad 400gb, bardziej się już nie da zmniejszyć i jest za duża na ssd.

Jam mam to zrobić? HDD chce przeznaczyć na wszystko oprócz systemu a SSD tylko na system 

Opublikowano

Szybciej zainstalujesz system niż nauczysz sie z opcji programu że można kopiować DOWOLNĄ partycję a nie cały dysk.Twój problem sobie poszukać opcji. 

By przenieść system należy też przenieść 2-3 partycje bez których nie będzie startował . 

Bezsens całkowity kopiowana skoro i tak jak masz programy na innych partycjach niż system wszystko trzeba będzie od nowa itp. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To może inaczej. Mam HDD fabrycznie, teraz dołożyłem SSD, nie mam żadnego nosnika żeby zrobić bootowalny obraz systemu a chce przerzucić system na ssd, jest jakaś opcja z partycji recovery albo odzyskiwania systemu żeby z HDD zainstalować na ssd?

Zrobiłem klonowanie wszystkich partycji na ssd żeby sprawdzić czy działa, po zmianie kolejności bootowania w biosie nie widzę różnicy w szybkości działania.... Tylko że nie jestem pewny czy dobrze ustawiłem bo dziwne nazwy były w biosie i bardzo długie (nie wiem co było przed zamontowaniem SSD)

Opublikowano

Po co ci oprogramowanie producenta z recovery ? Najlepiej czysty system i doinstalować to co potrzebne zamiast wywalać. Zresztą odzyskiwanie z recovery zwykle niszczy partycję z systemem i kasuje wszystko albo większość na tej partycji. 

Jak by nie  było to system w recowery zwykle po jakimś czasie nie jest aktualny i coraz dłużej trwa aktualizacja. Tym bardziej i tak trzeba ręcznie aktualizować sterowniki które zwykle już są stare. 

Opcja pewnei jest , trzeba sobie odpowiednio ustawić program i zaznaczyć partycje do przeniesienia. Nie ma potrzeby nawet zmieniać rozmiarów partycji skoro program sam dopasowuje sie do rozmiaru dysku. 

Stracisz kilka godzin na zabawy z klonowaniem nie mając pewności czy zadziała zamiast zainstalować w godzinę nowy system. 

Opublikowano

dobra, mam drugi dysk ssd wolny i przejściówke sata-usb, mam narzędzie do tworzenia obrazu ze strony Microsoftu ale po podpięciu dysk na usb 2.0 i usb 3.0 nie widzi go, po sformatowaniu w zarządzaniu dyskami stworzyło mi nowy dysk który jest "online" nawet po odłączeniu.

Zaczynam już nieźle mieszać dlatego mógłbym prosić o jakąś instrukcje jak zrobić obraz systemu na ssd podłączonym na usb?

tak jak pisałeś @Ktosiu, chce już czysty system i sam sobie sterowniki doinstaluje bo szkoda czasu i nerwów

Opublikowano

Klonowanie na USB musi obsługiwać program.  Zwykle klonuje sie dyski podpięte pod SATA bo na USB to godziny kopiowania. 

Zainstaluj czysty i jak masz możliwość wypnij stary dysk, resztę zrobi sobie samam instalka systemu.

Partycje potem możesz poukrywać ( recovery itp )  by nie były widoczne pod systemem.  W razie czego masz dysk oryginalny do reklamacji jak się spiepszy laptop. 

Opublikowano

Już sobie poradziłem ,musiałem skombinować pendrive bo nie mam innego nośnika niż ssd z przejściówką ale teraz mam drugi problem.

Skoro się za to zabrałem chciałem od razu sformatować drugiego laptopa z win7 ale mam teraz problem z nośnikiem usb, w "Ten Komputer" wyświetla się jako "Nowy" system plików NTFS i nic poza tym, żadnego miejsca nic, w zarządzaniu dyskami jest jako nieprzydzielone miejsce, po stworzeniu woluminu prostego jest na chwile ok, ale jak otwieram go w diskparcie to wyskakuje odmowa dostępu. po komendzie "clean" Formatowanie z prawokliku jest niemożliwa bo system windows nie może dokończyć formatowania. Win10 normalnie postawiłem za jego pomocą, może być, że w międzyczasie padł czy to tylko ja coś źle robie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...