Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poszukuje] - Kurs programowania w .LUA (na przykładzie tibii)

Vivelo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, potrzebuję dobrego poradnika/kursu (z praktycznym zastosowaniem funkcji, loopow, ifów czy stringów) najlepiej oparty na przykładzie Tibii.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź ! 

A może znajdzie się coś bardziej szczegółowego i dłuższego? Bo tutorial świetny ale tak naprawdę niewiele tłumaczy - nie ma w ogóle funkcji string opisanej itd + jest zwyczajnie niedokończony :)

Opublikowano

Ogarnij sobie jakiś poradnik C++ np. Mirosława Zelenta i będziesz miął ogólną wiedzę nie tylko w lua ale i cpp. Składnia lua jest prosta a wydaje mi się, że bardziej zależy ci na samej zasadzie działania danego języka.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o C++ to na bieżąco się go uczę, natomiast jestem na etapie przerabiania Clienta Tibii i potrzebuję większej wiedzy z samego zakresu odczytywania "skryptów" i zrozumienia "co jest zależne od czego" niż składni (ponieważ tą rozumiem w jakimś stopniu).

Przykładowo przeczytam skrypt i jestem w stanie go zedytować czy napisać własne funkcje ale te nie wyświetlają się w Cliencie (mimo braku błędów) ponieważ, gdzieś jeszcze takowy trzeba edytować lub coś napisać/dopisać - i jestem pewny, że jest to gdzieś zapisane ale nie jestem w stanie tego rozszyfrować (stąd potrzebny mi poradnik odwołujący się bezpośrednio do Tibii i tłumaczący komendy) - ewentualnie lekcje, od kogoś kto się na tym zna i mógłby mi tłumaczyć na bieżąco "rzeczy", których nie ogarniam :)

EDIT: Żeby zobrazować dokładnie o co mi chodzi:

Edytuje skrypt ekwipunku (zmiana nazw, odnosników i takie tam) + inne rzeczy z nim związane jak plik inventory.otui
Skrypt Ekwipunek.png

Zmieniam także przypisywanie id i całej reszty w outfit.lua + wywołuje odpowiednie okna z pliku outfitów do inventory

Skrypt Outfit.png

I w efekcie finalnym mam to

Skrypt tu powinien.png

Tylko no właśnie... Outfit się nie pojawia cokolwiek bym nie zrobił... gdzieś musi być w innych plikach .lua wywołanie okna outfitów w ekwipunku (próbowałem nie tylko edycji funkcji ale także przekopiowania żywcem outfit.lua do inventory.lua co moim zdaniem powinno dać efekt podczas uruchomienia funkcji "SetOutfit" dokładnie tego samego w ekwipunku - i wtedy już bym sobie dociął odpowiednio skrypt, ale jak widać nic się nie dzieje.

Krótko mówiąc - to chce tu :D (tylko bez możliwości zmiany outfitu - zwyczajne wyświetlanie okna) a i w razie pytań (to w ekwipunku to nie jest grafika, tylko wywołane komenda okno z "SetOutfit" na którym normalnie pojawia się wygląd postaci :P

krotko.png

Opublikowano

Post na OtLanda dodałem, niestety jeżeli chodzi o znalezienie tego, to próbowałem już niejednokrotnie i niestety nic :D 

No cóż wciąż liczę na pomoc od innych + jeżeli ktoś chętny objąć rolę mojego nauczyciela od .lua to piszcie :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...