Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Utalenie mijsca zamieszkania

Bóbr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
W dużym skrócie aby nie wchodzić w szczegóły chciałbym ustalić gdzie aktualnie mieszka dana osoba.

Mam jej wszystkie dane osobowe takie jak numer i seria dowodu osobistego, pesel, adres zamieszkania, numer konta bankowego itd. W zasadzie mam wszystkie dane owej osoby aczkolwiek nie mam najważniejszej aktualnego miejsca zamieszkania. 
Mianowicie pożyczyłem pewnej osobie pieniądze spisując umowę jednakże zmieniła miejsce zamieszkania, w tym samym miesicie.
Zgłosiłem sprawę do firmy windykacyjnej, ale bez aktualnego miejsca zamieszkania sprawa może potrwać naprawdę długo.
Jest ktoś w stanie nakierować mnie w jaki sposób mogę ustalić gdzie przebywa owa osba teraz?

Gdzie mogę się z tym zgłosić?

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Opublikowano

Składaj wniosek do Centrum Personalizacji Dokumentów MSWiA, na stronie powinny być informację jak to zrobić mając dane. 

Możesz próbować sam poszukać  w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) lub KRS (Krajowy Rejestr Sądowy) jeśli ten ktoś prowadzi działalność gospodarczą. 

Ewentualnie wnieś sprawę sądową ze starym adresem zamieszkania, sąd może zwrócić sie do odpowiednich organów ( głównie po PESEL ) by ustalić aktualny adres. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
2 minuty temu, Ktosiu napisał:

Składaj wniosek do Centrum Personalizacji Dokumentów MSWiA, na stronie powinny być informację jak to zrobić mając dane. 

Możesz próbować sam poszukać  w CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej) lub KRS (Krajowy Rejestr Sądowy) jeśli ten ktoś prowadzi działalność gospodarczą. 

Ewentualnie wnieś sprawę sądową ze starym adresem zamieszkania, sąd może zwrócić sie do odpowiednich organów ( głównie po PESEL ) by ustalić aktualny adres. 

Teraz pytanieczy jeśli zlecam sprawę windykacyjną firmie windykacyjnej to czy ona ma prawa do wystąpienia o takie dane?

Zaoszczędzi mi to czasu, nerwów i załatwiania, a wiadomo oni się na tym dużo lepiej znają.

Opublikowano

Raczej nie ma, jeśli ma upoważnienia to sobie możesz za nie zapłacić. 

p.s. Staraj sie unikać w razie sprawy sądowej nadzoru komisarycznego, nieźle może cię to skrobnąć i koszty mogą stanowić 1/4 czy 1/3 kwoty odzyskiwanej. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dzięki wielkie za rady. Bedę informował i zadawał pytania jak coś ruszy się w tej sprawie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...