Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer dedykowany lub VPS pod 2 serwery + strone WWW dla +/- 200/300 graczy

yacht

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema tak jak w temacie, chciałbym abyście polecili mi jakaś dobrą maszynę na ovh +/- 200/300 graczy pod lobby, easyhc + stronę.

+Czy maszyna za mniej niż 300zł da rade utrzymać taką ilość graczy przy 2 serwerach + stronie?

• Biter. zmienił(a) tytuł na Dedyk/vps pod 2 serwery + strone. +/- 200/300 graczy
Opublikowano

Zależy to od ilości pluginów, lobby + serwer na jednej maszynie to jest coś czego nie uznaje za dobre rozwiązanie ale muszę podkreślić tak da się zrobić serwer i lobby na jednej maszynie bo potem mi zarzucają że mówię że się nie da..

Ale okej jeżeli chcesz zrobić wszystko na jednej maszynie to musisz wziąć pod uwagę iż gracze łażą w każdym kierunku i generują mapę, mapa zajmuje miejsce na dysku a sam rendering zabiera trochę pamięci ram, również pliki gracza w jakimś stopniu - w małym bo małym ale zajmują miejsce. Lobby + Serwer (+-300 graczy) to wyzwanie dla maszyny i jeszcze strona którą mogą odwiedzać setki użytkowników dziennie. Pluginy zajmują pamięć ram jak i pamięć na dysku. Także wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będzie maszyna z takimi parametrami (w konfiguracji podstawowej - wiadomo że możemy zmienić te parametry na większe):

Procesor:  Intel  i7-6700K - 4/8t - 4GHz /4.2GHz
RAM:  32GB DDR4 2133 MHz
Dyski:  SoftRaid 2x480GB SSD

Tudzież trzeba uwzględnić co będzie na stronie, jeżeli sama strona informacyjna to na spokojnie - lecz gdy w grę wchodzi strona z panelem użytkowników oraz forum to obciążenie rośnie (więcej użytkowników). Ale oczywiście mogę się mylić więc jak coś napisałem źle to bardzo proszę o poprawę mojej wypowiedzi ;)

• Marosking zmienił(a) tytuł na Serwer dedykowany lub VPS pod 2 serwery + strone WWW dla +/- 200/300 graczy
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

wygeneruj mapę przed startem i weź dedyka z ovh game

300 z czymś jak dobrze pamiętam

k3HeXgc.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...