Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Reanimacja laptopa

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Z racji iż wybieram się na studia, przydałby mi się laptop, nie chcę jednak wydawać kasy na coś nowego, więc pomyślałem o reanimacji mojego starego laptopa. Posiadam HP ProBook 4530s, laptop przez kilka lat działał doskonale, jednak po jakimś czasie straszliwie zwolnił i zaczął się grzać (Potrafił sie wyłączyć z przegrzania od włączenia gta Vice City). Zwiększenie ilości ramu do 8gb, wymiana pasty oraz przeczyszczenie laptopa nic nie dały. Myślę że mogła by tutaj pomóc wymiana procesora na coś lepszego i włożenie dysku ssd w miejsce hdd. To nie ma być laptop do grania, ale do pracy i programowania. Czy taki zabieg mógłby pomóc? Jak sprawdzić czy to wina dysku? Jaki procesor i dysk mógłbym tu włożyć? Proszę o pomoc i daję plusiki :)

Opublikowano

Tylko po cholerę lepszy procesor jak już masz problemy z grzaniem się laptopa. 
 i5-2410M albo  i7-2620M, poza tym szkoda nawet inwestować w zabytki. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
Cytat

Tylko po cholerę lepszy procesor jak już masz problemy z grzaniem się laptopa.

Właśnie sęk w tym, że wcześniej się nie grzał i wszystko chodziło cacy, więc może po wymianie procka problem zniknie. zabytek jak zabytek, ale z ssd i sprawnym prockiem powinien mi chyba starczyć do zwykłego użytkowania, nie zamierzam na nim grać, bo mój PC będzie w domu :). Starczy mi to, żeby laptop się nie mulił i dało się na nim spokojnie przeglądać neta, oglądać filmy czy napisać jakiś program. Nie mam zamiaru wywalać kilka tysi na nowego laptopa, jeśli za parę stów mogę zreanimować tego :D.

EDIT

Który procesor będzie lepszy? 

Opublikowano

Zacznij od zmiany dysku, zobacz czy będzie poprawa.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Tak ciężko sie domyślić że i7 będzie lepszy ?  Inna sprawa to nie wiadomo czy będzie działał nowy procesor ale to sobie sprawdzisz sam. 

Opublikowano

No nie zawsze i7 wypada lepiej :). a pytałem dlatego bo jak patrzyłem różne benchmarki, to raz wygrywała i5 a raz i7, a różnica w cenie była znaczna.

Opublikowano

A w czym to ma wypadać gorzej lepszy procesor ? 

Opublikowano

Wymieniłem dysk, laptop chodzi lepiej, ale dalej się grzeje :/. o to że i7 nie zawsze jest lepsza mówiłem w sensie cena-wydajność, jak i miałem też na myśli to że nowsza i5 może być lepsza niż starsza i7, ale w tym przypadku oba procki z tego co widzę są z jednej serii. Pytałem się również dlatego, bo na różnych stronach z benchmarkami raz wygrywa i5 a raz i7, natomiast i5 na allegro chodzi w okolicach +/-60zł, a i7 +/-170.

Opublikowano

A co mają do tego nowsze procesory? Do złomu wstawisz tylko stare procesory bo o nowszej generacji ( nawet o jeden wyżej )  możesz tylko pomarzyć. 

Opublikowano

Procesor możesz zamontować maksymalnie taki jaki był najwydajniejszy w tej konfiguracji. Wyczyść laptop i wymień pastę na procesorze powinno pomóc z temperaturami.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano
Cytat

Do złomu wstawisz tylko stare procesory bo o nowszej generacji ( nawet o jeden wyżej )  możesz tylko pomarzyć. 

Cytat

Procesor możesz zamontować maksymalnie taki jaki był najwydajniejszy w tej konfiguracji

Wiem o tym doskonale. 

I tak jak na początku mówiłem, laptop był już czyszczony i miał zmienianą pastę, podejrzewam że coś w procesorze się zepsuło. No nic, pozostaje mi już tylko kupić procka i mieć nadzieję że to rozwiąże problem. Dziękuję wszystkim za pomoc!

Opublikowano

Nic się nie psuje w procesorze a jak już to nie działa wcale. Źle wyczyszczony albo niewłaściwie zamontowany i to raczej powody grzania. Z nowym na pewno będzie sie grzał więcej. 

Opublikowano

Dobra, W takim razie jeśli jutro znajdę czas, rozkręcę go do zera, wymienię pastę na coś lepszego i przedmucham wszystko sprężonym powietrzem.

EDIT

W końcu znalazłem czas na wymianę, zmieniona pasta i ssd sprawiły, że laptop chodzi jak marzenie :D

Dziękuję wszystkim za pomoc! 

Temat do zamknięcia 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...