Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podłączenie domeny do strony internetowej i serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serwus.
Chciałbym mieć IP mojego serwera na Majnie takie samo jak adres mojej strony internetowej, ale żeby to zrobić musiałbym podpiąć domenę pod serwer Minecrafta oraz serwer strony internetowej. Da się zrobić coś takiego?

Opublikowano

Jasne, w konfiguracji domeny dodajesz 2 rekordy typu A z adresem ip strony jak i serwera mc.

sygn.png

• Marosking zmienił(a) tytuł na Podłączenie domeny do strony internetowej i serwera
Gość マルセル
Opublikowano

Jeżeli to ten sam serwer to dajesz w rekordzie A, IP serwera. Jak są dwa różne to dajesz dwa różne rekordy A z różnymi IP.

Aplikacje muszą być uruchomione na domyślnych portach tzn. 80, 443 i 25565. W przeciwnym wypadku konieczne będzie dopisanie portu do adresu.

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Problem tylko mam, że nie mogę ustawić takiej samej nazwy hosta zarówno dla serwera Minecraft jak i dla strony internetowej.
Dokładniej tłumacząc, mam na myśli to, że np. gdy moja strona nazywa się już szarlotka.pl to nie mogę ustawić takiej samej nazwy dla serwera, tylko muszę dodać coś przed nazwą, np. mc.szarlotka.pl.
Da się coś zrobić żeby nazwy były dokładnie takie same?

Gość マルセル
Opublikowano
10 minut temu, BillyBebig napisał:

Dzięki za pomoc. Problem tylko mam, że nie mogę ustawić takiej samej nazwy hosta zarówno dla serwera Minecraft jak i dla strony internetowej.
Dokładniej tłumacząc, mam na myśli to, że np. gdy moja strona nazywa się już szarlotka.pl to nie mogę ustawić takiej samej nazwy dla serwera, tylko muszę dodać coś przed nazwą, np. mc.szarlotka.pl.
Da się coś zrobić żeby nazwy były dokładnie takie same?

Masz wszystko na jednym adresie IP?

Czy rozdzielony serwer WWW i minkraft na dwa adresy?

Gość マルセル
Opublikowano
6 minut temu, BillyBebig napisał:

Na dwóch różnych.

Teraz przejrzałem internety pod tym kątem i chyba niestety wydaję mi się, że takiej możliwości jednak nie ma. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Mając jeden serwer tzn. jeden adres IP można pod jedną domeną mieć pełno aplikacji, wtedy każda działa w zależności od portu. Minecraft ma domyślnie 25565, więc klient minecrafta pod takim kątem sprawdza kierującą na podany IP domenę, serwer WWW na 80 lub 443 ( HTTPS ) - działa to analogicznie. Jednak w tym przypadku chyba jedyne rozwiązanie to subdomena.

Strona WWW - domena.pl

Minecraft - mc.domena.pl

Opublikowano
2 godziny temu, マルセル napisał:

Teraz przejrzałem internety pod tym kątem i chyba niestety wydaję mi się, że takiej możliwości jednak nie ma. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Mając jeden serwer tzn. jeden adres IP można pod jedną domeną mieć pełno aplikacji, wtedy każda działa w zależności od portu. Minecraft ma domyślnie 25565, więc klient minecrafta pod takim kątem sprawdza kierującą na podany IP domenę, serwer WWW na 80 lub 443 ( HTTPS ) - działa to analogicznie. Jednak w tym przypadku chyba jedyne rozwiązanie to subdomena.

Strona WWW - domena.pl

Minecraft - mc.domena.pl

To nie mieszaj więcej ludziom w głowach. Istnieje coś takiego: https://en.wikipedia.org/wiki/Round-robin_DNS jeśli ustawi się 2 lub więcej rekordów A, wtedy rekord jest buforowany aż znajdzie poprawny adres serwera na którym jest postawiona strona. @BillyBebig jeśli nadal z czymś masz problem to odezwij się na pw.

sygn.png

Gość マルセル
Opublikowano
1 godzinę temu, Venom! napisał:

To nie mieszaj więcej ludziom w głowach. Istnieje coś takiego: https://en.wikipedia.org/wiki/Round-robin_DNS jeśli ustawi się 2 lub więcej rekordów A, wtedy rekord jest buforowany aż znajdzie poprawny adres serwera na którym jest postawiona strona. @BillyBebig jeśli nadal z czymś masz problem to odezwij się na pw.

A to nie jest przypadkiem tak, że aby przekierowało na następny to musi upłynąć x sekund? Timeout większości silników www to >30s

Opublikowano

Dzięki za pomoc.
Jeżeli będę miał jakiś problem to dam jutro znać.

Okej, przypadkiem znalazłem pasujące mi rozwiązanie.

Stronę internetową mam pod rekordem A, natomiast serwer Minecraft pod rekordem SRV. Rekordy te nie kolidują ze sobą w żaden sposób i na luzie można mieć takie samo IP strony jak i serwera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...