Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pojedynek

Nvidia GeForce vs ATI Radeon  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Nvidia GeForce

• Nvidia GeForce Jest lepsze
      29
    • Nvidia GeForce Jest gorsze
      7
  2. 2. ATI Radeon

• ATI Radeon Jest lepsze
      11
    • ATI Radeon Jest gorsze
      24

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

r1a106.jpg

Nvidia GeForce

GeForce (od Geometry Force) jest marką chipsetów graficznych dla komputerów osobistych sygnowanych przez firmę NVIDIA. Pierwsze produkty GeForce były przeznaczone dla wąskiej grupy społeczności graczy, lecz później firma rozszerzyła ofertę by zająć wszystkie poziomy rynku kart graficznych. Do lipca 2007 r. wydanych zostało dziesięć generacji układów GeForce poczynając od GeForce 256 a kończąc na najnowszym GeForce GTX 280 czy GeForce 9800 GX2

40r_1_.jpg

ATI Radeon

Radeon – marka procesorów graficznych wytwarzanych przez kanadyjską firmę ATI Technologies od roku 2000. Można je sklasyfikować na podstawie wersji sterownika DirectX, którą obsługiwały oraz na podstawie szybkości taktowania zegara pamięci i procesora oraz szerokości szyny danych między układem a pamięcią. Pierwowzorem układu Radeon był Tseng ET6300, do którego prawa firma ATI nabyła przejmując Tseng Labs w 1998, co umożliwiło skuteczną konkurencję z NVIDIA. Dziś ATI należy do konceru AMD, a jednymi z jej topowych układów są Radeon HD 4870 X2 i Radeon HD 3870 X2

głosować i komentować

Opublikowano

Tutaj bardziej pasowało by porównanie wybranych modeli kart graficznych, bo ocenianie całego dorobku firm nie ma sensu.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

geforce, miałem parę radeonów i z tego co pamiętam były awaryjne, ciągle na gwarancje wysyłałem :P , geforce jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :D

Opublikowano

Oczywiście że GF!! Na starym kompie miałem Ati to aż 24 razy mi się przegrzewała. Teraz mam GF i ani razu jeszcze się nie przegrzała.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Coś stare te opisy masz :P

Co do tego, która seria jest lepsza, każda ma swoje wady i zalety, mnie mój Radeon jeszcze ani razu nie nawalił, jakiś super nie jest a Crysis w średnich przy 30FPS chodził. Miałem kiedyś GeForce'a, bardzo dobrze się sprawował, nie było kłopotów. Chociaż muszę przyznać że nowe GF'y są niezłe, teslacja, DX 11 i te sprawy. Chociaż są cholernie drogie.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

GeForce miałem w starym kompie (GeForce 4 MX) i mam teraz w nowym (GeForce 8800GT). Nigdy nie miałem z nimi większych problemów (wysyłanie na gwarancje, itp). Stawiam że GeForce jest lepszy od ATI ;d

Opublikowano

Jesli chodzi o slabsze modele (starsze) to wygrywa GF, ale te radeony x2 ktore wyszly w tym roku bija wszystkie nowe GFy.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

Moim zdaniem lepsze sa GF poniewaz zawsze te uzywam i sa lepsze w stosunku co do ATI ;]

Pozdro ^^

Potrzebujesz pomocy? nie bój sie zapytać na PW, jestem pomocny.

1298808417-U77232.png

mca.png

Gość WhiteSTAR1906
Opublikowano

Oczywiście, że grafika od Nvidia GeForce można powiedzieć, że nigdy nie zawodzi ;] Z Ati readeon są częste rodzaje awarii itp. także polecam GF :)

Opublikowano

Nowe Radeony nie biją Geforców ;] GF 485 GTX to obecnie najlepsza karta, choć pochłania wiele energii, jest głośna. Ale za to nieporównywalna do żadnej innej. A Radeon ma dobre karty w stosunku do ceny, tzn. za ~ 300 zł możemy kupić kartę, na której bd chodzić wszystkie najnowsze gry. Chodzi mi tutaj o karty z serii 3000+ i 4000+.

Ale i tak GF rulez i h0y.

@Edit

Aaa. I jeszcze Radeony mają słabe sterowniki, choć ostatnio miało się to zmienić, ale nie wiem jak do dokładnie obecnie wygląda ;d

Opublikowano

Nvidia GeForce pod wzgledem szybkosci i wydajnosci lepsza :)

Sam mam karte gf pov gtx 465 1gb gddr5 256BIT

i sprawdza sie znakomicie

Opublikowano

teraz ja coś powiem

ja mojego GF mam od 6 lat 0 napraw niczego a komp chodzi po 8h dziennie

wole dam 100,200 zl więcej niż potem latać i prosić o naprawe na gwarancji jeszcze

Opublikowano

Sądzę, że GF jest lepsze, ponieważ przy tutejszej sytuacji, komputer ani razu się nie zepsuł ( Kra, kra ). Przy ATI, 3 razy się popsuł :(

1247763594_TrueBloodSeason2.jpg As your Master, I command you!

Opublikowano

Miałem i Radeona I GeForca i jakichś ogromnych różnic między nimi nie ma...

To jest porównanie w stylu AMD vs Intel

Gość EliteShark
Opublikowano

Od początku mojego użytkowania komputera posiadam różne typy Ge Force'ów i jak się okazuje działają sprawniej niż Radeon'y jakie posiada mój kumpel . Przykład ?

Fifka 2010 - na moim Ge Force'sie poszła bez trudu natomiast u mojego kumpla monitor się wyłączał (Obie karty były kupione w tym samym czasie i w tej samej Cenie)

Gość PanAryjczyk
Opublikowano

Ten kto stworzył ten temat jest debilem, nie mówię już o wypowiadających się, ( oczywiście nie wszyscy ) Nie można tych firm porównywać, jedynie można karty w stosunku cena:wydajność. Rozumiecie forumowicze ? Beka z tych, którzy nie rozumieją. Radeon swojego czasu był tańszym rozwiązaniem, współcześnie nie ma dużej różnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...