Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Po zmianie procesora/pytanie

BornVillain

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ano uszanowanie po dłuższym czasie nieaktywności 

Pytanie mam następujące,zmieniłem swój procesor na inny (Phenom x4 955 -> FX6300) i coś jest chyba nie tak

Wymieniłem,pozakładałem wszystko itp.,wgrał się sam nowy bios/uefi whatever bo tak pisało,a na uefi/bios`ach się nie znam,wole nie grzebać 

rzecz w tym że dziwnie taktowania skaczą,zazwyczaj jest 1400mHz,potem na 3800 a przy większym taktowaniu aż że 4100mHz! (płyta asus m5a97 r2.0)

Nic nie robiłem,nie zmieniałem,ani podkręcałem bo się nie znam,a takie coś pokazuje,temperatury też dziwnie skaczą,od 15 nagle do 28 albo jeszcze śmieszniej to wygląda 

I nie wiem czy napięcia z hwmonitora są jako tako dobre

Proszę o podpowiedź,dzięki!

Captureghghgh.PNG

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Mam tak samo z moim fx 8350, wiec to chyba nie jest zaden problem. Lecz nie mam takich problemow z temperatura, zawsze jest ''stabilna'' czy to w grach czy jak uzywam przegladarki. Nie skaczego mi pomiedzy 20-40 tylko np. zostaje na tych 35 stopniach.

Opublikowano

@P3TERR  Dzięki za podpowiedź,a co myślisz tak osobiście o tych napięciach?

To dobrze że dochodzi na 1,4V na cpuvcore?

I tu chyba można też zgadywać,ale słyszałem że przy tym procku jest coś takiego tryb Turbo,

możliwe że to on się uruchamia,że procesor chodzi nawet na 4,1gHz?

I w sumie normalne są takie szybkie zmiany taktowań?

Można zamknąć Temat!

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Skoro ma turbo to chodzi jak potrzeba i są wymagania by tak było.

Jak nie słyszałeś o dynamicznym ustawianiu taktowania procesora to już szkoda tłumaczyć dlaczego tak skacze, zrozumiałe jest że tak ma być kiedy procesor dostosowuje się do wymagań aplikacji czy gry . 

Temperatury są mało ważne bo to w większości uśrednione wartości w jakimś przedziale czasu czy mini / max wykorzystaniu procesora itp, po nagrzaniu sie sprzętu zwykle jest stała temperatura. Wyżej już dostałeś odpowiedź. 

Napięcia dobiera wzajemnie procesor i płyta dostosowując sie do siebie pod względem wydajności, czy dobrze to sam sobei sprawdzaj testując. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...