Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Telefon dla mnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam telefonu dla siebie. xD

Interesuje mnie zarówno nowy, jak i używany. Nie potrzebuje super mocy obliczeniowej, na czym mi zależy:

-pojemna bateria (teraz mam 4000mAh i starcza mi w miarę, nie chciałbym niczego poniżej tych 3700+ schodzić, często używam telefonu jako nawigacji, lub mnie ma mnie w domu 2-3 dni, a nie chce chodzić cały czas z power bankiem)

-ekran 5-5.5+ (może być większy, ale te 5 cali lub 5.5 musi mieć, fajny gdyby był już w formacie 18:9)
-czytnik lini papilarnych (musi być)

-szybkie ładowanie (chyba teraz każdy telefon coś takiego, przy takiej pojemności baterii nie chce żeby telefon ładował się pół dnia)

-świeży android (nie chce mieć androida 6 na telefonie, więc albo wsparcie custom romów, albo oryginalnych softów)

-Dobry GPS (często będzie mnie kierować w trasie i musi być dokładny)

Opcjonalnie: 

-usb-C

-ładowanie bezprzewodowe (nigdy nie miałem, a w pracy mamy stoły z takimi ładowarkami i chciałbym z nich korzystać)

Cena? Jak najtaniej, nawet za 400-500zł widizałem fajne telefony od Xiaomi, ale bez ładowania bezprzewodowego, reszte praktycznie miały. A jako, że nie siedzę w telefonach aż tak, to może ktoś inny ogarnie mi fajny telefon. 

Do tej pory miałem Lenovo K6 NOTE, ale po wypadku telefon od razu poszedł do śmieci. Telefon sprawował się spoko, ale słabe wsparcie (android 7 strasznie drenuje baterie, ogólnie brak aktualizacji jakichkolwiek). Poza tym telefon się sprawował i potrzebuje coś niewiele lepszego (jednak snapdragon 430 nie dawał rady nawet przy przeglądaniu internetu).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Według mnie idealnym dla Ciebie byłby Xiaomi mi A1. 4GB ram, duża bateria 4100 mAh, proporcje 18:9 tylko ciężko żeby udało się znaleźc w budżecie do 500 zł, bo to jednak wydatek ok 700-800 zł

Opublikowano

@fm_master sprawdziłem tego Xiaomi mi A1 i według mgsm ma 3080mAh, to zdecydowanie za mało. Poza tym, czym on się różni od Note 4, który kosztuje 300zł mniej?

Jeżeli będzie trzeba to wydam więcej. Znalazłem też Xiaomi Redmi Note 4 (tutaj budżet ok), albo 5.

Co do ładowania bezprzewodowego, to zamówiłem już sobie takie cosie wpinane w telefon, żeby ładował je bezprzewodowo. Testowałem z Lenovo K6 Note i działa super.

Opublikowano

W Mi A1 masz czysty system bez nakładki MIUI. Według mnie skróci się różnica pracy na baterii. Według różnych porównań wychodzi, że w MI A1 jest troszkę lepszy również aparat niż w Note 4.

Opublikowano
Dnia 5.06.2018 o 12:01, JacoH napisał:

@fm_master sprawdziłem tego Xiaomi mi A1 i według mgsm ma 3080mAh, to zdecydowanie za mało. Poza tym, czym on się różni od Note 4, który kosztuje 300zł mniej?

Mi A1 ma tylko 3080 mAh. Note 4 i Mi A1, to bardzo podobne smartfony, w zasadzie taki sam harwdware (Note 4 4/64*) zasadnicza, największa różnica to bateria - 4100 mAh w Note 4 lub aparat podwójny z funkcją nagrywania 4k w Mi A1. Note 4 posiada też nakładkę od Xiaomi - MIUI, ale, ja przynajmniej, uważam to za plus - najnowsza wersja - 9.5 jest bardzo udana, intuicyjna i przyjazna, a co ważniejsze zoptymalizowana pod kątem oszczędniejszego korzystania z pamięci operacyjnej. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A co za problem wywalić nakładkę i wgrać czysty system? Ja mam ręce, nie wiem jak inni. Więc taki argument to jak mówienie, że na telefonie jest wgrane 500mb słabej muzyki... to ją usuń...

Niestety Note 5 jest za drogi, szkoda mi kasy na telefon i tyle. Po co mam wydawać na coś czego używam głównie do dzwonienia + dodatki.

• Aive zmienił(a) tytuł na Telefon dla mnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...