Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Elektryczne samochody w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ostatnio dużo mówi się o samochodach elektrycznych w naszym kraju i tego, że zastąpią one kiedyś całkowicie tradycyjne samochody. Czytałem ostatnio ciekawy artykuł, na ten temat także zainteresowanych odsyłam https://regionalnie.dziennikarstwoobywatelskie.pl/rosnie-popularnosc-pojazdow-elektrycznych-w-polsce/
Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? Uważacie, że samochody elektryczne, to dobry pomysł ? Rosnące ceny paliwa na pewno będą miały wpływ na znaczenie pojazdów elektrycznych. A przecież zapasy paliwa na świecie nie będą wieczne. 

Opublikowano

Trochę sobie trzeba będzie w Polsce poczekać na takie samochody. Można to łatwo policzyć - data dużej popularności tych samochodów w Niemczech + 10 lat. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

No spoko, ale w Polsce to na ten moment nawet nie wiem czy by się dało tym jeździć. Chyba tylko w wielkim mieście póki co, bo tych ładowarek to mało. Zresztą chyba z tego co wiem to odwalali coś tam z cenami tych ładowarek.

Opublikowano

Póki mentalność polaków się nie zmieni, to samochody elektryczne czy nawet hybrydowe będą dalej w mocnej niszy. 

Wystarczy pojechać gdzieś jakimś Priusem na wioskę, żeby posłuchać o wszystkich wadach tego samochodu - co najciekawsze, ludzie, którzy wypowiadają się negatywnie na temat samochodów hybrydowych/elektrycznych nigdy w życiu nie dotknęła nawet takiego pojazdu. W mojej rodzinie np. są priusy od ponad 15 lat, gdzie w chwili obecnej nasz Prius 3 robi średnio 8 tysięcy kilometrów miesięcznie, to na chwile obecną po jakichś 3 latach eksploatacji jedną z poważniejszych napraw było nabicie klimatyzacji ale oczywiście nasłuchamy się specjalistów, że w dieslu/benzynie to jest prosto bo masz tanie części, A JAK CI SIĘ BATERIE SPIERDOLĄ TO TONIESZ W DŁUGACH!!! do tego nasza infrastruktura drogowa nie jest kompletnie dostosowana pod taki rodzaj samochodów, gdzie na zachodzie kreują się miasta, których mieszkańcy poruszają się tylko i wyłącznie pojazdami elektrycznymi. Wiadomo, swego rodzaju jest to zabijanie motoryzacji ale nie popadajmy w skrajność, duża część ludzi nie przykuwa uwagi do tego czym jeździ, a patrzy tylko na finanse i jest to dobre rozwiązanie, a środowisko na tym korzysta. 

lownfast

Opublikowano

@TeskiBumerang Dałoby się tym jeździć, przecież nie trzeba do tego specjalnych ładowarek na mieście, można się w domu podładować. 

W Polsce środowisko na tym za bardzo nie skorzysta, przynajmniej obecnie. Do wytworzenia prądu zużyje się węgiel, który zanieczyszcza powietrze bardziej niż spaliny z samochodów. Gdyby powstały w Polsce np. elektrownie atomowe, to byłoby lepiej. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

No to masz wprowadzenie do elektrowni atomowych dostępnych ( dokładnie na razie  JEDNEJ ELEKTROWNI ) może za kilkanaście lat, najnowszy podatek do prądu na poczet elektrowni atomowych. To raczej nie zachęci do kupna. 

Brak wsparcia dla osób chcących kupić hybrydę czy typowego elektryka wstrzyma na jakiś czas chęć kupna takich samochodów. Zresztą wystarczy popatrzeć na Anglię, dpołaty i subwencje przy zakupie hybryd/elektrycznych a za 2-3 lata będzie zakaz rejestracji samochodów z silnikami diesla ,  w 2040 całkowity zakaz jazdy samochodem z napędem spalinowym. U mnie w pracy na 40 pracowników 17 ma już hybrydy, 3 elektryczne. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...