Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytania] Kilka Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Każdy kiedyś zaczynał, i zapewne Wy również mieliście sporo pytań na początek. U mnie pojawiło się kilka, zapewne dziwnych i banalnych zarazem ale... Czy mówiłem już, że każdy kiedyś zaczynał? :D Przejdźmy do sedna:

1. Backup bazy danych: Na potrzeby swojego serwera stworzyłem sobie katalog z coraz to nowszymi "wersjami" serwera. I tak folder "0.1" zawiera pliki bazy danych w której usunięte jest konto raina, stworzone moje konto i postać, zmieniony gm. Owe pliki to nic innego jak kopie zapasowe navicata. Moje pytanie jest następujące: takie backupy lepiej mieć w postaci właśnie kopii zapasowych navicata czy paru plików wprost z ftp z folderu "var/db/mysql/..." ? Sposób z navicatem na dedyku chyba nie zadziała, natomiast wrzucanie plików na serwer nie zawsze mi się "udaje". Ostatnio np. testowałem ten sposób i tabelka common za każdym razem się psuła co oznaczało brak gm na serwie i inne "anomalie". Co Wy polecacie?

2. Jakie prawa (chmody) powinny mieć pliki i foldery w ftp? są jakieś wyjątki?

3. Jak poprawnie wyłączać serwer aby za kolejnym włączeniem moja postać która dajmy na to stała w shinsoo m2 nie znalazła się znów w miejscu rozpoczęcia gry w jinno (tam założyłem moją postać). Innymi słowy jak poprawnie wyłączać serwer

4. Po co dajmy na to w tabeli mob_proto jest 2 kolumna skoro to 3 reprezentuje nazwy? W gotowcu z tego forum widziałem, że to pole też jest spolszczone. Mnie po prostu ciekawi po co ta kolumna jest

5. Jeśli polskie nazwy w mysql a kliencie będą się różnić może to nieść jakieś konsekwencje?

6.W bazie account jest coś takiego jak "admin". Są tam 3 tabele: "id", "admin", "password". Jakiego admina się tu ustawia? czy w pole "admin" należy wpisać login do konta czy nazwę postaci? Do czego jest to hasło? Jeśli do konta to dlaczego nie jest zakodowane jak w tabelce account?

7. Co oznacza błąd: "9 - unexpected eof found when reading file '/.common//gmhost.frm' (Errcode: -1) ? Googlałem ale nic konkretnego nie znalazłem. Ten właśnei błąd pojawia mi się kiedy robię backup bazy common w sposób 2 (patrz pkt 1)

Na chwilę obecną to tyle :) Jeśli można prosić o nie zamykanie tematu - w każdej chwili mogę mieć następną porcję pytań, a po co zakładać następny temat?

Proszę o odpowiedzi - posypią się "+" :)

Pozdrawiam

Mój prawdziwy nick tu ZuyPan

sygna22t.png

NevrasT Team - webmaster

Opublikowano

3. w VPC wpisujesz ./stop

czekasz chwilkę i wpiszujesz "logout"

później wyłączasz VPC

wyskoczy okienko i wybierasz "save stats and save changes" czy coś takiego

Opublikowano

1. Trzymaj jedną działjącą wirtualną maszyne , a backup rób wyciągając pliki z folderu /var/db/mysql/ oraz z /channel/share_data/locale/xxx/

2. Wiekszosć folderów nie musi mieć nadawanych praw ręcznie.

3. Wpisz w grze /shutdown , najlepiej wyloguj się przed wyrzuceniem przez komendę. Później zaczekaj kilka chwil aby serwer 'skomunikowal' się z bazą mysql i zapisał Twoje kordy w tabeli. Wtedy wpisz ./stop && logout i możesz bezpeicznie wylaczyc maszyne.

4. Pierwsze jest używane przez pliki SERWERA , ale akurat w tabeli mob_proto sie nie przydaje. gb3213name czy coś takiego odpowiada za nazwy mobów w grze.

5.Zależy gdzie, ale jeśli masz na mysli moby i temki w tabeli to nie.

6. Tego nie ruszaj , raczej nieprzydatne.

7. Źle zapisany pliczek gmhost.frm , pliki z bazy wyciągaj przed odpaleniem serwera , najlepiej przez program WinSCP. Następnie jak już je wgrasz zaznacz wszytskie tabele i je napraw.

Myśle że wystarczy ^^

Saying Java is good because it works on all operating systems is like saying anal sex is good because it works on all genders.

Opublikowano

Witam ponownie.

Ciągle mam problem z pkt. 1 - kopiami zapasowymi... Zawsze kiedy zrobię taką kopię - skopiuje potrzebne pliki z /var/db/mysq/... pojawiają się problemy z ich przywróceniem... Albo w ogóle nie mają w sobie tabel, albo są tak zepsute, że nawet navicat ich nie naprawia... Nie zdarzył mi się backup bez takowego błędu co kończy się nowym serwem i wgrywaniem all patchów od nowa do momentu wystąpienia błędu... Korzystałem nawet z tego -> http://www.mpcforum.pl/topic/148884-tutjak-zrobic-kopie-zapasowe/ i ciągle to samo. Poza tym kopiowanie całego folderu mysql nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Jakieś sugestie ?

sygna22t.png

NevrasT Team - webmaster

Opublikowano

Rany... UP! czy to tak trudno po prostu odpowiedzieć? W ten sposób nie uzyskam odpowiedzi a zdanie o mnie spadnie z powodu tych upów...

sygna22t.png

NevrasT Team - webmaster

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...