Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ścinki Obrazu

Maddaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki otóż problem z Fortnite. 

Najlepiej go widać na pierwszym filmie około 8 sekundy. Obraz strasznie się tnie (I to dosłownie), nie jest to spowodowane lagami ponieważ nie ważne na jaką grafike ustawie, zawsze jest tak samo. Podczas nagrywania filmów w grze miałem stałe 60fps i nie spadało. Dodam , że zacina się tak samo w looby a najbardziej to widać podczas oglądania jakiś tańców. Próbowałem przeinstalować gre, nie pomogło. Format kompa i instalacja gry pomogła ale tylko do następnego włączenia komputera.(Czyli w Niedziele robiłem Formata i potem grałem bez problemów a dziś mam ten sam problem co przed formatem) Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuje.

Opublikowano
1 minutę temu, Maddaa napisał:

Witam. Mam taki otóż problem z Fortnite. 

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=ki3LWDbGljI

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=i7bm8DsMRV0

Najlepiej go widać na pierwszym filmie około 8 sekundy. Obraz strasznie się tnie (I to dosłownie), nie jest to spowodowane lagami ponieważ nie ważne na jaką grafike ustawie, zawsze jest tak samo. Podczas nagrywania filmów w grze miałem stałe 60fps i nie spadało. Dodam , że zacina się tak samo w looby a najbardziej to widać podczas oglądania jakiś tańców. Próbowałem przeinstalować gre, nie pomogło. Format kompa i instalacja gry pomogła ale tylko do następnego włączenia komputera.(Czyli w Niedziele robiłem Formata i potem grałem bez problemów a dziś mam ten sam problem co przed formatem) Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuje.

Wrzuć poprawny link do yt bo ten przenosi do "mojej zawartości"

Opublikowano
3 minuty temu, SorryMate napisał:

Wrzuć poprawny link do yt bo ten przenosi do "mojej zawartości"

Poprawione

Opublikowano

Próbowałeś bawić się z opcją rozdzielczości? Spróbuj przełączyć się mięzdy fullscreen a windowned i w windowned pobawić sie rozdzielczościami

Bez nazwy-2.png

Opublikowano
Dnia 9.05.2018 o 16:55, xOstateczny napisał:

Próbowałeś bawić się z opcją rozdzielczości? Spróbuj przełączyć się mięzdy fullscreen a windowned i w windowned pobawić sie rozdzielczościami

Przecież to screen tearing, nie ma to nic wspólnego z rozdzielczością, a niedopasowaniem klatek generowanych przez kartę graficzną a częstotliwością odświeżania monitora. Ach.. no tak.. To te słynne "nie wiem, więc się wypowiem". MPC Graphic Team i nie zna podstaw działania monitora?

@Maddaa

To co widzisz, to screen tearing. Twój monitor odświeża obraz po równych odstępach czasu, jednak karta graficzna dostarcza klatki w różnym momencie. To powoduje, że zawsze istnieje efekt zwany screen-tearingiem, jednak nie zawsze jest on mocno zauważalny.

Aby zmniejszyć efekt screen tearing możesz:

-zwiększyć liczbę klatek (niweluje, ale nie eliminuje problemu. Klatki są dostarczane szybciej, więc darcie powinno trwać krócej - będzie mniej zauważalne). Jeśli masz zablokowane na 60 - odblokuj.

-użyć v-sync (eliminuje problem, ale dostajesz w prezencie input lag

-kupić monitor z g-sync (elimiminuje problem, niezauważalny input lag, działa z kartami nvidia, wydatek od 1000zł)

-kupić monitor z free-sync (eliminuje problem, niezauważalny input lag, działa z kartami AMD, wydatek mniejszy niż g-sync)

Tu masz aktualizowane informacje na temat g-sync:

https://www.blurbusters.com/

Warto obejrzeć:

Opublikowano
15 godzin temu, d'emploi napisał:

*cytowany post*

Ostatnio też miałem dziwne problemy, obraz zaczął się krzaczyć (idk jak to wytłumaczyć) co ewidentnie wskazywało na to, że karta graficzna albo sie smaży albo coś z nią nie tak, a okazało się to winą rozdziałki, która była zbugowana w fortnite.

Poza tym MGT nie ma nic do działania czy funkcjonowania monitoru.

Bez nazwy-2.png

Opublikowano
Dnia 10.05.2018 o 21:58, d'emploi napisał:

Przecież to screen tearing, nie ma to nic wspólnego z rozdzielczością, a niedopasowaniem klatek generowanych przez kartę graficzną a częstotliwością odświeżania monitora. Ach.. no tak.. To te słynne "nie wiem, więc się wypowiem". MPC Graphic Team i nie zna podstaw działania monitora?

@Maddaa

To co widzisz, to screen tearing. Twój monitor odświeża obraz po równych odstępach czasu, jednak karta graficzna dostarcza klatki w różnym momencie. To powoduje, że zawsze istnieje efekt zwany screen-tearingiem, jednak nie zawsze jest on mocno zauważalny.

Aby zmniejszyć efekt screen tearing możesz:

-zwiększyć liczbę klatek (niweluje, ale nie eliminuje problemu. Klatki są dostarczane szybciej, więc darcie powinno trwać krócej - będzie mniej zauważalne). Jeśli masz zablokowane na 60 - odblokuj.

-użyć v-sync (eliminuje problem, ale dostajesz w prezencie input lag

-kupić monitor z g-sync (elimiminuje problem, niezauważalny input lag, działa z kartami nvidia, wydatek od 1000zł)

-kupić monitor z free-sync (eliminuje problem, niezauważalny input lag, działa z kartami AMD, wydatek mniejszy niż g-sync)

Tu masz aktualizowane informacje na temat g-sync:

https://www.blurbusters.com/

Warto obejrzeć:

Wszystko fajnie tylko , że to laptop :/ Dzieje się tak tylko w fortnite :/ Ale czy była by konieczna wymiama matrycy czy pada karta grafiki> GTX 860m

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...