Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z FreeBSD 11.1 amd64 (NGINX MYSQL USER)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zainstalowałem sobie najnowsze 64 FreeBSD, zainstalowałem sobie NGINX i MySQL + usera wg. poradnika z tej strony:

https://www.rootbsd.net/kb/330/Installing-Nginx-MySQL-56-PHP-56-on-FreeBSD-103.html

Dodałem również MySQL do startu, wszystko inne działa ale jak chcę się zalogować do MySQL to wyskakuje mi : "1130 - Host "192.168.1.101" is not allowet to connect to this MySQL server" a hasło wpisuję dobrze.  Co tu jest grane? Daję limit lajków za pomoc. Nie wgrywałem żadnych plików serwerowych ani baz metina jeszcze do systemu.

Opublikowano

Komunikat jest raczej precyzyjny, baza danych nie pozwala na logowanie się do niej z zewnątrz. Pewnie chcesz zalogować się jako root a do niego domyślnie można się zalogować tylko z localhosta. Może to Ci pomoże: https://stackoverflow.com/a/1559992 ewentualnie zainstaluj phpmyadmin lub pobierz sobie adminera, wtedy się zalogujesz bo logowanie będzie z localhosta. 

Opublikowano
56 minut temu, Pierwszak napisał:

Komunikat jest raczej precyzyjny, baza danych nie pozwala na logowanie się do niej z zewnątrz. Pewnie chcesz zalogować się jako root a do niego domyślnie można się zalogować tylko z localhosta. Może to Ci pomoże: https://stackoverflow.com/a/1559992 ewentualnie zainstaluj phpmyadmin lub pobierz sobie adminera, wtedy się zalogujesz bo logowanie będzie z localhosta. 

No właśnie wchodziłem z roota. IP podane też jest dobre. Ale wolałbym się logować z roota niż z nowego usera. Utowrzyłem usera o loginie admin i działa ale pod root już nie.

Opublikowano
Dnia 6.05.2018 o 08:47, Pierwszak napisał:

Odesłać Cie do kursów/TuTow z FreeBSD czy sam sobie poczytasz jak się konfiguruje bazę itp.?
Napiszę krótko, błąd tego typu to błąd, jeśli nie nadasz wszystkich praw dla roota bądź baza jest wyłączona. Jeśli baza działa i masz taki błąd to nie masz nadanych praw roota, nie ma trzeciej innej opcji jeśli baza działa. Ponadto nie bierz tego posta jako post atakujący, tylko post nakierowujący co masz zrobić by ogarniać. 

Dnia 6.05.2018 o 09:37, mysky.175 napisał:

No właśnie wchodziłem z roota. IP podane też jest dobre. Ale wolałbym się logować z roota niż z nowego usera. Utowrzyłem usera o loginie admin i działa ale pod root już nie.

W putty czy w jakiejś innej konsoli wejdź do mysql komendą:

mysql

Później:

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'twoje_haslo' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION ;
flush privileges;
quit

Tam gdzie masz twoje_haslo to ustaw sobie hasło do roota.
Gotowe. Teraz na roota możesz sobie wejść + nie słuchaj amatorów. Usuń sobie zrąbanego adminera bo to głupota. Jak już bawić się w panele to polecam inne niż ten zrąbany adminer. 
Jeśli nadal masz problem pisz do mnie na gg. 

EDIT!
Na końcu jak już dasz to quit daj jeszcze:

service mysql-server restart

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
19 godzin temu, kamil2321 napisał:

Odesłać Cie do kursów/TuTow z FreeBSD czy sam sobie poczytasz jak się konfiguruje bazę itp.?
Napiszę krótko, błąd tego typu to błąd, jeśli nie nadasz wszystkich praw dla roota bądź baza jest wyłączona. Jeśli baza działa i masz taki błąd to nie masz nadanych praw roota, nie ma trzeciej innej opcji jeśli baza działa. Ponadto nie bierz tego posta jako post atakujący, tylko post nakierowujący co masz zrobić by ogarniać. 

W putty czy w jakiejś innej konsoli wejdź do mysql komendą:

mysql

Później:

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'twoje_haslo' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION ;
flush privileges;
quit

Tam gdzie masz twoje_haslo to ustaw sobie hasło do roota.
Gotowe. Teraz na roota możesz sobie wejść + nie słuchaj amatorów. Usuń sobie zrąbanego adminera bo to głupota. Jak już bawić się w panele to polecam inne niż ten zrąbany adminer. 
Jeśli nadal masz problem pisz do mnie na gg. 

EDIT!
Na końcu jak już dasz to quit daj jeszcze:

service mysql-server restart

W nosie mam gdzie mnie odeślesz bo i tak z tego nie skorzystam :-) Pozdrawiam serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...