Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyjazd za granicę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Może już się pojawiały takie wątki, ale...

Zastanawiam się, czy nie wyjechać za granicę, gdzie byście polecali wyjechać? Na pewnie nie pojadę do UK i do Francji. Myślę nad Holandią, Niemcami i stanami, ale stany to tak średnio, bo wiecie, inny kontynent, bardzo, bardzo daleko od rodziny. Obecnie mam 18 lat, i z chęcią bym spróbował za granicą, też się zastanawiam czy na jakiś okres, aby zarobić, czy też na stałe, a wy mpcforumowicze gdzie wyjechaliście i co polecacie? 

Opublikowano

Polecam do Niemiec. Mój znajomy, który skończył elektryka pracuje jako pomocnik na większych budowach. Codziennie dostaje diety na mieszkanie i paliwo, wypłata godna, możliwość robienia nadgodzin, co 1,5msc zjeżdża na tydzień. 

Opublikowano

Do USA nie pojedziesz, bo tam potrzebna jest wiza pracownicza, której ot tak się nie dostaje. Też myślę, ze najlepsze dla ciebie będą Niemcy.

1398258449-U383457.png

Opublikowano
32 minuty temu, hooligan333 napisał:

A jak to jest z tymi ciapatymi tam i islamem w tych Niemczech? aż tak strasznie jak mówią? hahah

W większych miastach są wszędzie. W miasteczkach itd, też są lecz w mniejszych ilościach, gwarantuje że nieważne gdzie chcesz się zatrudnić to oni tam będą :D

Często wracam sam nocami i to ciapaci itd pierwsi schodzą z drogi.

Jeszcze nie widziałem z nimi jakiejś akcji czy czegoś podobnego. Większy spokój niż w takim Poznaniu :D

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Tak ogółem to bardzo mnie Holandia interesuje, ale jak mówicie, że nie warto, to ile bym tam zarabiał np na produkcji czy przy nawet zbiorach czegoś? Dało by się tam wyżyć, zarobić troszkę z tym moim wiekiem i wrócić z hajsem do Polski? A jeśli chodzi o Niemcy, to co tam proponujecie najbardziej? Jaką pracę, miasto? :P

Opublikowano
20 minut temu, hooligan333 napisał:

Tak ogółem to bardzo mnie Holandia interesuje, ale jak mówicie, że nie warto, to ile bym tam zarabiał np na produkcji czy przy nawet zbiorach czegoś? Dało by się tam wyżyć, zarobić troszkę z tym moim wiekiem i wrócić z hajsem do Polski? A jeśli chodzi o Niemcy, to co tam proponujecie najbardziej? Jaką pracę, miasto? :P

Wiesz, zależy czy chcesz jechać już teraz na jakąś fabrykę czy np po zawodówie czy co tam robisz. W dużych miastach jak Berlin/Frankfurt koszt życia jest duży.

No i na pewno nie polecam jechać w ciemno, bez sprawdzonej firmy przez kogoś znajomego.

W Holandii w tym wieku minimalną stawkę masz 2x mniejszą niż 23 latkowie+, średnio 900 euro. Dolicz sobie do tego koszt wynajęcia mieszkania, pewnie przez agencje czy firmę a wiadomo, że by z Ciebie ciągnęli ile się da +/- 300euro.

Przejazd w obie strony to jakieś 150euro. Nie wiem jak jest w Holandii z zakupami ale na normalne jedzenie i potrzebne rzeczy w miesiącu u siebie wydaje jakieś 350euro. Wiec możesz sobie obliczyć ile by ci zostało gdybyś dostał taką stawkę w Holandii.

Podałem minimalną w twoim wieku, możesz dostać więcej wiadomo, ale wątpię. 

Edit.

Jak chcesz na zbiory to wal do Norwegii.

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Od siebie jak zawsze w takich tematach mogę polecić Skandynawię, a na sam początek to Szwecje lub Norwegia.

Roboty od groma, zakwaterowanie często w ramach umowy lub za dobrą cene, jedzenie - stosunkowo tanie jeżeli chodzi o Szwecję. Dobrą sprawą są warunki w pracy, których się mocno trzymają ze względu na silne związki zawodowe. Jeżeli chodzi o zarobki to w budowlance / na produkcji ludzie bez doświadczenia średnio 100-120 koron na godzine, no chyba, że zatrudniony jesteś przez złodziejską firmę pośredniczącą. Do tego w większości miast czysto i stosunkowo mało "ciapatych" w przeciwieństwie do tego co wmawiają w mediach :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Również polecam Ci Norwegię, pracy bardzo dużo + korona idzie zawsze latem w górę. Bardzo dużo polaków, znajdziesz łatwo pracę z odrobiną wysiłku oczywiście, tylko angielski coś tam musisz ogarniać, ale jako pomocnik na budowie to masz np. 180koron minimalna ustanowiona przez rząd. 

Przez internet słabo/cięzko się szuka musiałbyś mieć doświadczenie, dlatego tutaj lepiej pojechać z kasą wynająć coś i pytać, szukać na miejscu a na pewno coś znajdziesz. Agencji pracy nie polecam, ale na początek raczej tak bo gwarantują to zakwaterowanie i pomoc w papierach, potem możesz poszukać coś na własną rękę. A co do "ciapatych" to nie zgodzę się z kolegą wyżej bo jest ich tu dużo, wszędzie gdzie spojrzysz, sklepy, kierowcy autobusów, taxi, kierownicy budowy, fastfoody, szkoły, ale są oni tutaj mam wrażenie normalni, i dobrze żyją w społeczeństwie :) Na własną rękę też auto jakbyś tutaj miał to by było dobrze.

Jak coś chcesz jeszcze wiedzieć to pytaj. A i teraz jest tu +35stopni xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...