Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca po liceum

xHexi2k17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym pójść po liceum do pracy, aczkolwiek problem w tym, że nie mogę się zdecydować.

Chciałem się nauczyć programowania, ale jak poczytałem o tym że taki programista musi ciągle się dokształcać, itp że jest to trudna praca, to trochę mnie to zraziło.

Polecacie jakąś prace związaną z komputerami? Nie żadne kopanie rowów w ziemi itp xD

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

W większości prac trzeba się dokształcać. Zauważ jednak, że jak nauczysz się programować, to z nowymi rzeczami z tym związanymi nie będziesz miał dużego problemu. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
1 minutę temu, 9Jarek9 napisał:

W większości prac trzeba się dokształcać. Zauważ jednak, że jak nauczysz się programować, to z nowymi rzeczami z tym związanymi nie będziesz miał dużego problemu. 

Tak, tylko że jak zapytałem na innym forum od czego zacząć programowanie to gównoburza się zrobiła " hurr duurr kurła, nie rób tego rób tamto " albo nie idź w zawód programista, dużo ludzi po studiach czeka na twoje miejsce

Opublikowano
24 minuty temu, xHexi2k17 napisał:

Tak, tylko że jak zapytałem na innym forum od czego zacząć programowanie to gównoburza się zrobiła " hurr duurr kurła, nie rób tego rób tamto " albo nie idź w zawód programista, dużo ludzi po studiach czeka na twoje miejsce

Tak to czasami bywa na forach. A jeśli chodzi o początek, to w pierwszej kolejności musisz zdecydować co byś chciał programować. Strony internetowe, aplikacje na PC, aplikacje na androida? Od tego zależy jaki język programowania powinieneś wybrać. 

A dla programistów zawsze jakieś miejsce pracy się znajdzie. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Jeśli chcesz być programistą to podstawą wszystkiego jest C# i C++. Java i Delphi to side quest. Main questem jest właśnie C# lub C++. Python już zaawansowany krok. Ucz się tego bo fajna sprawa, a programista ma niekiedy 5k na rękę w dobrej firmie ;) Powiedz mi co byś chciał robić w ogóle to pomogę Ci coś znaleźć. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Nie da się, trzeba zacząć od małych rzeczy. Ja np nie mam zawodu informatyk ale od dziecka jarało mnie dużo rzeczy związanego z tym i nauczyłem się nawet sam nie wiem jak, po prostu zawsze chciałem mieć jakiś serwer i od tego się zaczęło ;d nie jestem jakiś kozak bo aż tak się w to nie zagłębiałem ale te podstawy znam o vps'ach, dedykach, instalacjach, ddosach bez problemu nawet bez poradnika zainstaluje ci serwer z byle jakiej gry ;d itd. W między czasie zaczęły interesować mnie strony, co prawda gotowe pobierałem ale łączyłem 3 strony w 1 i zmieniałem to co mi się nie podobało wprowadzając jakieś nowości i edycje kodu ;d 

Zawsze gdy szukałem pomocy na różnych forach to ludzie jeb*li mnie w dupę i musiałem samemu po kilka godzin nawet ogarniać co i jak ;d dzięki temu nauczyłem się dużo więcej niż miałem bo też rózne bugi / problemy naprawiać musiałem i samemu badać jak to się dzieje że coś nie działa 

Życie to fabuła. Przestałem bać się wyborów, bo i tak tylko wspomnienia zostają.

https://grzyb.ovh

Opublikowano
21 godzin temu, Creative napisał:

Jeśli chcesz być programistą to podstawą wszystkiego jest C# i C++. Java i Delphi to side quest. Main questem jest właśnie C# lub C++. Python już zaawansowany krok. Ucz się tego bo fajna sprawa, a programista ma niekiedy 5k na rękę w dobrej firmie ;) Powiedz mi co byś chciał robić w ogóle to pomogę Ci coś znaleźć. 

Tworzyć gry, ale czytałem też że lepiej uczyć się na front end developera, bo z grami to animacje, postać itp to trochę trudne...

Opublikowano
3 minuty temu, xHexi2k17 napisał:

Tworzyć gry, ale czytałem też że lepiej uczyć się na front end developera, bo z grami to animacje, postać itp to trochę trudne...

Chyba nie myślisz, że grami zajmuje się zazwyczaj tylko jedna osoba. Wejdź sobie w informacje o jakiejś grze i zobaczysz tam 100 nazwisk. Nie da się ogarniać wszystkiego. Jedna osoba zajmuje się grafiką, druga czymś innym itd. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Ty możesz być skrypterem, animatorem postaci, grafikiem. Wybierz konkretny dział (osobiście polecam pisanie silnika pod gry jeśli już Ci się to marzy). 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano
2 godziny temu, 9Jarek9 napisał:

Chyba nie myślisz, że grami zajmuje się zazwyczaj tylko jedna osoba. Wejdź sobie w informacje o jakiejś grze i zobaczysz tam 100 nazwisk. Nie da się ogarniać wszystkiego. Jedna osoba zajmuje się grafiką, druga czymś innym itd. 

2 godziny temu, Creative napisał:

Ty możesz być skrypterem, animatorem postaci, grafikiem. Wybierz konkretny dział (osobiście polecam pisanie silnika pod gry jeśli już Ci się to marzy). 

No dobra, a jakbym miał pisać strony internetowe? Też się tym trochę interesuję

Jeżeli chcę stworzyć grę samemu to byłoby ciężko chodzi mi że taką początkową bo animacje itp

Opublikowano
14 minut temu, xHexi2k17 napisał:

Jeżeli chcę stworzyć grę samemu to byłoby ciężko chodzi mi że taką początkową

Nawet do początkowej gry uwierz mi, że przynajmniej 3-4 osoby (animator/grafik, skrypter, etc.) to nie tak hop siup. Strony internetowe takie o dla siebie czy pod kogoś już zlecenia? Bo to ważne. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano
13 godzin temu, xHexi2k17 napisał:

Tutaj też nie trzeba koniecznie wszystkiego robić samemu. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
14 godzin temu, Creative napisał:

Nawet do początkowej gry uwierz mi, że przynajmniej 3-4 osoby (animator/grafik, skrypter, etc.) to nie tak hop siup. Strony internetowe takie o dla siebie czy pod kogoś już zlecenia? Bo to ważne. 

1 godzinę temu, 9Jarek9 napisał:

Tutaj też nie trzeba koniecznie wszystkiego robić samemu. 

Jakbym znał podstawy to bym wiedział czy zlecenia, czy dla siebie. Ogółem to teraz się uczę tworzenia platformówki w stylu mario bios 2D

Opublikowano
6 godzin temu, ZwykłyK napisał:

Praca po liceum? McDonald? To chyba szczyt możliwości dla Licealistów. 

A tak poważnie. Praca przy komputerze, ja polecam Grafikę, tworzenie muzyki (bity) lub zajmowanie się reklamą. 

Ta, akurat typo siada i klepie bita dla Que czy Białasa. Tutaj akurat nie trafiłeś bo to trzeba mieć weny od chu*a i jeszcze więcej, a no i umiejętności masteringu. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano
55 minut temu, ZwykłyK napisał:

A powiedziałem, że to łatwe? Grafika i programowanie to też nie jest prosta sprawa. Jeżeli nauczysz się programów to możesz stworzyć na luźno bicik :)

tak bicik na luzie zrobisz tylko bez weny i talentu te bity beda chujowe i zapewne monotonne. Zeby robic muzyke podkreslam dobra muzyke znajomosc fl studio reapera wtyczek nie wystarczy.

Opublikowano

Pracy przy kompie akurat nie jest mało no ale wymagania też są. Dlatego licbaza to najchujowszy wybór w życiu. Nic nie masz, nic nie umiesz. Znajdź sobie pracę taką abyś miał dodatkowo czas na naukę grafiki/programowania bo tylko siedząc w domu nic nie zyskasz, a stracisz. Bez kasy nie ma życia. 

ezgif-com-effects.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...