Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z RAM

Endem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż mam problem, który występuje na moim komputerze od kilku dni.

Posiadam 6 GB RAM DDR3 z którym nigdy nie miałem problemów. W pewnym momencie komputer zaczął mi przycinać i prawie nic nie dało się normalnie uruchomić. Chciałem sprawdzić czy nie nawaliło coś w systemie i kiedy wszedłem w panel sterowania i system okazało się, że z moich 6 GB ram dostępne jest tylko 2,00 GB. Czy jest jakiś sposób, aby rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję. :)

Opublikowano

Zobacz czy ram nie wypadł spróbuj wyjąć ramy i je przeczyscic. Ja miałem podobny problem mam 16 a pokazywalo 8.

Pomogłem? Daj +

Opublikowano

Przeczyściłem ramy i włożyłem spowrotem. Muszę przyznać że nie jestem jakimś specjalistą komputerowym Ale sprawdziłem w biosie i ram był już wykorzystywany w pełni ale gdy chciałem przejść do korzystania komputera przez pół godziny miałem taki widok (screen) następnie system działał tak wolno ze aby dostać się na pulpit trzeba było czekać kolejne tyle a pliki i tak nie chciały się załadować. Nawet gdy próbowałem użyć skrótu ctrl alt delete to musiałem czekać 10 minut i wyskakiwal błąd. Czym to może być spowodowane?

1524995760901-622695987.jpg

Opublikowano

Też nie znam się najlepiej, ale możliwe że dysk przez to Ci zamula. Bo nawet jeżeli nie wykrywa Ci jednej kości ram to 6GB to i tak nie mało system przez ram nie powinien lagować. Spróbuj przeskanować np ADWcleaner komputer. Możliwe że jakiś "Wirus" ja miałem tak na swoim starym laptopie, nagle zwolnił i odpalał się z 10min...

Pomogłem? Daj +

Opublikowano

Może, w BIOSie masz pozmieniane taktowanie na jakim ram ma pracować ? Wiem, że zależy to od biosu i różnych możliwość ale sprawdź, ewentualnie zmniejsz taktowanie na niższe i spróbuj wtedy odpalić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...