Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Pomylone aktywne partycje

Uberkox

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam problem ze wspomnianymi w tytule partycjami, polega on na tym, że przypadkowo ustawiłem parta C: jako aktywny, co zdezaktywowało partycje z BOOTMGR (100mb), co uniemożliwia rozruch systemu. Poszedlem wiec do kolegi zeby zrobic pendrive ratunkowy z Windowsem 7 i uzyc diskparta, ale nie widzi na nim systemu (zapewne jakaś felerna kopia systemu) na zadnym kompie. Chce wiec zrobic dysk ratunkowy z win10, bo jest dostepny ze strony Microsoftu ale nie wiem, czy moge uzyc tego diskparta z instalatora windowsa 10 do siódemki. Ewentualnie, czy jest jakaś różnica między pendrivem ustawionym jako partycja FAT32 a NTFS?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, ale z ustawionym hdd jako ostatnim bootowało się z niego, a jak wyłączylem dysk z boot priority dostałem tylko komunikat, bym włożył jakiś nośnik z systemem (w sensie nie widział nic). Aktualnie zrobilem pendrive z Win10 i będę próbował uzyć diskparta, ale nie wiem, czy diskpart Windowsa 10 nie pogryzie się z 7.

Całe szczęście, udało się odpalić cmd na win10, przestawiłem partycje i komputer zdaje się działać jak należy: system rusza (kontrolnie zrestartowałem kompa) i generalnie chyba jest już ok. Myślę, że temat można już zamknąć.

Opublikowano

W7 nie obsługuje GPT więc to twoja wina w niewłaściwym użyciu systemu czy niewłasciwym wykonaniu instali na penie ( fat32 i GPT )
W10 ma być tylko instalka na penie  FAT32.

Zwykle wystarczy zainstalować Windowsa 10 by naprawić albo z instalki naprawę sekrtora rozruchowego. . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...