Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powerbank

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Postanowiłem napisać taki temat ponieważ nie znam się jakoś bardzo na powerbankach, ani szczególnie dużo z nich do tej pory nie korzystałem. Niestety nadeszła pora, w której czas zacząć wspomagać się w/w urządzeniem, stąd pytanie - Jaki powerbank kupić? Zależy mi na tym, aby przy jednorazowym naładowaniu powerbanka utrzymać swój telefon jak najdłużej przy życiu (Huawei P10), także realna pojemność i żywotność baterii(?) w powerbanku musi być jak największa. Budżet nie robi mi większego znaczenia, ale myślę, że okolice 200 złotych będą odpowiednie. 

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Z polskiego rynku zdecydowanie ten TP-Link TL-PB20100, lub z tańszych ale trudniej dostępny w sklepach - Power Bank Xiaomi 2C 20000mAh. Na gearbest jest teraz za 104 zl. Bardzo chwalony jest.

Opublikowano
Dnia 12.04.2018 o 17:25, 707 napisał:

4 godziny temu, Mario1990 napisał:

Z polskiego rynku zdecydowanie ten TP-Link TL-PB20100, lub z tańszych ale trudniej dostępny w sklepach - Power Bank Xiaomi 2C 20000mAh. Na gearbest jest teraz za 104 zl. Bardzo chwalony jest.

One faktycznie mają po 20k mah? Jak jest z ich żywotnością?

Jeśli wiem, że nie będę go używał przez dłuższy czas jak najlepiej go przechowywać? Rozładowane do praktycznie 0? Naładowane na prawie 100%? Na żywotności zależy mi chyba najbardziej. Nie miałem dużej ilości powerbanków, a jeśli miałem to różnych firm, ale zawsze w dość krótkim okresie czasu kończyły one kiepsko - to przestawały działać w ogóle po miesiącu, to ich pojemność spadała o 50%.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
23 godziny temu, fm_master napisał:

Spokojnie ma 20k mAh i długą żywotność. Jeszcze można się zastanowić nad Adatą P20000D. W sferis jest za nie całe 100 zł.

To tak nie do końca 20k mAh, troszkę inaczej się to przelicza. Zależy od prądu ładowania. Przecięte przekładając na "rozmiary" baterii jest to 16k mAh, czyli 16k/ rozmiar baterii - na tyle ładowań powinno wystarczyć.

@Ups...
A o powerbanka trzeba dbać, one są zaprogorowane na określoną liczbę cykli ładowania, każde podłączenie jest jednym cyklem, nie ważne czy 5 minut czy 5 godzin. Po jakimś czasie wydajnośc zacznie systematycznie spadać. Zwykle jest to 200-500 cykli, po takim czasie przykładowo pojemność moze wynosić już 50%. Warto więc ładować rzadziej, a dłużej.
Powerbanki nie lubią też pełnego rozładowania, to działa mocno destrukcyjnie na ogniwa. Podonnie ma się sytuacja z naładowaniem do 95-100%, choć tutaj już nie ma tragedii. Taki bezpieczny zakres to od 30 do 90% naładowania. Jeśli PB długo leżakuje to też trzeba go naładować raz na dwa-trzy tygodnie.

Opublikowano

Świetnym, niedrogim Powerbankiem o pojemności 20k mAh jest Adata P20000D . Oprócz atrakcyjnej ceny; dobre wykonanie, eleganckie wzornictwo, wyświetlacz ze wskazaniem poziomu naładowania, dwa porty USB (2.1A) oraz latarka. Producent deklaruje możliwość 6-krotnego naładowania smartfona.

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...