Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wycena laptopa

MrWinex66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, z góry przepraszam, jeśli napisałem temat w złym dziale.

Więc tak, mam laptopa Toshiba Satellite S75Dt-A7330, którego kupiłem 4 lata temu.

Używałem go do końca 2016, później jeszcze tylko ok. 2 miesiące, resztę czasu już stał na półce albo włączałem go na kilka dni.

Laptopa miałem sprzedać w połowie 2016 roku, ale ze względu na to, że (dziwnym trafem) zaraz po zakończeniu gwarancji wszystko zaczęło w nim padać, odłożyłem plany z jego sprzedażą.

Wtedy, podobne laptopy (używane) chodziły po ok. 1200 zł. (ostatnio widziałem identycznego, ale ze znacznie lepszymi podzespołami i wyższą rozdzielczością wyświetlacza, i kosztował jako używany 1700).

Aktualnie, nie działa w nim podświetlenie klawiatury (i chyba już więcej nie zadziała), nie działa zasilanie (nawet jeśli bateria jest wsadzona, to po odpięciu kabla zasilającego laptop się po prostu wyłącza, ale planuję poszukać jakiejś nowej baterii, może to pomoże), oraz ogólnie widać ślady używania - trochę zarysowana metalowa klapa, mikrorysy na obudowie klawiatury, samo szkło wyświetlacza jest takie... Wygląda, jakby od środka wpadły tam okruszki, czy coś takiego. Po prostu drobne, czarne punkty, które nie wiem czym są (najbardziej przypomina to martwy piksel ale wątpię żeby to były martwe piksele). Dodatkowo strasznie się grzeje, w sumie nie wiem czemu, czyściłem go dokładnie i wymieniałem pastę i niestety się grzeje. Co prawda nie widziałem żadnych termopadów, może to przez to, ale skoro ich od początku nie było... No nie wiem.
Wszystko poza tym działa.

Ile obecnie w takim stanie (zakładając, że uda mi się naprawić to zasilanie oraz zakładając, że nie uda mi się to) może być warty?

Specyfikacja:

Procesor: AMD A10-5750M
Karta graficzna: Radeon HD 8650G
Pamięć: 12GB
Dysk: 1TB HDD
Wyświetlacz: 17.3'', 1600x900, dotykowy
System: Windows 8.1

Opublikowano

Witam, trudno mi określić bo nie mogłem znaleźć ceny tej karty i nazwę firmy ramu ale podam moją opinie.

Nowy procesor: 299,00zł

Używany: 200-250zł

Karta graficzna: XXX

Używana:

Nowy dysk: 150zł

Używany: 100-130z

Nowy ram: 340-380zł (zależy od jakiej firmy trochę dziwne, że masz 12gb)

Używany: 300-320zł

Co do wyświetlacza to nie ogarniam ;)

Mniej więcej 630zł bez obliczenia karty graficznej i wyświetlacza no i usterek.

Opublikowano
7 minut temu, Drejkus napisał:

Witam, trudno mi określić bo nie mogłem znaleźć ceny tej karty i nazwę firmy ramu ale podam moją opinie.

Nowy procesor: 299,00zł

Używany: 200-250zł

Karta graficzna: XXX

Używana:

Nowy dysk: 150zł

Używany: 100-130z

Nowy ram: 340-380zł (zależy od jakiej firmy trochę dziwne, że masz 12gb)

Używany: 300-320zł

Co do wyświetlacza to nie ogarniam ;)

Mniej więcej 630zł bez obliczenia karty graficznej i wyświetlacza no i usterek.

oooo, dzięki wielkie :)

Obliczyłeś cenę pojedynczych części, ale pod, nazwijmy to, względem takim, jakbym sprzedawał całego laptopa, czy jakbym sprzedawał go na części?

Jeśli chodzi o RAMy, jedna kość to samsung m471b5273ch0-ck0, druga to sk hynix hmt4gs6afr8a 

Opublikowano

@MrWinex66

Brałem pod uwaga tylko części ram jak napisałem 300-320zł.

Załóżmy, że karta kosztuje 200-300zł, to w sumie to jest około 880 + wyświetlacz nie znam się na wyświetlaczach więc nie znam cen ale załóżmy, że wyświetlacz kosztuje 300-400zł + obudowa 100-200zł = 1330zł cena całego laptopa bez usterek i okablowania itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...