Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pustka w sercu - tęsknota za starym metinem

StaryGraczMetina

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze. Pisze ten post żeby dać upust temu co trapi mnie już naprawdę od kilku lat. Po mojej wypowiedzi możecie stwierdzić że jestem grubym nerdem bez zycia więc od razu sprostuje: Jestem normalnym gościem, od kilku lat mam dziewczyne, mam dużo znajomych, często z nimi wychodzę, posiadam wiele zainteresowań takich jak motoryzacja, sport (jeździłem kilka lat wyczynowo na rowerze i jeździłem na zawody w freestylu mtb), skończyłem całkiem dobre liceum i studiuje na filmówce. Ale do rzeczy. Otóż mogę nazwać się spokojnie pionierem Metina. Spędziłem przy tej grze dobre 7 lat. Grałem w metina od kiedy tylko pojawił się w polsce i byłem jednym z pierwszych graczy na polskim serwerze. W metina zawsze grałem wieczorami, za dzieciaka, po powrocie z boiska, w starszym wieku, po szkole/pracy przy piwku. Nie przeszkadzało mi to w normalnym funkcjonowaniu ale spokojnie moge powiedzieć że Metin był moim drugim życiem. Pomijając to że poznałem wiele super ludzi (niektóre znajomości przeniosły się na realne życie gdyż nawet wybrałem się na zlot gildii do gdańska mimo że mieszkam na śląsku), to była to jedna wielka super przygoda. Na naszym polskim serwerze dobiłem 4 postaci do 99lvl, po czym przeniosłem się na koreański serwer gdzie moje metinowe zycie zaczęło sie na nowo gdyż był on znacznie bardziej rozbudowany i również dobiłem tam 99lvl. Wszystko zaczęło sie sypać gdy na naszym polskim serwerze zwiększono maksymalny lvl do 105. Dobiłem ten 105 lvl bodziakiem, zrobiłem topowe eq z tych nowych itemów i miałem plan aby moje pozostałe postaci równiez dobić do 105 ale zacząłem odczuwać że to nie ten stary dobry metin i postanowiłem o powrocie na koreański serwer i w tym momencie dostałem strzał prosto w serce. Koreański serwer został zamknięty. Był to dla mnie naprawde smutne gdyż serwer ten był dla mnie zagadką. Było na nim naprawde dużo tajemniczych itemów lokalizacji któreych nie rozparcowałem i na wiele z nich nie zdążyłem sie jeszcze dostać i zbadać ich działania. I tak to było że siedziałem na polskim metinie, bardziej pod kątem utrzymania znajomości z graczami i ewentualnie ponawalania się w w pvp a od czasu do czasu jakaś wojenka. Przełom nastąpił gdy zwiększyli max. lvl do 120. Wtedy według mnie Metin już kompletnie stracił swój urok i postanowiłem że sprzedam konto. Konto sprzedałem i postanowiłem że kupie laptopa. Konto poszło za 1400zł więc kupiłem sobie zwykłego biurowego notbooka. Nie grałem w nic. Niby nic wielkiego się nie zmieniło w moim zyciu bo robiłem to co zawsze, spotkania z dziewczyną, wypady ze znajomymi, siłownia, praca/nauka czyli normalne życie takie jak miałem wcześniej. Jakoś sobie radziłem. Mija teraz już 4 rok od kiedy już nie gram w metina bo ostatnie lata gry nie można za bardzo nazwać grą gdyż metin służył mi bardziej jako portal społecznościowy. Często zdarza mi sie oglądać jakieś stare filmiki z polskiego lub koreańskiego metina. Przegrzebałem równiez wszystkie koreańskie portale gdzie czytałem posty nawet z 2003 roku o alphie i becie metina, oglądając screeny, filmiki. Nawet na webarchive udało mi się znaleźć snapshota koreańskiej strony metka z 2003 gdzie było ogłoszenie o naborze na beta testerów (ehh perełka :D). Wszystko to traktuje jak wspomnienia, próbe zalepienia tej dziury w sercu. Nie wiem dlaczego tak brakuje mi tego starego dobrego metina z 2008-2011 że po 4 latach nie grania w tą gre nadal brakuje mi tego i tęsknię za nią. Macie jakiś pomysł jak tą dziure w sercu zalepić? Nie piszcie prosze żebym wstał sprzed komputera, zaczął żyć itp bo tak jak mówiłem jest u mnie wszystko w porządku, komputera nie używam prawie wcale, w nic nie gram więc żyje jak normalny dorosły człowiek. Privy tez nie są wyjściem bo nie lubie ich gdyż większość z nich nie przypomina juz nawet metina a te wszystkie "oldschool" to zwykły clickbait. Może ktoś z was ma podobnie? Bo ja wyjścia z tej sytuacji nie widze skoro od 4 lat nadal mam momenty takiej cholernej melacholii. Prosze was również o ogarnięte wypowiedzi i spojrzenie na mnie jak na człowieka który traktował to jako swoje hobby a nie uzależnienie gdyż nigdy uzależnieniem to nie było. Potrafiłem nie grać nawet 2-3 tygodnie a przy grze spędzałem maksymalnie 2-3h raz na 2 dni. Uruchomcie empatie i nie wylejcie na mnie fali hejtu, wyzwisk i nienawiści. Dziękuje jeśli ktoś przeczytał całe i zachęcam do konstruktywnych i obiektywnych wypowiedzi.

• Aive zmienił(a) tytuł na Pustka w sercu - tęsknota za starym metinem
Opublikowano

"Stary" metin nie wróci nie ważne jak bardzo byś tego chciał i jak bardzo niejeden "technik" próbowałby go odwzorować. Mentalność metinowskiej społeczności się zmieniła - ludzie nie potrafią grać, bez "podstawiania im czegoś pod mordę". Kolejną sprawą jest fakt, że metin z dnia na dzień umiera poprzez ludzi, którzy tworzą prywatne serwery na potęgę nie widząc w nim nic innego poza zarobkiem, ale nie ma się co dziwić, bo w końcu to ludzie sami dają się okradać. Właśnie dlatego dzisiejsze serwery wyglądają tak jak wyglądają.

Pozostaje Ci po prostu zapomnieć.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Szczerze bardzo cię rozumiem ( rok około 2009 ). Pamiętam jak w moim otoczeniu był "szał" i "zazdrość" jak ktoś miał militara. Lecz taka jest prawda że te czasy na pewno nie wrócą, nawet jakby ktoś postawił "Prywatnego Serwera". Nie jestem przekonany że coś  takiego powstanie ( Nawet jakby ktoś próbował to ile by wsadził pieniędzy to nie wróci ten klimat ). Jedyne wyjście to tylko wrócić na tego metin'a jaki jest lub po prostu "Zapomnieć", innej opcji nie ma.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 5.04.2018 o 15:27, czemu123456 napisał:

idz do programu trudne sprawy i na odwyk nie umrzyj z tesknoty tylko wedlg nie masz problem z psychika

?

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem byłoby powstanie serwerów z najstarszych lat ;)

Takich, gdzie koleś w stalce w m1 był podziwiany przez każdego gracza...

Potem doszło pierdyliard nowości, aż się niedobrze zrobiło :)

Emeryt GM Draenor

Emeryt GM Kalimdor

Emeryt GM Draenor2

Emeryt Moderator Forum Astium

Emeryt Moderator Forum Death Note

Opublikowano

Każda gra ma swój początek i koniec, każda gra ma swoje wzloty i upadki. To samo tyczy się metina, a także ludzi, którzy się na tej grze wychowali.

Ludzie zaczęli traktować tę gre jako sposób łatwego zarobku i zaczęła się fala serwerów, tzw. tygodniówek, bo więcej one nie miały prawa istnieć. Ludzie przestali grać, bo nie są pewni czy to nie jest kolejny projekt na chwilę, pod hajs. Duża część społeczności metina także "wyrosła" z tego, roczniki metinowskie to takie bardziej od '90 do 2000, reszta to "mniejszość". Tak samo jak się grało w tibie, tak i w metina, a teraz czas na nową grę, która na długie lata podbije serca dzieciaków. Metin po jakimś czasie bez nowości stawał się nudny, nie było co robić, a więc i ludzie odchodzili. Teraz jest tego za dużo i ja osobiście się w tym wszystkim gubię, nie wiem co, gdzie, z czym, z kim, po co, dlaczego, po prostu nie wiem i nie mam chęci na grę. Dużo osób ma już własne życie, rodziny, pracę i nie ma czasu na granie. Stary metin nie wróci, nigdy. Nikt nie jest w stanie go odwzorować 1:1 i zatrzymać graczy na dłużej niż miesiąc. Próbowali. Były pandory, xenoxy, gladory, elite i inne gówna. Ile z tego stoi? Jeden czy dwa serwery, a jak długo jeszcze to nikt tego nie wie.

wykończę cię jak podatki.

Opublikowano
Dnia 15.04.2018 o 00:22, TQ93 napisał:

Najlepszym rozwiązaniem byłoby powstanie serwerów z najstarszych lat ;)

Takich, gdzie koleś w stalce w m1 był podziwiany przez każdego gracza...

Potem doszło pierdyliard nowości, aż się niedobrze zrobiło :)

Po tygodniu uciekłbyś z takiego serwera bo:

a] nie byłoby na nim co robić.

b] nie chciałoby Ci się czegokolwiek robić.

c] nie byłoby na nim ludzi, ponieważ nie mieli na nim co robić lub nie chciało im się czegokolwiek robić.

Nie ma tutaj innych możliwości odpowiedzi - już niejednokrotnie ktoś to udowadniał.

74f31dbf1675f.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...