Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duże zużycie RAMu przez lolclient

nesco96

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Nie wiem, czy gdzieś to było już, ale zresztą.

Od ostatniego patchu z tym czatem głosowym drastycznie wzrosło zużycie RAMu przez proces lolclient (1GB - 1,2GB przy 8GB). Przy używaniu google chrome, spotify i discorda powoduje to częste bugsplaty i crashe lola. Czy jest jakiś sposób, by zmniejszyć zużycie pamięci przez ten proces oprócz wyłączania go w menedżerze zadań?

xyz

Opublikowano
1 godzinę temu, nesco96 napisał:

Cześć. Nie wiem, czy gdzieś to było już, ale zresztą.

Od ostatniego patchu z tym czatem głosowym drastycznie wzrosło zużycie RAMu przez proces lolclient (1GB - 1,2GB przy 8GB). Przy używaniu google chrome, spotify i discorda powoduje to częste bugsplaty i crashe lola. Czy jest jakiś sposób, by zmniejszyć zużycie pamięci przez ten proces oprócz wyłączania go w menedżerze zadań?

Ja nie mam problemu z ram'em, ale od momentu kiedy jest nowy client jakiś proces leagueclientrx, czy coś takiego strasznie dużo cpu mi bierze, poza tym ten głosowy chat możesz wyłączyć. Nawet jeśli będziesz chciał zmniejszyć zużycie ramu, możesz napotkać inne "bugi" oraz nieprzyjemności. Poza tym, skoro posiadasz 8gb to w czym problem? nie rozumiem d laczego zużycie 1gb ramu miałoby powodować takie rzeczy. Zawsze możesz spróbować priorytetem w task'u.

Najlepszy ślepy mnich na EUNE, były challenger w s3 Strzeżcie się "krula" lasu

leesinacolythe.png

Ex-Challenger Player (TOP 23 EUW)

Opublikowano
34 minuty temu, BeNeko napisał:

Ja nie mam problemu z ram'em, ale od momentu kiedy jest nowy client jakiś proces leagueclientrx, czy coś takiego strasznie dużo cpu mi bierze, poza tym ten głosowy chat możesz wyłączyć. Nawet jeśli będziesz chciał zmniejszyć zużycie ramu, możesz napotkać inne "bugi" oraz nieprzyjemności. Poza tym, skoro posiadasz 8gb to w czym problem? nie rozumiem d laczego zużycie 1gb ramu miałoby powodować takie rzeczy. Zawsze możesz spróbować priorytetem w task'u.

Chodzi o to, że mimo tego, że mam te 8GB i resztę podzespołów, które powinny "uciągnąć" lola na stabilnej liczbie FPS, to ta liczba klatek strasznie spada. Ustawiania priorytetów nie próbowałem, a jak coś to dam znać, bo jednak jest to przesadą. 

i5 750, 8GB RAM 666MHz, Radeon R7 200 1GB powinno uciągnąć lola na niskich na luzie, więc nie jest to problem w sprzęcie.

@edit

Na wszystkich procesach lolclienta (wliczając leagueclientrx, który pożerał mi właśnie w cholerę pamięci) zmieniłem priorytet na niski. Póki co w grze treningowej FPS na poziomie 120-140FPS, więc jest w porządku. Jakby ktoś szukał rozwiązania tego problemu to myślę, że to pomoże. Dzięki!

xyz

Opublikowano
21 minut temu, nesco96 napisał:

Chodzi o to, że mimo tego, że mam te 8GB i resztę podzespołów, które powinny "uciągnąć" lola na stabilnej liczbie FPS, to ta liczba klatek strasznie spada. Ustawiania priorytetów nie próbowałem, a jak coś to dam znać, bo jednak jest to przesadą. 

i5 750, 8GB RAM 666MHz, Radeon R7 200 1GB powinno uciągnąć lola na niskich na luzie, więc nie jest to problem w sprzęcie.

A nie masz może przypadkiem tak jak ja, że masz obciążone cpu poprzez ten proces leagueclientrender coś tam? mi to czasami potrafi zabrać 20+ %cpu, przy czym sam lol bierze nie więcej niż 10. Nie masz może przypadkiem problemów z dyskiem? możliwe, że to też przez taktowanie kości pamięci może masz też je nieodpowiedni włożone? bo na początku mówisz o ram'ie, a teraz jeszcze dowiaduję się, że fps'y Ci spadają, a masz tak od niedawna, czy od długiego okresu?

leesinacolythe.png

Opublikowano
16 minut temu, BeNeko napisał:

A nie masz może przypadkiem tak jak ja, że masz obciążone cpu poprzez ten proces leagueclientrender coś tam? mi to czasami potrafi zabrać 20+ %cpu, przy czym sam lol bierze nie więcej niż 10. Nie masz może przypadkiem problemów z dyskiem? możliwe, że to też przez taktowanie kości pamięci może masz też je nieodpowiedni włożone? bo na początku mówisz o ram'ie, a teraz jeszcze dowiaduję się, że fps'y Ci spadają, a masz tak od niedawna, czy od długiego okresu?

Około 6-8% CPU, 12-20% RAM. Sprawdzę, czy nie mam jakichś bad sectorów, ale to już jutro. Co do kości RAM to mam je dobrze włożone, choć poza tym wcześniej problem nie występował. Ten problem pojawił się dopiero z ostatnim patchem.

xyz

Opublikowano
6 minut temu, nesco96 napisał:

Około 6-8% CPU, 12-20% RAM. Sprawdzę, czy nie mam jakichś bad sectorów, ale to już jutro. Co do kości RAM to mam je dobrze włożone, choć poza tym wcześniej problem nie występował. Ten problem pojawił się dopiero z ostatnim patchem.

Dziwne, w każdym razie również sprawdzę jutro, czy ja też nie mam jakichś problemów od ostatniego patch'a z czystej ciekawości, bo jeszcze nie grałem na nowym patch'u, chociaż ja takowych problemów z ligą legend nie miałem i dam najwyżej edit'a w tej odpowiedzi.

leesinacolythe.png

Opublikowano

Często gęsto jest tak z Lolem, że jeden patch spierdoli grę, a zaraz kolejny ją naprawia. Jeśli nie znajdziesz solidnego rozwiązania to napisz, a zobaczę co da się z tym zrobić. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano
4 godziny temu, Creative napisał:

Często gęsto jest tak z Lolem, że jeden patch spierdoli grę, a zaraz kolejny ją naprawia. Jeśli nie znajdziesz solidnego rozwiązania to napisz, a zobaczę co da się z tym zrobić. 

przeciez powiedzial ze naprawil

k3HeXgc.png

Opublikowano
34 minuty temu, happi napisał:

przeciez powiedzial ze naprawil

Widzę czytanie boli. Napisał o bad sectorach dysku i o sprawdzaniu procesów. To mu odpisałem, że jak nic nie pomoże to ma napisać.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano
Dnia 2.04.2018 o 22:41, nesco96 napisał:

Na wszystkich procesach lolclienta (wliczając leagueclientrx, który pożerał mi właśnie w cholerę pamięci) zmieniłem priorytet na niski. Póki co w grze treningowej FPS na poziomie 120-140FPS, więc jest w porządku. Jakby ktoś szukał rozwiązania tego problemu to myślę, że to pomoże. Dzięki!

ta

boli

k3HeXgc.png

Opublikowano
Dnia 5.04.2018 o 14:30, happi napisał:

ta

boli

boli jak diabli :( 

@antywarn
 Możecie też spróbować włączyć opcje z offaniem klienta, podczas startu gierki. :) 

Opublikowano

8GB RAM 666MHz dziwisz się że czasem nie daje rady? xD Z 2 strony to pewnie dysk nie dawał rady, system+gierka i do tego cała reszta na dysku z długim stażem zwykle jest głównym problemem. Właśnie dla tego teraz 2 dyski to podstawa, 1 na system i stery 2 na gry i aplikacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...