Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwny problem z WIFI

dudko22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dziwny problem z WiFi i piszę do Was bo może będziecie mieli jakieś pomysły. Zacznę od początku, kilka dni temu wróciłem do domu, odpaliłem PC lecz nie mogło wyszukać mojego WiFi, poszedłem zresetować router i modem lecz nic to nie dało. Internet łapał jedynie w pobliżu routera, u niektórych domowników pare pokoji obok ale ze słabym efektem. Wpadłem na pomysł wymiany routera na nowy, ponieważ miał już swoje lata, wybór padł na TP-Link WR841N V13, podłączyłem, skonfigurowałem lecz dalej występuje podobny problem... W moim pokoju dalej nie łapie internet, komputer w ogóle nie widzi sieci a telefon czasami, dodam że drugi domownik, który używa telefonu, posiada internet w salonie, gdzie niestety na moim telefonie nie łapie, na laptopie to samo, w salonie łapie. Jeszcze na koniec dodam że na starym routerze, przed tą awarią, internet działał bezproblemowo w każdym pokoju, a po wymianie na lepszy router (dwu-antenowy) nic nie pomaga.. Korzystam z internetu jak i telewizji kablowej. Może to wina modemu? Skończyły mi się już niestety pomysły. Jak ktoś tu dotarł to zachęcam do pomocy i z góry dziękuje:)

Opublikowano

2 minuty temu, MAROSKiNG napisał:

Warto zaktualizować firmware routera i warto sprawdzić czy po podłączeniu bezpośrednio kabla do komputera, czy również jest taki spadek mocy internetu. Być może wina też stoi po stronie dostawcy. ;) (łap tutaj poradnik jak zaktualizować firmware: https://www.tp-link.com/pl/faq-206.html)

Modem jak i router znajdują się u siostry, z 8 metrów od mojego kompa, przy konfigurowaniu routera podłączałem Ethernet i internet śmigał aż miło, na telefonie także wszystko pięknie działało, ale gdy byłem metr od routera, co do winy dostawcy, dzwoniłem w pierwszy dzień problemów z routerem to mówili że żadnych problemów nie mają. Biorę się za update firmware i dam znać co i jak. 

edit. zapomniałem jeszcze w poście napisać że skorzystałem zastępczo ze starego routera kolegi i zasięg był normalny w moim pokoju

Opublikowano
51 minut temu, dudko22 napisał:

Modem jak i router znajdują się u siostry, z 8 metrów od mojego kompa, przy konfigurowaniu routera podłączałem Ethernet i internet śmigał aż miło, na telefonie także wszystko pięknie działało, ale gdy byłem metr od routera, co do winy dostawcy, dzwoniłem w pierwszy dzień problemów z routerem to mówili że żadnych problemów nie mają. Biorę się za update firmware i dam znać co i jak. 

edit. zapomniałem jeszcze w poście napisać że skorzystałem zastępczo ze starego routera kolegi i zasięg był normalny w moim pokoju

Możesz jeszcze wziąść pod uwagę iż modem zakłóca sygnał nowego routera lub na odwrót (lub modem nie wspópracuje za dobrze z routerem). Jeśli są blisko siebie, spróbuj je jakoś rozdzielić, dobre i kilka centymetrów.

Opublikowano
13 godzin temu, MAROSKiNG napisał:

Możesz jeszcze wziąść pod uwagę iż modem zakłóca sygnał nowego routera lub na odwrót (lub modem nie wspópracuje za dobrze z routerem). Jeśli są blisko siebie, spróbuj je jakoś rozdzielić, dobre i kilka centymetrów.

Nic to nie dalo:/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...