Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

[$] Konsultacja ws. silnika gry www (do programista)

kotprezes

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Jestem w trakcie przygotowania koncepcji gry przeglądarkowej w formie aplikacji internetowej. Gra w gatunku i podobnej konstrukcji do takich tytułów jak: https://www.erepublik.com/en oraz http://e-sim.org/

Poszukuję osoby (specjalisty, programisty) z doświadczeniem w pisaniu gier pod przeglądarkę. Chodzi o konsultacje do dokumentacji stricte specyfikacji programistycznej. Jakie rozwiązania, jaka technologia, jaki framework i wszelka inna terminologia odnosząca się do pisania kodu do takiej gry. Sam nie jestem fachowcem raczej osobą z wiedzą ogólną. Jednak w temacie. Zajmuje się m.in. organizacją wszystkiego by rozgrywka była szczegółowo opisana w tym techniczne aspekty.

Gra, która jest moją ideą symulacji ekonomii z cechami strategii łączy rozgrywkę turową, rozwój bohatera, interakcja i funkcje na obszarach mapy świata. Dodatkowo są też inne elementy, które nie są obecne w tytułach wymienionych powyżej. 

Poza tym zajmuje się:

- aspektem prawnym, firma, marka;

- projektowaniem UI / UX czyli cały interfejs gry, strony gry, forum, strona wizualna i content;

- marketing;

- domeny internetowe, hosting;

- design / grafika (np:. ikony budynków, przedmiotów)

Generalnie wnoszę pomysł, oprawę wizualną, inwestycje w zaplecze (witryna www, marketing, media społecznościowe, content). Do duetu szukam ogarniętej osoby w programowaniu. Chętnej do długotrwałej współpracy przy dużym i innowacyjnym projekcie. Niestety opisałem ogólnikowo sam obraz ponieważ nie jest to etap by w jakikolwiek sposób promować tytuł.

Czego oczekuję:

- organizacji pod względem przygotowania do prac programistycznych

Czyli opowiem Tobie o grze, pokaże dokumentację tej gry, pokażę witrynę samej gry, pokażę ekrany (layout) projektu i chcę by ktoś to zorganizował pod względem piorytetów stawianych kroków w realizacji. Mam nadzieję, że jestem precyzyjny.

Jestem osobą młodą (25 lat) z rozbudowanym pomysłem jednak jest to pomysł na grę, która nie jest z gwarancją sukcesu tzn. gra nie będzie P2W, będzie całkowicie darmowa, elementy premium nie będą dostępne. Co wiąże się z tym, że gra posiada mechanizmy real-money economy, czyli gracze będą mogli osiągać zysk z rozgrywek. Dlatego też pojęcia typu premium, cash-shop itd. p2w są zbędne i z drugiej strony zaznaczę, że zdaje sobie sprawę z tego iż gra może być czymś trudnym i skomplikowanym jak EVE Online tylko w dużo prostszej formie na pewno od strony 'wizualnej' i również technicznej (browser-based).

Projekt gry będzie docelowo promowany jako produkt wymagający angażu społeczności. (crowdfunding, kickstarter) tzn., że zanim ruszy to na dobre za pomocą właśnie tego wyznacznika będzie można podjąć decyzję o realizacji dość dużego projektu.

Interesuje mnie rozmowa telefoniczna lub skype w przypadku rozmów wstępnych.

Osoby zainteresowane odsyłam do maila: jacek (at) zelisko.nl

Oczywiście w przypadku konsultacji na dokumentacji i o tym jak by miała przebiegać taka współpraca jest osobnym kryterium do wyceny zlecenia. Także na pewno nie szukam dobieranych porad od przypadkowych osób tylko raczej osoby zdecydowanej i konkretnej. Za sam czas na konsultację i ew. wstępną organizację. Może być stawka godzinowa, cokolwiek. Dostęp do samego konceptu gry ze szczegółowymi opisami zainteresowany otrzyma po podpisaniu umowy o poufoności. Konsultacja tyczyć się będzie kilkudziesięciu pytań-kluczy dotyczących dalszych działań w przygotowaniu do docelowej realizacji z tej właśnie organizacji. Taka osoba może w przyszłym odpowiadać jako lider zespołu, zorganizować taki zespół.

ps.

Nie jestem wielką firmą, studiem, kolesiem z górą pieniędzy. Także wygórowane ceny 'profesjonalnych' usług proszę raczej nie zabierać sobie czasu. Nie jest to produkt tworzony pod duży komercyjny zysk. 

Z poważaniem,

Jacek Zelisko

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodaje dodatkowe informacje

* funkcje kodu wywoływane na mapach svg w obszarach zwanych regionami; przykład https://www.amcharts.com/svg-maps

_kraj wyboru, np:. Hiszpania, region startowy gracza to Madryt ( https://www.amcharts.com/svg-maps/?map=spain )

klikając właśnie na ten obszar widzimy przybliżenie; właśnie w tym punkcie jest skupiony interface( kokpit ) bohatera.

Istotnie ważna kwestia to jedno z głównym założeń w realizacji; skomplikowana mechanika rozgrywki pod osłoną minimalizmu.

przykłady do wyceny:

1. konsultacja w sprawie sposobu realizacji projektu (silnik)

= budżet 250 PLN lub 50 PLN godzina /skrill, paypal, przelew, neteller, psc eur/

2. opis zakresu drugiego zlecenia: formularz rejestracji i logowania, możliwość wgrania grafiki profilowej, wysyłanie prywatnych wiadomości, dodawanie i podgląd listy przyjaciół (inne konta), ustawienia konta [zmiana hasła, opcja przypominania hasła, biografia czyli opis w profilu 'publicznym', posiadany pseudonim i obywatelstwo (na podstawie z formularza tworzenia konta)

= pliki arkuszy styli i kod html zostanie dostarczony, dokładny opis ( podaj budżet wstępny);

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...