Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrealizować pomysł na serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich czytających ten temat. Nie wiem tak naprawdę od jakich słów powinienem zacząć, gdyż nigdy nie przypuszczałem, że taki pomysł choćby przyjdzie mi do głowy.

Chodzi o to, ze chciałbym kiedys, za jakis czas być moze wystartować z wlasnym serwerem metin2, jednak nigdy nie mialem z tym do czynienia od strony technicznej.

Co innego byc inicjatorem, zainwestowac w cos pieniadze itd, a co innego tworzyc serwer od strony technicznej. Wlasnie o to chodzi - piszę do was z nadzieją, ze ktokolwiek z tu obecnych mogłby mi pomóc, zebrać jakiekolwiek informacje, jak się za to zabrać i w ogole. Otóż ja nie jestem programistą i się na tym nie znam, ale sa tez inne kwestie związane z uruchomieniem wlasnego serwera. Co należy zrobić krok po kroku aby cos takiego zrealizować krok po kroku, od pomysłu, do działającego serwera? Docenie wszelkie opinie osób doswiadczonych z tym zagadnieniem. Jak to wyglądało u was, co trzeba wiedziec/zrobic itd.

Mozecie zapytac jaką mam motywacje ku temu? Co mną kieruje?

Jestem graczem metina od 2008, grałem na wielu serwerach, od PL'a, przez amerykanskiego metka, pierwsze chinskie privy aka typu Longju, CsYT2 itd, pierwsze polskie privy itd. 

Nie jestem wybredny, ale spolecznosc metina nadal jest bardzo duza, a cięzko znaleźć dobry, ciekawy i stabilny serwer. Większosc to tandetne skoki na kase, polegające na monotonnym grindowaniu jednego dungeona przez setki godzin zeby ulepszyc ostatni set eq i cos zarobic na ulepszaczach. 

Otóz ja chciałbym zaoferować coś innego. Nie tylko swoją własną interpretacje tego jak powinien wyglądac dobry, ciekawy serwer, ale tez zebrać opinie i pomysły od społęcznosci - od graczy. 

Popytać, porobić ankiety, co ludzie by chcieli zobaczyc na takim serwerze, zrobić dobry research, wybrać najlepsze z zebranych propozycji i pomysłow a następnie sprobować je zrealizować na nowym serwerze. 

Grałem na wielu serwerach które miały sporo ciekawych innowacji, ale serwery upadły a wraz z nimi owe innowacje. 

Mam wstępnie jakiś koncept w głowie i kilka pomysłow na to jakbym chciał zeby to wszystko wyglądało, potrzeba bedzie tylko kogos (jakichs techników), którzy umieliby to stworzyc w grze. Oczywiscie wczesniej tak jak pisalem wyzej - chcialbym zebrac jak najwiecej informacji od samych graczy, czego ich zdaniem brakuje na scenie serwerowej, co by sie im spodobalo itd. 

Nawet nie chodzi mi o zyski. Mogłbym nawet poprosic kogos o stworzenie jakiegos otwartego wglądu w finanse serwera, w stylu widoczne wpływy z IS'a czy cokolwiek. Oczywiście sam IS to bardzo wazna kwestia - nie chciałbym zeby to byl kolejny serwer Pay to win, gdzie ktos kto wrzuci duzo hajsu ma ogromną przewage nad graczem bez is, ktorej nie da sie nadrobic inaczej niz samemu kupujac rzeczy z IS. Oczywiscie to wszystko jeszcze zalezy od koncowego głosu spolecznosci. Albo zrobic tak, zeby wplaty pokrywaly tylko utrzymanie serwera strony i forum. W stylu "Chcecie grac i zeby serwer istnial - tutaj jest data do kiedy wszystko jest oplacone". Grałem kiedys w innej grze na bardzo fajnym serwerze gdzie b yl taki system. Administracja i skrypterzy dbali o serwer i jego zawartosc, a gracze o to zeby go oplacic bo to bylo w ich interesie. Chociaz wydaje sie to stosunkowo mało fair, bo kilka osob zaplaci zeby serwer istnial i reszta mogla grac za darmo. No ale tak jak mowie - wszystko jeszcze do ustalenia w porozumieniu z ludźmi. Chciałbym wlasnie stworzyc taki serwer gdzie zachowana jest stała komunikacja ze spolecznoscia. Gracze mogliby tez np wyznaczyc swoich "ambasadorów" ktorzy dogadywaliby sie z administracja w imieniu gracz - tak zeby uniknac spamu. Jakies regularne spotkania na ts'ie gdzie moznaby sie konsultowac na wszelkie tematy. Oczywiscie na forum takze, ale wolałbym nie ograniczac sie do kontaktów jedynie poprzez forum. Nie chce pokazac jak nam zalezy na poczatku a potem juz "zaniedbywac" serwer.

Takze chetnie wysłucham co wy, ludzie wstępnie o tym myslicie oraz czy mam jakies realne szanse zebrać zespół potrzewbny do realizacji takich postanowień, czy nie, a jesli nie to dlaczego?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...