Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spadki FPS na nowym komputerze

Jogurt1928

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z FPSami w Battlefield 1, na wysokich ustawieniach Full HD mam 50-60 fps ze spadkami do 20-40 (!!!) na takim sprzęcie:

Karta graficzna: AORUS Gigabyte GTX 1060 6 GB

Procesor: I5-7600K 3.8 GHz turbo 4.2

RAM: 8 GB

Płyta główna: Gigabyte Z270M-D3H

Dysk HDD 1TB

Na Youtube oglądałem testy na tym sprzęcie i to było w granicach 90-120 fps, więc u mnie jest trzykrotnie gorsza wydajność... Próbowałem zmieniać ustawienia, sprawdziłem i zaktualizowałem sterowniki, ale to nic nie dało, wgrałem nawet kilka fixów do folderów Battlefielda 1, ale to również nic nie dało... PC złożony we wrześniu. 

Sprawdziłem inne gry > Overwatch 70 fps, znajomy ze słabszym PC 150...

• pannikodem zmienił(a) tytuł na Posiadam spadki FPS na nowym komputerze.
Opublikowano

Coś ci spowalnia kartę graficzną, poszukaj w Menedżerze zadań jakiś obcych ci procesów. Patrząc na obecną sytuację, możliwe jest również że ktoś "użycza" twojej karty do kopania.

MKfY45t.png

Star Wars to niezwykłe uniwersum, aby je dokładnie zrozumieć, musisz się bardziej zagłębić w jego treść np. czytając książki...

Opublikowano

A jak sprawdzić czy ktoś żeruje na mojej karcie graficznej? W menadżerze zadań pokazuje obciążenie procesora karty graficznej na 5%, podczas gry dochodzi do 90-100%, ale to raczej normalne. Jedyny proces, którego nie znam to QtWebEngineProcess.

P.S. Mój system to oryginalny 64 bitowy Windows 10

Opublikowano

Menedżer zadań -> Szczegóły

Przeanalizuj każdą z nich, sprawdź również pod jakim użytkownikiem uruchomiony jest proces. Po prawej stronie masz również krótki opis.

MKfY45t.png

Star Wars to niezwykłe uniwersum, aby je dokładnie zrozumieć, musisz się bardziej zagłębić w jego treść np. czytając książki...

Opublikowano

fontdrvhost.exe > Nazwa użytkownika UMFD-1

fontdrvhost.exe > Nazwa użytkownika UMFD-0

dwm.exe > Nazwa użytkownika DWM-1 - najprawdopodobniej coś od systemu

Te UMFD-1 i 0 raczej też od systemu, więcej podejrzanych procesów nie znalazłem.

Opublikowano

Temperatury podczas gry są w normie - 60-63 stopnie, tak jak zwykle, taktowania nie sprawdzałem, ale w BIOSie miałem ustawione 2400MHz, zamiast 3000MHz RAMu, sprawdze jak teraz będzie działać.

• Aive zmienił(a) tytuł na Spadki FPS na nowym komputerze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...