Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bardzo duże spadki z nawet 90 do 30 fps

Toldi17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Otóż mam taki problem że cs go bardzo mi tnie. Podczas startu rundy mam te 80 fps ale gdy dochodzi do akcji spada do 25-30fps i na tylu klatkach się utrzymuję nawet po mojej śmierci gdy kogoś oglądam (mapa mirage). Wszystkie ustawienia na LOW. W ustawieniach nvidi też już coś zmieniałem no ale i tak nie da się grać a wydaje mi się że na tym komputerze który posiadam powinienem mieć ze x3 więcej fps niż na moim starym.

Mój komputer:

Płyta główna: ASUSTEK P5N-D

CPU: Intel Core 2 Quad q8300 2.5GHZ (4 rdzenie)

GPU: Nvidia GeForce GTX 650 TI BOOST 2 GB DDR5

RAM: 8 GB DDR2 800 MHZ

Zasilacz: Xilent (nie pamiętam ile wat ok.500 może mniej. Nw czy wersja produkowana w +2012 roku)

Co ciekawe w CPU-Z widzę że procesor sam zmienia taktowanie z 2.5 do 2.0 ghz. 

Mój stary komputer:

CPU: AMX Athlon X2 64 2.2 GHZ (2 rdzenie)

GPU: Nvidia Geforce 210M 512 MB (Integra)

RAM: 2 GB DDR2

Tutaj miałem te 30-50 fps a na tym moim nowszym nawet spada poniżej tych wartości więc coś tu jest nie tak. Jakieś propozycję?

Opublikowano

Synchronizacja pionowa wyłączona?, xbox dvr wyłączone jeżeli posiadasz win10, w panel sterowania, system i zabezpieczenia, opcje zasilania ustaw na wysoką wydajność.

76561198375594763.png

• xxerorxx zmienił(a) tytuł na Bardzo duże spadki z nawet 90 do 30 fps
Opublikowano
1 godzinę temu, xxerorxx napisał:

Synchronizacja pionowa wyłączona?, xbox dvr wyłączone jeżeli posiadasz win10, w panel sterowania, system i zabezpieczenia, opcje zasilania ustaw na wysoką wydajność.

Synchronizacja pionowa na samym początku wyłączyłem i to xbox dvr tak samo. Co do wydajności zmieniłem na to co mówisz i zobaczę jak będzie wyglądać.

PS: Wie ktoś może czemu taktowanie samo się zmienia i jak to usunąć?

Opublikowano

Spróbuj wyłączyć jakieś tryby oszczędzania energi, także zobacz w biosie. Zaktualizuj sterowniki i możesz użyć game boostera (ten czerwony nie od razera) i tam gdzieś też na górze jest w zakładce opcja usprawnij (nie zapomnij zaznaczyć tryb eksperta). Użyj programu UnparkCPU

Opublikowano

Czytałem jeszcze że przez msconfig można uaktywnić więcej niż 1 rdzeń. Sprawdziłem i mam ustawione na 1 a obok w polu o wykorzystywanie Ramu mam 0 oczywiście obie te opcję nie są zaznaczone. Zaznaczyłem to i ustawiłem na 4 rdzenie i całe wykorzystywanie pamięci ram ale potem doczytałem w komentarzach że nie którym komputer się nie chciał włączyć i dałem sobie spokój. Czy to jest bezpieczne?

@edit: Po zaznaczeniu w opcjach zasilania maksymalna wydajność wydaję mi się że gra chodzi lepiej ale nadal podczas akcji (strzelania) spada poniżej 60 fps.

@edit2: Wie też ktoś dlaczego procesor sam zmienia taktowanie z 2.5 do 2 ghz? Jak ustawić stałe 2.5 ghz. Zawsze po wejściu w CPU-Z mam 2.5 ghz i po paru sekundach zmienia się do 2 ghz a mnożnik z 7.5 spada do 6. Włączyłem grę zmaksymalizowałem CPU-Z a tam nadal pokazuje 2 ghz. Która opcja w Biosie wyłącza tą zmianę taktowana ktoś wie może?

Opublikowano

Msconfig jest tylko od wlaczania komputera. Ma byc zaznaczony rdzenie 4 czy tam ile masz ramu nie dotykaj odznacz. 

Zrób zdjęcie bios i wrzuć tutaj. Nawet telefonem może być byle wyraźne. 

Użyłeś unparkcpu?

Opublikowano

Dam wieczorem zdjęcia biosa. Unpark używałem znalazło mi 2 pozycję odparkowałem je ale chyba nie widzę zmian. Mam jeszczę na myśli podkręcić ten procesor do 3 gzh. Czytałem że tyle można maksymalnie podnieść żeby komputer był stabilny przy braku grzebania w ustawieniach poboru prądu. W menu FSB & Memory Config ustawiłem FSB - Memory Clock Mode na Linked i FSB (QDR), MHZ zmieniłem na 1347 co dodało mi całe 20 mhz :D Jaką wartość tam wpisać żeby mieć chociaż to 2.9 ghz (max można 5 tysięcy a min. 500 chyba)

Opublikowano
Dnia 15.02.2018 o 12:49, Toldi17 napisał:

Siemka. Otóż mam taki problem że cs go bardzo mi tnie. Podczas startu rundy mam te 80 fps ale gdy dochodzi do akcji spada do 25-30fps i na tylu klatkach się utrzymuję nawet po mojej śmierci gdy kogoś oglądam (mapa mirage). Wszystkie ustawienia na LOW. W ustawieniach nvidi też już coś zmieniałem no ale i tak nie da się grać a wydaje mi się że na tym komputerze który posiadam powinienem mieć ze x3 więcej fps niż na moim starym.

Mój komputer:

Płyta główna: ASUSTEK P5N-D

CPU: Intel Core 2 Quad q8300 2.5GHZ (4 rdzenie)

GPU: Nvidia GeForce GTX 650 TI BOOST 2 GB DDR5

RAM: 8 GB DDR2 800 MHZ

Zasilacz: Xilent (nie pamiętam ile wat ok.500 może mniej. Nw czy wersja produkowana w +2012 roku)

Co ciekawe w CPU-Z widzę że procesor sam zmienia taktowanie z 2.5 do 2.0 ghz. 

Mój stary komputer:

CPU: AMX Athlon X2 64 2.2 GHZ (2 rdzenie)

GPU: Nvidia Geforce 210M 512 MB (Integra)

RAM: 2 GB DDR2

Tutaj miałem te 30-50 fps a na tym moim nowszym nawet spada poniżej tych wartości więc coś tu jest nie tak. Jakieś propozycję?

1. Na 100% wszystko masz na low?
2. Czy tryb oszczędzania energii tam w ustawieniach graficznych masz też off?
3. Temperatury - Sprawdź czy podczas gry coś ci się zbytnio nie nagrzewa, może to być przyczyną niskich fps.
4. Programy w tle - Może w tle masz programy które ci obciążają? Np ja kiedyś miałem program który zajmował mi 76% CPU i miałem spadki.
5. Parametry startowe - Może warto by było dodać jakieś, które mogłyby poprawić wydajność w grze a może masz taki, przez który masz spadki?
6. Zaaktualizuj sterowniki.
7. Może dysk ma problemy z wczytywaniem? Sprawdź czy jest ok.

Opublikowano

1. Na 200% ma wszystko na Low.

2. Tylko z panelu sterowania z opcji zasilanie ustawiłem na maksymalna wydajność. O tym że w ustawieniach graficznych też jest taka opcja nie wiedziałem ale sprawdzę.

3. Oglądałem na yt filmik tego z morele (Lipton?) to mówił że procesory intela to od 90 stopni wzwyż żeby zacząć się martwić a 70-80 to tak po środku. Przez program SpeedFan tylko raz zauważyłem że temperatura doskoczyło do 70 stopni a tak to podczas gry trzyma sie w przedziale 50-65 max stopni. Co ciekawe już od 50 stopni mam taki płomyk obok temp. pracy procesora (bo w zakładce Warning piszę od 50 stopni żeby pokazywać płomyk) ale nw skąd takie dane bo można sb tą wartość samemu ustalić więc nw czy ten program sam pobiera informację o temp. maksymalnej dla danego procesora.

4. Nie zawsze wszystko wyłączam. Mam tylko ccleaner, adguard (ten od win 10), i antywirus 360. Jak sprawdzić, który proces najwięcej zżera i można go bezpiecznie wyłączyć? W menedżerze zadań na chwilę obecną tj. siedzenie na necie procesor wykorzystany ok. 10%.

5. To oczywiste że mam. Brałem je z poradników z końca 2017r bo jakaś tam komenda zaczęła więcej szkodzić chociaż wcześniej dużo nie którym dawała ale już ją usunołem dawno.

6. Przez menedżer urządzeń biorę i żeby szukało w necie najnowszych wersji ale pokazuję że mam najnowsze zainstalowane.

7. Jak to sprawdzić? Sprawdzić też myślę czy nie ma bad sektorów.

Potem jeszcze włączę cs go pogram i sprawdzę tyle ile mogę w menedżerze zadań (wykorzystanie procesora, dysku, pamięci, grafiki).

Screeny z Bios:

IMG_20180219_114003.jpg

IMG_20180219_114019.jpg

IMG_20180219_114052.jpg

Opublikowano

Witaj.

Kiedy ostatnio czyściłeś swój komputer?

Może problemem jest kurz zalegający w środku twojego sprzętu :)

Polecam sobie przeczyścić go od środka + przeskanować CCleanerem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Podkręciłem CPU do 2.90 ghz bo przy 2.99 ghz monitor mi się wyłączył chociaż komputer cały czas chodził no ale zresetowałem go i zmniejszyłem do 2.90 ghz. Pamięci ram nie podkręcałem ręcznie tylko ustawiłem na auto bo przy wartości 2.90ghz ram zwiększał się do chyba 1175 (nie pamiętam już) i wydawało mi się to za dużo więc ustawiłem opcję auto dla Ramu (nie przekracza 800) i przy włączaniu komputera pisze memory clock 775. Oczywiście w cs go fps się zwiększyły i teraz mam +100 fps czasem spadnie przy dużej nawałce i nawet jak mi spada do 70 fps gra chodzi płynnie a nie tak jak wcześniej że przy 70 fps gra tak jak by lagowało jak by chodziła na 30-40 fps. Jeszcze przy okazji sprawdzę jak się ma komputer w środku.

@edit: Tak jak czytałem przy podkręcaniu wyłączyłem opcję C1E i EIST.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...