Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z serwerem

VersusPlay

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem. Założyłem serwer na VPS. Serwer dziala lecz po napisaniu w konsoli "exit" aby wyjść z konsoli serwer automatycznie się wyłącza. I nie można na niego wejść. Jest jakiś sposób na naprawienie tego błędy ? Widziałem jeden sposób na tym forum ale za pierwszym razem coś mi nie zadziałało. Jeżeli nie macie innych pomysłów to muszę dalej sam próbować. Mile widziany poradnik dla zielonych iż w vps siedzę dopeiro kilka dni. Dziękuję z góry za pomoc !

Zapraszam do zapoznania z moimi innymi Tematami !

Zapraszam do gry na moim ModPacku by VS! http://www.mpcforum.pl/topic/1084430-dlminecraft-modpack-by-vs-zasmakuj-prawdziwej-przygody/#entry9388906

Opublikowano

Serwer powinieneś odpalać w screenie, wtedy będziesz mógł wyjść z konsoli komendami CTRL+A -> CTRL+D.

A komenda "exit" zawsze wyłącza serwer więc to nie jest żaden błąd.

Opublikowano

Skrypt startowy:

#! /bin/bash
cd XYZ
screen -d -m -S ZYX -s /bin/false sh -c 'XYZ/srcds_run -twoje parametry'
screen -ls

XYZ - folder gdzie masz zainstalowany serwer np. : /home/user/SteamCMD/csgo/ffa_reloaded/

ZYX - nazwa screena do którego możesz wrócić za pomocą screen -x ZYX np. : screen -x FFA

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Okey, dzięki wielkie. A jeszcze kilka spraw mam do wyjaśnienia:

1. Czy jest różnica między różnymi linkami odpalajacymi serwer ? Ponieważ dotykam się z różnymi wersjami na forach.

2. Moglibyście mi napisać dokładny podatnik jak odpalić przez tego screena?

3. Oraz czy instalacja screena jest w dwóch komendach ? Tak jak znalazłem na necie?

Zapraszam do gry na moim ModPacku by VS! http://www.mpcforum.pl/topic/1084430-dlminecraft-modpack-by-vs-zasmakuj-prawdziwej-przygody/#entry9388906

Opublikowano
2 godziny temu, VersusPlay napisał:

Okey, dzięki wielkie. A jeszcze kilka spraw mam do wyjaśnienia:

1. Czy jest różnica między różnymi linkami odpalajacymi serwer ? Ponieważ dotykam się z różnymi wersjami na forach.

2. Moglibyście mi napisać dokładny podatnik jak odpalić przez tego screena?

3. Oraz czy instalacja screena jest w dwóch komendach ? Tak jak znalazłem na necie?

1. Co masz na myśli mówiąc link? 

2. W skrycie który Ci podesłałem masz tam napisane. Wystarczy, że w putty wpiszesz touch nazwa_pliku, potem nadasz chmod +x a następnie wkleisz zawartość skryptu do tego pliku. Serwer należy odpalić za pomocą ./nazwa_pliku 

3. apt get install screen

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Parametry dodajesz wg. własnego gustu

Jeżeli nie wiesz jakie to podejrzyj z srcds.pro

ExtHL5R.gif

Opublikowano

Dobra, dzięki panowie, wrócę do domu i zobaczę jak to wygląda. Powinno się udać 

8 godzin temu, Nevvy napisał:

#! /bin/bash
A to co to za komenda? i co oznacza "#!"
9 godzin temu, Nevvy napisał:

Działa już dzięki, a pytanie ostatnie już, jak zresetować serwer? tzn wgrałem plugin lub coś, to jak zresetować serwer aby wszystko działało?

ps. zrobiłem to na screenie

Opublikowano
Dnia 8.02.2018 o 14:05, VersusPlay napisał:

#! /bin/bash A to co to za komenda? i co oznacza "#!"

Nazywa się to "shebang". Mówi shellowi z jakiego programu interpretować skrypt, kiedy zostanie wykonany.

W twoim przykładzie skrypt powinien być interpretowany i uruchamiany przez powłokę Bash.

Dnia 8.02.2018 o 14:05, VersusPlay napisał:

Działa już dzięki, a pytanie ostatnie już, jak zresetować serwer? tzn wgrałem plugin lub coś, to jak zresetować serwer aby wszystko działało?

Wchodzisz do screena za pomocą screen -x i wpisujesz exit
Aby wyjść z screena należy wcisnąć ctrl+a a potem ctrl+d

ExtHL5R.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...