Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Licznik DPS

Jimmy1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 

Na wstępie od razu mówię, że chwilę szukałem po necie, ale nic pewnego nie znalazłem.

Chodzi o licznik/miernik dpsu na instancjach z drużyną. Gdzie mogę pobrać i ewentualnie jak to skonfigurować? Słyszałem, że potrzebny angielski klient gry? (to nie problem) 

Zresztą i tak mam zamiar lada moment przenieść się z grania poprzez steam na klienta. 

Jakieś wskazówki co do takiego licznika? Będę wdzięczny, pozdrawiam.

Opublikowano

W zasadzie i tak napiszę, bo może komuś się przyda. Są 2 programy do mierzenia dps w Aionie - aiDPSmeter i Aion Rainmeter (w skrócie arm). Linków nie podam, bo wystarczy wklepać w google. W pierwszym możesz mieć polskiego klienta Aiona, w drugim angielskiego. Obecnie na Barusie chyba najwięcej osób używa aiDPS, pewnie z przyzwyczajenia, bo kiedyś każdy szukał cheaterów "święcacych się na pomarańczowo" w animation speed, od 5.0 ta funkcja jest niedostępna, ale może kiedyś zrobią update.

Ja niedawno wróciłam do arma, z tego względu, że więcej oferuje. No akurat mnie zainteresował łatwiejszy upload sesji instancji do Aion PVE Ranks. Poza tym jest dużych innych fajnych opcji, np. odpalanie aiona przez arma. I tutaj uwaga, bo włącza się szybciej niż przez launcher. Dzięki ssd włącza się od razu panel logowania, a jak włączę aiona przez launcher, to za pierwszym razem też się od razu włacza, ale już za kolejnym razem zajmuje to od paru do dziesięciut minut, co lekko drażni, bo tylko w aionie mam takie problemy. Dodatkowo arm ma translator, dzięki któremu możesz zrozumieć, co do Ciebie pisze Elyos/Asmodianin, kill aion process (normalnie możesz też oczywiścić zamknąć aiona w menedżerze zadań), ja tego nie używam, bo trochę noobskie wyłączać aiona jak cię goni jakiś zerg :v, poza tym na stronie arma można ściągnąć Japanese voice pack, jak ktoś lubi xD, fajną funkcją jest też Fix Latency (ja i tak lubię ręcznie zmieniam wpisy w rejestrze).

Imo ARM jest trudniejszy w konfiguracji. Jak nie chcesz sie bawić w ustawianie, żeby działał, to ściągnij aiDPSa, bo tam niedawno zrobili, że domyślnie wykrywa używaną kartę sieciową.

Pamiętaj, żeby aiDPSmeter działał musisz go włączyć, jak jesteś wylogowany! W przypadku arma to ja i tak właczam przez niego aiona ;) 

Uwaga: dps mierzony w aiDPSmeter i ARM różnią się od siebie. Zazwyczaj w tym pierwszym jest wyższy. Nie zagłębiałam się, co który program inaczej liczy. Słyszałam tylko, że arm nie dolicza u sina dodatkowego dmg z za pleców.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W sumie ogarnąłem tego aidpsmeter i jest okej, jedyne co mnie interesowało to właśnie mierzyć dps na kilku instach. Jedyne czego nie wiedziałem, to że działa na polskim kliencie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...