Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Usunięte zdjęcie a jego przywrócenie

peperonczyk

Pytanie

Opublikowano

Cześć

Jakiś miesiąc temu usunąłem zdjęcie z karty SD, włożonej do laptopa. Trafiło do kosza, po czym go wyczyścilem. Próbowałem, odzyskać plik z karty poprzez program recuva ale niestety zdjęcia tam nie było. Następnym krokiem który zamierzam zrobić to próba odzyskiwania z kosza ale za nim to zrobię chciałbym zapytać was o możliwe inne opcję. Dodam że posiadam win10 i bardzo mi zależy na tym zdjęciu. Z góry dziękuję i wierzę że z wami uda mi się ten plik odzyskać jeżeli jeszcze nie został nadpisany.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To że posiadasz w10 praktycznie eliminuje możliwość odzyskania pliku po skasowaniu, system za każdym razem przy montowaniu nośnika zapisuje i zmienia na nim dane. 

Pliki z urządzeń zewnętrznych nie lądują w koszu tylko od razu są kasowane, widocznie nie zwracasz nawet uwagi na to że nie ma folderu kosza na SD. 

Znając życie używałeś tej karty co podnosi prawdopodobieństwo że pliku już nie odzyskasz. 

Szukasz innych opcji a nawet nie sprawdziłeś dziesiątków programów do odzyskiwania, jakiś z nich może odzyska albo przynajmniej wskaże położenie szukanego pliku. Jak przynajmniej jeden będzie w stanie wyświetlić że plik jest dowiesz się też o stanie pliku tz czy w ogólę nadaje się do odzysku.   

p.s.  Odzyskiwanie nigdy nie prowadzi się na fizycznym nośniku !  Wykonuje się obraz nośnika w formacie RAW albo przynajmniej backup całej partycji nośnika 1:1  bez kompresji. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...