Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

unity plan nauki

watus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozpocząłem zabawę z unity.

Obecnie potrafię:
-dodać teren z pliku raw,
-edytować teren (tekstura i ukształtowanie)
-dodawać modele
-dodawać drzewa i trawę
-zmieniać oświetlenie

Chciałbym podejść do tego bardziej profesjonalnie. Szukam jakiegoś planu, czego powinienem się po kolei uczyć. Wg. jakich standardów robić mapy itp.

Mogli byście mi coś doradzić? Nie chodzi mi o literaturę, tutoriale, a o plan co po kolei powinienem robić aby się nauczyć na poziom co najmniej półprofesjonalny.
Do 2020 mam zamiar zajmować się level designem profesjonalnie. (Mam doświadczenie z source engine (mapy do cs go))

Opublikowano

Zawsze powtarzam, że najlepiej uczyć się na konkretnych projektach. Nie muszą być one duże. Wymyśl sobie co chcesz stworzyć i to rób. Plan się przyda, ale bardziej na to, co będziesz w tym projekcie po kolei realizował. Coś do tego, co przedstawiłeś w swoim poście. 

Opublikowano

podstawy c# :) potem coś bardziej zaawansowanego + znajomość doc unity- jak odwołać się do danych obiektów, coś z nimi wykonać itd. Napisałeś, że umiesz dodawać modele... Ale czyjeś czy sam robisz? Jeżeli jakieś z neta to lepiej ogarnij sobie blendera lub cinema4d :D Eh co tu jeszcze można... Obsługa GUI, inputy różne [a to na pc, potem touch'e telefonu :) ]. Jakieś efekty-particles by przydało się ogarnąć i możesz ruszać w świat. Osobiście teraz zaczynam kombinować z networkami różnymi i tak: Do mniejszych projektów [i to za free] możesz używać Photon Networking. Dają ci 20 ccu [curent connected users - max online]. Jednak ja po tym jak zacząłem kombinować z właśnie photonem to pomyślałem że 20 osób max to troche mało. Aby miec więcej trzeba zapłacić [tak wiem cebula heh] więc znalazłem takie coś fajnego jak PlayerIO i chyba to jest najlepsza opcja jaką można wybrać. Za free 500 ccu, bigdb [baza w ktorej trzymasz info o graczach], latwy system rejestracji nowego uzytkownika (dosłownie wywołujesz jedną funkcję i już gracz zarejestrowany, w razie błędów możesz sprawdzić czy już istnieje gracz o danej nazwie itd], to samo z logowaniem :) Łatwa komunikacja server - client [na pokój na serwerze masz max 40 ccu chyba, więc wiesz, jak robisz mobe, małą pvp grę czy coś to max 40 os na pokój co i tak jest spoko], wracając komunikacja łatwa bo wysyłasz info do serwera o DANYM TYPIE i reszta to już tylko info odnośnie akcji co chciałbyś zrobić wywołując to na serwerze i tyle. W photon to po prostu wysyłasz coś i już w wysyłanej informacji możesz [chyba] opisać co to jest [aby odróżnić], do tego w photon to gracz staje sie master serverem a wiec jak on wyjdzie to gra może zostać scrashowana u innych- playerio tak nie ma bo server w chmurze jest. Tak więc masz za co się brać:) gl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...