Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie o Windows 10 - klucz

ZURllan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio mój ziomek kupił sobie Windows 10 ( klucz i płytkę ) wszystko ładnie pięknie i mnie się spytał czy może chce sobie zrobić formata i on mi da klucz do Windows 10. Ja mu na to, że może podać ten klucz mi i sobie walnę formata. Podał mi klucz i oto moje pytanie czy klucz do Windows 10 jest nieskończony ? On mówił że dał już kuzynowi ten klucz i działa. Wiec się wam pytam. Proszę o odpowiedz.

Opublikowano
14 godzin temu, ZURllan napisał:

Witam,

Ostatnio mój ziomek kupił sobie Windows 10 ( klucz i płytkę ) wszystko ładnie pięknie i mnie się spytał czy może chce sobie zrobić formata i on mi da klucz do Windows 10. Ja mu na to, że może podać ten klucz mi i sobie walnę formata. Podał mi klucz i oto moje pytanie czy klucz do Windows 10 jest nieskończony ? On mówił że dał już kuzynowi ten klucz i działa. Wiec się wam pytam. Proszę o odpowiedz.

Jeśli kupił klucz OEM z płytką i dał już kuzynowi to zrobił głupotę. Klucz windowsa można tylko 2 razy wpisać, więc jeden on ma a drugi ma kuzyn. A dlaczego zrobił głupotę? Bo jak zmieni sobie kompa to nie będzie możliwości zainstalowania tego klucza po raz kolejny. 
Klucz zadziała tylko w offline i przejdziesz dalej instalację ale jak się połączysz z internetem to wyskoczy, że błędny klucz. 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
56 minut temu, kamil2321 napisał:

Jeśli kupił klucz OEM z płytką i dał już kuzynowi to zrobił głupotę. Klucz windowsa można tylko 2 razy wpisać, więc jeden on ma a drugi ma kuzyn. A dlaczego zrobił głupotę? Bo jak zmieni sobie kompa to nie będzie możliwości zainstalowania tego klucza po raz kolejny. 
Klucz zadziała tylko w offline i przejdziesz dalej instalację ale jak się połączysz z internetem to wyskoczy, że błędny klucz. 

Czyli jak on by chciał sobie zrobić jeszcze raz formata to już nie może wpisać tego klucza czy może ?

Opublikowano
22 godziny temu, ZURllan napisał:

Czyli jak on by chciał sobie zrobić jeszcze raz formata to już nie może wpisać tego klucza czy może ?

jak zrobi formata na obecnym aktywowanym systemie to może sobie robić bodajże 1000 formatów na jednej licencji :D ale jak będzie chciał sobie zainstalować z tym kluczem na całkiem nowym kompie to mu klucz już nie pójdzie.
Więc jak on chce robić formaty na obecnym kompie to bez wahania, klucz przypisany jest do biosu, ale nie wolno mu jednego robić, aktualizacji biosu. 
Kolega dał klucz kuzynowi więc kuzyn też może robić na obecnym kompie formata. 
Nawet jak kupią sobie nowe kompy, przeniosą dyski twarde to i tak licencji nie będzie :D tak już wolę wspomnieć o tym :P  
Podsumowując, nawet jeśli kolega da Ci klucz to się nie aktywuje bo już aktywował go 2 razy z możliwych 2 aktywacji. Reinstall to już coś innego. Ale jak chcesz spróbuj i sam się przekonasz :D 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
Dnia 14.01.2018 o 07:38, kamil2321 napisał:

Z tego co pamiętam to klucz OEM może być przypisany jednocześnie tylko do jednego stanowiska. I tak jak powiedziałeś - instalacja w offline przejdzie (w sumie to podczas instalacji nie trzeba podawać klucza), ale potem, gdy system już będzie online, zostanie wywalony kod błędu.

Będzie miał możliwość zainstalowania. Będzie musiał tylko skontaktować się z MS (tzw. aktywacja telefoniczna). Nie jest to trudne, ale bot, który mówi przez telefon, gada trochę niezrozumiale.

Klucz jest przypisywany do płyty głównej. Więc dana osoba może wymienić wszystko oprócz płyty głównej, a klucz będzie dalej działał. Gorzej jak płyta zostanie zmieniona. Wtedy trzeba właśnie dzwonić do MS.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

• 2 lata później...
Opublikowano

Siema, po 3 latach dopisuje do tego posta kilka rzeczy, tak jak pisałem ziomek kuzyna kupił windows 10 klucz i dał go temu ziomkowi, ja po 3 latach dostałem 5 dysków i na każdym musiałem zrobić nowy system windows, pierw pomyślałem sobie zrobię klonowanie dysku, ale po chwili postanowiłem, że spróbuje z tym kluczem, zrobiłem bootowalny pendrive i zainstalowałem na 5 dyskach 5 windows 10 home z tego samego klucza, w jeden dzień po prostu wymieniałem dyski w kompie i instalowałem na każdym windows 10 home. Jak to mozliwe? Nie wiem, ale dziala i sie ciesze, pomyslalem sobie jednak ze ten klucz windows 10 to moze miec jakis okres waznosci jak jedzenie w sklepie ale nie wiem. Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...