Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy mam szansę na DJ?

bananek21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Od 3 lat chciałem być DJ takim jak skrillex (Jeżeli ktoś nie zna to tutaj przykład)

Obecnie mam lat 12 mimo to nie zniechęcam się, ale boję się , że mi się nie uda

Jestem w trakcie zakupu podstawowego sprzętu - numark mixparty (Oczywiście mam go zamian zmienić na jak najbardziej profesjonalny z tym głośniki i odtwarzacze CD itp)
Wiem że mam małe szansę, ale bardzo wierzę, że mi się uda. Mam takie dziwne przeczucie :3

Uważam że jeszcze dużo czasu przede mną i mogę się wszystkiego nauczyć. Zawsze interesowałem się muzyką (W tym najczęściej Dubstep, Edm)

Na początku (16,17 lat) chciałem zacząć na imprezach, klubach robić mixy by trochę zarobić na sprzęt (Wiem, że do klubu trudno się dostać)

Z czasem zarobić na własne studio i tworzyć własne kawałki

Dodatkowo chciałbym iść w przyszłości na informatykę co by mi pomogło w rozwijaniu mojego "talentu"
Wiele osób mi mówi (z tego nauczyciel od gitary), że mam bardzo dobry słuch muzyczny.

Zauważyłem, że wszyscy u mnie w klasie beznadziejnie nucą piosenki,a ja jak z audio(Pisze to bo może to mieć związek z moim słuchem muzycznym itp)

Wiem że praca DJ nie jest łatwa, ale jestem przygotowany na PRAWIE wszystko,mam sprzęt, programy (ableton,flstudio,virtual dj itp.)

Jedynym minusem jest trochę ciasny pokój w którym brakuje miejsca na sprzęt, statywy i różne tego typu sprawy

Proszę o wskazówki dotyczące tego "zawodu", to dla mnie bardzo ważne.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj!, nie ukrywam nie jest to łatwe, tak jak sprawia pozory. Doświadczenie z muzyką mam od 2012 roku, gdzie przygodę rozpocząłem jako DJ, obecnie jestem na etapie undergroundowy producenta/ beatmaker'a. Pamiętam również swój pierwszy mikser, mam go do dziś ale nie o tym temat! 
Zacząć jako DJ jest bardzo ciężko, nie ma jak się wybić, kluby nie przyjmują, ponieważ DJ to nie taka łatwa sprawa że zapodamy bita i leci. Aby nazywać siebie pełnoprawnym Dj trzeba posiadać licencje, wykupuje się je na rok, są drogie, do tego różne kursy i szkolenia, nie ukrywam że są fajne obozy gdzie od razu się uczymy i dostajemy licencje. Granie w klubach to również wyzwanie, opłacenie wszelkich instytucji,  wszelkich zezwoleń, mieć zakupione oryginalne utwory. Trzeba mieć na to kupe kasy. Nie bez powodu dj tak dużo kosztuje. Rozpoczynanie na wszelkich weselach/imprezach okolicznościowych jest też czymś dobrym na start, tylko ciężko się dostać ludzie zazwyczaj mają już swoich wybranych, których znają lub z polecenia. Wiec jak się wkreci w ten interes to na fali poleceń można popłynąć naprawdę daleko. Okej zostawmy aspekty początkowe i finansowe.
Skoro już wiesz że nie jest łatwo ale dla chcącego nic trudnego, trzeba mieć wyczucie, przecież na sytpie nie zapodamy dubstepu, ale to kwestia wyczucia klimatu imprezy da się tego z czasem wyuczyć. Piszesz że masz dobry słuch, to może trzeba zacząć od razu od produkcji? Skrilex którego przytoczyłeś nie jest samym w sobie dj, on jest producentem, a każdy producent zarazem jest dj, gra swoje kawałki na imprezach. Zabawa z produkcją jest również przyjemna jak i trudna, wiele godzin samonauki, wiele godzin zrozumienia programu, wtyczek, syntezatorów, na dodatek dochodzą nudne teorie muzyczne. Ale jest to po to aby tworzyć utwory na poziomie, no i nauka jest darmowa bo jest wiele poradników na internecie czy choć samym yt. 
16/17 Latkowie jeszcze nie dostaną się do klubu grać, ponieważ są nieletni, a gra w klubie to normalna praca, dostaje się umowę, zlecenia i wiele wiele innych. Do tego niektóre kluby moga chcieć ukazania licencji, oraz rejestracji w niektórych urzędach, oraz czy jest opłacony zaiks (instytucja zajmująca się prawami autorskimi).

Droga nie jest łatwa lecz do pokonania! Życzę powodzenia w razie jakich kolwiek pytań pisz do mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...