Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z dwoma dyskami

manutd71

Pytanie

Opublikowano

Witam wszystkich,

otóż mam problem, mam swojego twardziela 1Tb SEGATE i podłączyłem drugiego 500GB WD (wyciągnięty ze starego kompa).Ten drugi WD ma 3 partycje i na pierwszej z nich pliki "zastrzeżone przez system" i oto moje pytanie jak scalić/połączyć partycje (rozszerz wolumin nie działa) w jedną 500 GB i usunąć pliki zastrzeżone przez system, żeby była jedna partycja z 500 GB wolnego miejsca?

Z góry dziękuje za pomoc

Dobra rozwiązane

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, ZURllan napisał:

Jeżeli nie możesz usunąć tych plików zastrzeżonych przez system spróbuj program UNLOCKER. Możesz go pobrać jakieś stron typu instali, dobre programy. Nie bój się pobierać tylko wszystko czytaj. ( Nie ma wirusów, sam używam czasami i nie mam antivirusa i nic mojemu kompmu nie jest ). Jeżeli nie będziesz umiał tego programu na yt jest dużo poradników jak go używać.

Ty sobie jaja robisz teraz tak? -.- Sam poczytaj do czego on służy + przeczytaj 20 razy treść tematu. 

14 godzin temu, manutd71 napisał:

Witam wszystkich,

otóż mam problem, mam swojego twardziela 1Tb SEGATE i podłączyłem drugiego 500GB WD (wyciągnięty ze starego kompa).Ten drugi WD ma 3 partycje i na pierwszej z nich pliki "zastrzeżone przez system" i oto moje pytanie jak scalić/połączyć partycje (rozszerz wolumin nie działa) w jedną 500 GB i usunąć pliki zastrzeżone przez system, żeby była jedna partycja z 500 GB wolnego miejsca?

Z góry dziękuje za pomoc

Dobra rozwiązane

Mam programik, który nie jeden serwis korzysta(wiem, bo pracowałem w wielu serwisach komputerowych) i oczywiście miło zaskoczyło mnie to, że używają programiku, którego ja każdemu z mpc tutaj polecałem jeśli chodzi o dyski. 
Program o którym mowa to: AOMEI Partition Assistant Pro Edition 6.0 i on robi cuda. Najpierw się zapytam, czy chcesz całkowicie z dysku 500gb WD usunąć wszystkie pliki i żebyś miał te 500gb? 
Jeśli tak, to nie ma problemu. ten program ja mogę dać z licencją(Serial w postaci kodu) za darmo, nie mogę sprzedawać. Po dalsze szczegóły zapraszam na gg, bo Modzi jak i wyższe rangi twierdzą, że serial w postaci cyferek i musi być dostęp do internetu = crack. A działam full legalnie więc spinają się o to i dlatego wolę pisać na GG i rzetelnie pomóc niż mieliby Ci zrąbać dysk. 
Mogę nawet zrobić Ci to zdalnie. Wsparcie techniczne z mojej strony też daję. 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Jeżeli nie możesz usunąć tych plików zastrzeżonych przez system spróbuj program UNLOCKER. Możesz go pobrać jakieś stron typu instali, dobre programy. Nie bój się pobierać tylko wszystko czytaj. ( Nie ma wirusów, sam używam czasami i nie mam antivirusa i nic mojemu kompmu nie jest ). Jeżeli nie będziesz umiał tego programu na yt jest dużo poradników jak go używać.

Opublikowano

Po prostu usuń partycje wszystkie i zrób jedną, żadnych skomplikowanych programów nie potrzeba. Jak nie działa systemowy z powodu użycia dysku to ściągasz gparted i nagrywasz na pena. Usuwasz partycje po starcie programu z pena. 

Partycję jedną najlepiej zakładać już pod systemem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
2 godziny temu, Ktosiu napisał:

Po prostu usuń partycje wszystkie i zrób jedną, żadnych skomplikowanych programów nie potrzeba. Jak nie działa systemowy z powodu użycia dysku to ściągasz gparted i nagrywasz na pena. Usuwasz partycje po starcie programu z pena. 

Partycję jedną najlepiej zakładać już pod systemem. 

Nie skumałeś autora -.- smutne. 
Napiszę tak byś teraz zrozumiał:
-> Autor ma kompa, ma 2 dyski.
-> 1 DYSK który używa = 1TB
-> Drugi dysk stary WD 500GB-> podłączony przez magiczny kabelek
-> System działa na 1TB dysku
-> Drugi dysk 500GB = format
Może teraz skumałeś. Więc Twoja odpowiedź jest hm pomyślmy, nie na temat :D 
Mówisz, że nie potrzeba skomplikowanych programów, a Twoje GPARTED jest mocno skomplikowane jeśli nikt nie używał tego + nie zna się totalnie na podstawach linuksa= rozwiązanie nieuniwersalne + nigdy nie ma takiego czegoś jak z powodu użycia dysku, możesz mieć podpiętych 3x dyski z 3x systemami ale tylko jeden z nich ruszy i ten, który jest w BIOSIe ustawiony jako pierwszy i nie ma prawa dysk pierwszy widzieć pozostałe systemy, a jeśli nawet by widział to by nie przeskoczył bo trzeba byłoby przypisać GUIDa drugiego dysku do tego pierwszego, po Twojemu to tablice GPT albo MBR. Także no naprawdę dowaliłeś swoim postem xD 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...