-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
kamil2321
kamil2321
Witajcie!
W tym poradniku pokaże Wam jak zrobić własną sub-domene na NGINX'ie!
W poprzednim poradniku pokazałem jak zrobić sub-domene na apache, a teraz na nginxie. Ale dlaczego robie? Dlatego, że Wolen dalej usiłuje mi wmówić, że hosts jest konieczny do edycji by zadziałała sub-domena, w sumie nie dziwie mu sie z powodu braku wiedzy bez urazy. Hosts nawet nie jest potrzebny na to abyśmy mieli własny serwer "nazw" jak to "profesjonalnie" nazwał Wolen
Link do filmu, jeśli ktoś woli sobie oglądać: https://youtu.be/jh-an3i6T9E
Link również w spoilerze, do bezpośredniego oglądania:
============== TUTORIAL PISEMNY =============
1. Wchodzimy do naszego wypakowanego nginxa później do folderu conf i otwieramy pliczek konfiguracyjny o nazwie nginx.conf np. w notepad++
2. Szukamy linijki:
# another virtual host using mix of IP-, name-, and port-based configurationI nad tym dodajemy sobie np.:
server { listen 127.0.0.1:8080; server_name dowodzik.localhost www.dowodzik.localhost; location / { root C:/nginx/html/dowodzik; index index.html index.htm; } }Ma to wyglądać mniej więcej tak: https://scr.hu/dDappW
4. Wchodzimy do ścieżki nginxa, w moim przypadku C:/nginx/ i tam mamy html wchodzimy do tego html i tworzymy nowy folder o nazwie dowodzik i w tym folderze umieszczamy sobie pliczek .html i napisane coś tam w nim
A jak jesteś ogarnięty i wiesz co tam ma być to wstaw to co chcesz. Od razu mówię, nie mam włączonego php więc jak chcesz coś z php to wypakuj sobie php i zainstaluj czy tam portable i skonfiguruj sobie nginx.conf

5. Wchodzimy do cmd i wpisujemy sobie komendę: start nginx
6. Gotowe, Twoja sub-domena o nazwie dowodzik.localhost działa
7. Nie działa? Napisz przed napisaniem hejtu a pomogę!
Polecą hejty ale mi to lotto. Nadal nic nie robimy w pliku hosts, przypominam tylko
Macie jakieś pomysły na film? A może jakiś problem albo rozwikłanie jak miał Wolen z hostsem? Napisz a nie dość, że objaśnię jak działa to i wyjaśnię dlaczego!
Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! )
300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.