Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer caly czas zamulony

Bosmeister

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Mam taki problem ,że komp działa cały czas wolno odpala się jakieś 30sec , na chromie strony się włączają długo itp itd.

Jak gram w fife 18 i mam włączonego chroma to wszystkie inne programy oprócz fify tak za zamulają a chrom się zacina po chwili.

Czasami wywali mi 100% zużycia procesora albo dysku. Ostatnio "formatowałem" kompa do ustawień fabrycznych w Win10.

Jak myślicie co może go tak mulić? Czy jakiś syf został w kompie bo to wracanie do ustawień fabrycznych go nie wyczyściło

Specyfikacja kompa:

i5-7400 3GHz

GTX 1070 Gamerock

8Gb Ram

dysk 1tera

Opublikowano

Pierwszy powód dlaczego komputer się długo włącza to jakieś zbędne aplikacje w autostarcie.

Aby zobaczyć co "siedzi" w autostarcie, wybierz Start, potem Uruchom (tylko w przypadku XP, w Vista i Windows 7 pomiń ten krok), wpisz msconfig i naciśnij ENTER. Przejdź do zakładki Uruchamianie i odznacz wszystkie programy, których nie potrzebujesz w autostarcie.

Które powinieneś odznaczyć? Na pewno nie programy antywirusowe, firewalle i tego typu aplikacje; powinny działać cały czas, gdy tylko komputer jest uruchomiony. Jeśli chodzi o inne programy, musisz użyć własnego osądu, jak również pewnej dozy eksperymentów, aby stwierdzić, które są Ci niezbędne, a które możesz uruchamiać sam, kiedy tego potrzebujesz.

Jeżeli to nie pomoże, napisz jeszcze mi a spróbuje ogarnąć ;)

źródło: https://www.pcworld.pl/porada/Dlaczego-komputer-dlugo-sie-wlacza,366949.html

> > > Jeżeli Ci pomogłem, daj lubię to! < < <

Opublikowano

@up w msconfig masz tylko podstawowe programy. Folder autostartu, rejestr, taski. Tego jest pełno i samemu się tego nie wyłączy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Maksasioros napisał:

Pierwszy powód dlaczego komputer się długo włącza to jakieś zbędne aplikacje w autostarcie.

Aby zobaczyć co "siedzi" w autostarcie, wybierz Start, potem Uruchom (tylko w przypadku XP, w Vista i Windows 7 pomiń ten krok), wpisz msconfig i naciśnij ENTER. Przejdź do zakładki Uruchamianie i odznacz wszystkie programy, których nie potrzebujesz w autostarcie.

Które powinieneś odznaczyć? Na pewno nie programy antywirusowe, firewalle i tego typu aplikacje; powinny działać cały czas, gdy tylko komputer jest uruchomiony. Jeśli chodzi o inne programy, musisz użyć własnego osądu, jak również pewnej dozy eksperymentów, aby stwierdzić, które są Ci niezbędne, a które możesz uruchamiać sam, kiedy tego potrzebujesz.

Jeżeli to nie pomoże, napisz jeszcze mi a spróbuje ogarnąć ;)

źródło: https://www.pcworld.pl/porada/Dlaczego-komputer-dlugo-sie-wlacza,366949.html

Przy starcie uruchamiaja sie tylko 2 programy więc raczej nie przez to. 

Na kompie nie ma też dużo syfu zainstalowanego itp

Opublikowano

A masz orginalną wersje Windowsa? Mój lapek z naprawy wrócił z hackerskim Windowsem, lagował jak nie wiem, ale zaniosłem do naprawy, wgrali nowego Windowsa i śmigał :D

A może sterowniki? Już nie mam pomysłu;/

Opublikowano
5 godzin temu, Maksasioros napisał:

A masz orginalną wersje Windowsa? Mój lapek z naprawy wrócił z hackerskim Windowsem, lagował jak nie wiem, ale zaniosłem do naprawy, wgrali nowego Windowsa i śmigał :D

A może sterowniki? Już nie mam pomysłu;/

Sterowniki sa na pewno.

Windows 10 z cracowany jest. Komp ma niecałe pół roku odkurzyłem go i wgl od środka coś z neta popatrzylem po robiłem i dalej muli go.

Na początku było wszystko git. Tylko od jakiegoś pewnego czasu coś sie jebie 

Opublikowano

Może zanieś do naprawy, oni się lepiej znają. Powiedzą co i jak. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

1. U mnie się też bardzo długo włącza system uroki dysku HDD, na szczęście już zainwestowałem w su700.

2. 100% zużycia dysku wchodzisz: Ustawienia > Prywatność > Opinie i Diagnostyka [Przestaw na podstawowe albo wyłącz.]

3. Ważne jest posiadanie nowych sterowników:

https://www.nvidia.pl/geforce/geforce-experience/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...