Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problematyczna karta SD

Czaromirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam telefon myPhone Prime Plus od ok. roku. Wszystko chodziło bardzo dobrze aż do momentu, gdy chciałem sformatować kartę SD. Skopiowałem sobie wszystkie pliki bez większego problemu, wyciągnąłem ją z telefonu, włożyłem do adaptera, kliknąłem formatuj i... pojawił się komunikat to tym, że system Windows nie mógł dokończyć formatowania. Próbowałem innymi programami, niestety bezskutecznie.. Telefon także nie może jej sformatować. Od tego czasu nie można usunąć ani zapisać żadnego pliku (usuwając plik znika ale po ponownym podłączeniu karty do komputera pojawia się z powrotem). 
Co ciekawe, moja siostra ma ten sam telefon i dokładnie ten sam problem. Nie wiem czy to ja nie potrafię czegoś zrobić czy myPhone wypuścił niszczarkę kart SD. :30_no_mouth:

Opublikowano

Karty SD formatowane i używane w telefonie formatuje i używa się w .. TELEFONIE.   

Windows ma swoje sposoby i sposoby formatowania, w większośc kart używanych i formatowanych wcześniej pod systemami linuxowymi jest uszkodzona w trakcie formatowania systemowego ( ścieżka zerowa ) .

Jeśli nie pomogą żadne inne programy do formatowania ( Eseus, gparted, itp ) to karta jest do wywalenia. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czyli na karcie SD raz użytej w telefonie, można wykonywać operacje tylko w telefonie?! Przecież to jest bzdura. Odkąd pamiętam nigdy nie formatowałem kart SD w telefonie, zawsze w komputerze i nigdy nic się nie działo. Poza tym to jest kurwa trochę nie logiczne. To po co produkować adaptery w laptopach i przenośne na USB. 

Wiem że obie karty nadają się do kosza, tylko teraz nw czy to co się stało jest winą telefonów czy kart SD, które akurat są takie same. 

Opublikowano

Nielogicznie to ty myślisz.  

Skoro dla ciebie jest problemem zrozumieć tak proste rzeczy to każdą następną kartę możesz w identyczny sposób zepsuć.  Jest duża różnica tylko używać kartę do kopiowania i odczytu pod różnymi systemami operacyjnymi typu Linux i Windows , a formatować tą kartę pod Windowsem który zwykle jest problematyczny z jego oprogramowaniem do formatowania jeśli idzie o obsługę kart używanych, sformatowanych czy inicjowanych pod Linuxem ( Android ).  To działa w zasadzie losowo, możesz dziesiątki razy nie uszkodzić a za którymś razem uszkodzisz całkowicie.  

Nie zawsze karty nadają się do kosza, używając różnych programów można spróbować zainicjować przynajmniej działanie karty do odczytu i zapisu bez możliwości kiedykolwiek formatowania jej.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...