Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowe podzespoły

Tieru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Zmierzam się do kupna nowych podzespołów do komputera, jako, że tworzę kontent na YouTube, zależy mi na wydajności zachowując optymalne ceny.

O czym myślę? 

o0tpmr1uSSSr74KrvGp4Pw.png

lub procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz, 9MB, BOX.

Co posiadam obecnie i chciałbym abyście mi wycenili na sprzedaż taki zestaw:

gWOCi6reTf_fbj4ozFsmZQ.png

Dodatkowo mam jeszcze jedną kość 4GB RAM, której w tym koszyku nie widać.

Jeśli chodzi o grafikę to MSI GAMING 2G GTX 950 (2GB), której nie chcę wymieniać bo wiąże się to z podniesieniem kosztów.

Obudowa jest, zasilacz jest - bodajże 500/550 W, reszta komponentów jest. :D

Chętnie chciałbym minimum 12GB RAMu... natomiast podrożał o ponad 200%, totalna porażka, a ten który mam będę musiał sprzedać, bo nowa płyta główna obsługuje DDR4.

Co byście mi polecili zachowując wydajność FPS podczas gry i jednoczesnego streamu i do renderowania.

Pojawiam się w tym dziale już czwarty raz, nigdy mnie nie zawiedliście jeśli chodzi o takie doradztwo.

Wszystkie poradniki w "O mnie" i na moim profilu YouTube.

51dd70965ae71.png

!!!HIT!!! -- Pełno klientów na DT nawet na najstarszym kompie bez zamuły!

!!!HIT!!! -- Nowa modyfikacja do Metina FastKill

World of Metin2

Opublikowano
17 minut temu, Velociraptorus napisał:

Kiedy będziesz kupował te podzespoły?

Jeśli bym sprzedał teraz swoje obecne, to mógłbym teraz na święta zamówić, a jeśli swoich nie uda mi się sprzedać to pewnie styczeń/luty.

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Opublikowano
8 godzin temu, Velociraptorus napisał:

No to najpierw sprzedaj, a potem pytaj. Bo jak się okaże, że jednak teraz nie kupujesz to nie ma sensu nawet rozmawiać na temat tych podzespołów.

Ok, sprzęt biorę w styczniu, nie jest to tak odległy termin grudzień-luty, więc myślę, że można od razu przejść do rzeczy. 

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Opublikowano

Ogólnie to dostałem zawał... jak zobaczyłem ceny RAMu i to, że moje 8 GB jest na DDR3, a na nowy procesor i płytę główną mamy DDR4...

Co myslicie o tym koszyku?
http://www.morele.net/inventory/info/10806a74/

16 GB RAM, 
Procesor AMD Ryzen 5 1600 - nada się do gier i streamingu,
Monitor 75 Hz, FreeSync, 24'' cala
2388 zł 

Zostanę jeszcze przy swojej karcie graficznej GTX 950 GAMING 2G, co do RAM 8 GB to pójdzie na sprzedaż jak i płyta główna z procesorem i3.

Idealna opcja dla mnie?

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Opublikowano
Dnia 28.12.2017 o 13:17, Velociraptorus napisał:

Podaj jeszcze dokładny model zasilacza i obudowy

Ok mam taki Zasilacz Chieftec CTG-500-80P (500W), obudowę nie wiem jaką, ale zasilacz siedzi w niej no i Płyta główna MSI H81M-P33, ona jest na sprzedaż z całą resztą, dodatkowo zostawiam sobie GTX 950 Gaming 2G MSI.

Sprzęt będę kupował za kilka dni.
Zostawiamy dysk 500 GB HDD, dorzucamy nowy dysk 1TB, prędkością trochę sprawniejszy, czyli Dysk Toshiba P300, lepszego nie ma?
Dodatkowo chcę dobrać dobrego PADa do komputera, myślę, że dobrym wyborem jest od Xboxa One.
Płyta główna pod mATX ASRock AB350M PRO4, RAMy do niej Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15.
Monitor z dobrą jakością FullHD, niskim opóźnieniem, FreeSync i większym odświeżaniem - 75 Hz (Monitor LG 24MP59G-P)
Do tej płyty głównej najważniejszy... procesor...  AMD Ryzen 5 1600.

Kwota koszyka: 2969,67 zł

Dodatkowe pytanie...
Koszyk ten sam, natomiast Procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz, 9MB, BOX, Płyta główna Gigabyte Z370M i te same kości RAM (2x8GB).
Kwota koszyka: 3371,67 zł

Moje zastosowanie: STREAMING GIER, Rendering filmów z gier 10min-1h, Obróbka video Adobe Premiere Pro.
Niekoniecznie interesuje mnie podkręcanie, lubię mieć gwarancję na sprzęt, a nie ją tracić.

Zauważyłem, że wyszły nowe procesory Intela, liczy się dla mnie większa wydajność za podobną cenę. Po kilku porównaniach w grach Intel potrafi mieć 20-30 klatek więcej, to naprawdę dużo. A te 20 sekund mniej w renderingu nie robi kolosalnej różnicy.
Natomiast w zestawie z Ryzenem mam dobrego PADa do gier i mieścimy się w ustalonej kwocie - 3000 zł.

Jeśli uznacie, że koszyk z Intelem jest znacznie lepszy, to da się zejść z ceny do 3000 zł pozostając przy tym samym dobrym monitorze 24'?

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Opublikowano

Czekaj, czekaj, ale co cie wlasciwie niezadowala? Bo co prawda moze bedzie lepiej pod stream, ale zeby stream mial fajna jakosc pasuje tez miec karte graficzna dzieki ktorej odpalisz gry na ladnych ustawieniach w dobrych klatkach. Juz lepiej wsadzic i7 4790 (max 800zl zaplacisz), a zmienic tego bieda gtx

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano
1 minutę temu, Oski0202 napisał:

Czekaj, czekaj, ale co cie wlasciwie niezadowala? Bo co prawda moze bedzie lepiej pod stream, ale zeby stream mial fajna jakosc pasuje tez miec karte graficzna dzieki ktorej odpalisz gry na ladnych ustawieniach w dobrych klatkach. Juz lepiej wsadzic i7 4790 (max 800zl zaplacisz), a zmienic tego bieda gtx

Co do karty graficznej... na razie będę musiał przeboleć. Może zrobię coś takiego, że jak wymienie te podzespoły to sprzedam cały zestaw GTX 950, płytę główną, 8 GB RAM i obecny procesor, wtedy miałbym kasę na w miarę dobrą zamienną kartę graficzną.

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Opublikowano

Nie ma to jak walnąć ścianę tekstu szarym pismem na czarnym tle...:1300_clap_tone1:

Zestaw z Intelem oczywiście jest lepszy, ale przy odblokowanym procesorze to potrzebujesz jeszcze chłodzenie od razu (bo w pudełku nie ma nic) pokroju co najmniej SPC Fortis

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Biorę dziś zestaw, mam gotówki 3200 zł.
Koszyk: http://www.morele.net/inventory/info/05a84feb/

Zestaw ułożyłem taki, bo dodałem SSD i PADa.

Boję się trochę niekompatybilności płyty głównej z pamięcią RAM, bo RAM ma 3000Mhz a płyta obsługuje 

• Częstotliwości pracy pamięci [MHz]:2133, 2400, 2933, 2667, 3200.
  •  
  • A bez włożonego RAM nie zaktualizuje BIOSu, więc może to być przeszkoda, czy źle myślę?
  • Też się trochę naczytałem w Google o problemach z kompatybilnością, Wy znacie się lepiej, pomożecie. :)
  • Co do SSD i całej reszty... będę potrzebował jakieś dodatkowe kable czy cały koszyk mam kompletny?

Proszę pomóc w wyborze SSD, tutaj z tymi filtrami

51dd70965ae71.png

World of Metin2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...