Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne temperatury

Frucen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj podkręciłęm fx'a 8300 na 4.4ghz z napięciem 1.4v. Ze stabilnością po 7 minutach occt chyba nie było problemu, jednak wywaliło błąd, bo wg programu na screenshotach temperatura doszła do 85 stopni (dla tego procesora to już chyba zabójstwo jeśli jego max wg producenta to 70.5 stopnia). Co mnie dziwi, to to że w speed fanie jak i monitorze z occt temperatura nie przekroczyła 65 stopni, czemu teraz wierzyć? Zmierzyć jeszcze innymi programami typu hw-monitor? Nie chce robić ciągle tych testów skoro temperatura jest tak duża a komputer nie wyłącza się. Czy ta temperatura z wykresów ze screenów może być zakłamana? Jak będę miał czas to wstawie tutaj te screen shoty i dodatkowo z cpu-z. Pozdrawiam

EDIT: Chwilowo nie mam dostępu do internetu na tym komputerze, więc nie mam jak wstawić screenów, tak jak mówiłem wcześniej, po 5.5 minuty wywaliło test i wg wykresów w folderze ostatniego testowania temperatura oscylowała pomiędzy 85 a 80 stopni, gdy na wykresach bieżących w occt było max 65, w speed fanie też, a w hwmonitorze 63. Wierzyć tym wykresom z occt i zjechać z oc czy brać pod uwage temperatury z sf i hw?

EDIT2: Postanowiłem że podam jeszcze specke mojego pc

CPU: Fx 8300 4.4ghz 1.4v [3.3ghz 1.085v]

Mobo: ga-990fxa-ud3 r4

Ram: Elixir 1x8gb 1866mhz tim-10-10-10-24 (cr1)  [1600mhz tim-11-11-11-28 (cr2)]

PSU: Zalman mic-600-II (coś takiego, nie pamiętam dokładnego modelu, ale ma 80+)

Wartości CPU i Ram są podane po podkręceniu, a drugie przed.

Opublikowano

OCCT te screen'y bierze właśnie ze swoich wykresów. Jesteś pewien, że na dobry screen patrzyłeś?

Ogólnie to mam wrażenie, że dosyć spore napięcie dałeś prockowi. Ja jak miałem FX'a to z tego co pamiętam było niższe napięcie.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Są święta to wezme się za to bardziej i pokombinuje z napięciami, ale na wykresach occt na żywo było max 65 stopni na CPU, ale ustawione w ustawieniach miałem żeby przy 85 stopni wyłączało test, i patrzyłem na wykresy CPU w folderze ostatniego skanowania to było nawet do 87 stopni, nie mam pojęcia skąd się to wzieło. Pokombinuje z napięciami i dam znać jak sytuacja :D

Wstawiam tutaj screeny z hwmonitor, cpu-z (udało mi się zjechać do 1.34v, ale jeszcze będę próbował niżej), samego OCCT i jeszcze zdjęcia z folderu ostatniego testu. Tak jak mówie, nigdzie się nie pokazuje że temperatury przekroczyły chociażby 60 stopni, ale na tych wykresach wszystkie doszły do nawet 90 stopni. Wstawiłem tam dodatkowo napięcie procesora, które pod obciążeniem troche spadło, czy to prawidłowe? :P 

https://imgur.com/a/9taDE

Opublikowano

Z tego co widzę to w OCCT wywaliło Ci błąd (pewnie przez zbyt niskie napięcie).

W OCCT 5 pierwszych minut jest w idle. Na twoim miejscu olałbym OCCT i spróbował z Prime95 przy Small FFT. To Ci bardzo obciąży procka, więc kontroluj temperatury oraz oczywiście czy żaden z "pracowników" się nie wywalił (oznacza to, że jest za niskie napięcie).

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...