Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop do 1400 zł

Norczan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siostrze rozwalił się laptop i potrzebuje na studia ogarnąć jakiegoś, budżet jakim dysponuje to 1400 zł.

Laptop będzie do AutoCAD'a i prac na grafice. Także coś z większą ilością RAM i lepszym prockiem. Ma jeszcze zewnętrzny dysk na którym zapisuje projekty i pracę.

"Ma po prostu dobrze chodzić i aby można było w Autocadzie działać" - tak mówi.

Przeszukałem olx w okolicy i znalazłem coś takiego:

https://www.olx.pl/oferta/hp-dv7-6140ew-zamiana-na-mniejszy-i7-2630qm-8gb-750gb-radeon-hd-6770m-CID99-IDqfBgt.html#80160364fd

https://www.olx.pl/oferta/msi-ge60-i5-8gb-gtx-660m-2gb-hdd750-CID99-IDqHGX3.html#de18510594

OLX z okolicy:

https://www.olx.pl/elektronika/komputery/laptopy/limanowa/?search[filter_float_price%3Ato]=1500&search[order]=filter_float_price%3Adesc&search[dist]=15

Może znajdziecie coś lepszego z okolicy.

Proszę o pomoc w znalezieniu czegoś rozsądnego.

Opublikowano

Warto by było lepiej się określić. Polecam skorzystać z tego wzoru:

1) Kwota przeznaczona na zakup: 
2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość):
3) Główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)
4) Wymagania specjalne (np. matowa matryca.):
5) Osobiste preferencje:
6) System operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)

Nie jestem pewny, czy laptop używany będzie rozsądnym pomysłem.. chyba, że od zaufanej osoby. Nie wiadomo co poprzedni posiadacz robił ze sprzętem, może być już trochę zjechany etc. Dość spore wymagania jak na taki budżet. W cenie 2000zł masz już nowego HP 15 A12-9700P/8GB/1TB/DVD-RW/Win10 R7  z 4 rdzeniowym procesorem, dyskiem 1TB i 8GB pamięci RAM DDR4. Ewentualnie w przyszłości można go jeszcze rozbudować o dodatkową kość RAM'u (do 16gb). Możesz poszukać tańszych ofert z tym laptopem na olx czy innych stronach.. 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

@Aplay. ten procesor ma 4-rdzenie, ale jego moc to poziom i5-3/4 generacji, a teraz mamy 8-generację. Sprawdź benchmarki różnej maści.

Co do używanych laptopów, to kupując na allegro masz 14 dni na sprawdzenie i zawsze możesz oddać bez podania przyczyny.

Ogólnie sam kupiłem za 1100zł Lenovo Y500 i5-3230M, 12GB ram, 1TB HDD, 2xGT650 (2x2GB). Za 1400zł może uda ci się go dorwać, kwestia okazji.

Polecam szukać czegoś typu: Lenovo Y500, Y510, Y580, ale te laptopy są bardzo ciepłe i jeżeli nie wymienisz pasty termoprzewodzącej etc. to możesz mieć 90'C w grach na pełnym obciążeniu. Ja po wymianie samemu mam około 82'C w grach.

Ale masz super maszynę do wszystkiego.

#edit

Nie polecam brać laptopów HP, tym bardziej z Radeonami, bo:

1. Radeony mają problemy z przełączającą się grafiką. W pulpicie masz zintegrowaną a w grach Radeona (w teorii, bo sterowniki lubią się walić), a sama grafika grzać.

2. HP ma dywizę, że po gwarancji sprzęt ma paść, dlatego HP jest znany ze słabych lutów i po gwarancji zwyczajnie laptop pada i pojawiają się artefakty na ekranie.

Co do drugiego laptopa to jest super, ja bym brał tego Msi, za tą cenę bardzo fajny sprzęt, jeżeli nic go nie boli to bierz i tylko się ciesz. Co do i5 to spokojnie da radę w grach i programach. Ja na swoim gram w GTA V na wysokich i nie mam żadnych spadków. 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH przejadę z siostrą do tego gościa z MSI i zobaczę czy to wartę zachodu. W międzyczasie zobaczę na te Y500. 

Dzięki za info o tym HP, właśnie siostra miała teraz HP'ka to po 2 latach zaczęły się problemy, aż pękła obudowa i nie opłaca się naprawiać.

Opublikowano

HP już tak ma. Ogólnie nowego nie warto, dobra używka to jest to.

Tylko ten Lenovo naprawdę się grzeje, MSI będzie miał to samo. Więc ta i5 jest nawet lepsza, mniejszy pobór prądu i mniej się grzeje. Za te pieniądze kompa ciężko dorwać, a co dopiero laptopa :P

btw. gdybyś kiedyś szukał taniego kompa, czy coś, to polecam szukać samych kadłubków. Czasem jest np. Lenovo Y700 i7-6700HQ, 16GB DDR4, GT960M 4GB za 1800zł był. Tylko nie miał w ogóle górnej części obudowy, klawiatury, baterii. Ale sam w sobie działał. Kupiłem i służy dzielnie u siostry podpięty pod TV z padami od xBoxa.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...