Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie jakie podzespoły pod server

oXeen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam możliwość postawienia domowego serwera minecraft, darmowe łącze światłowodowe oraz umiejętności z konfiguracji serwerów pozostały z lat dzieciństwa :)

By podejść do tematu poważniej rozmyślam zakup używanego serwera lub komputera stacjonarnego...

W tej kwestii prosiłbym o wypowiedz bardziej doświadczonych użytkowników tego forum.

Który zestaw będzie lepszy ? Używany serwer za niespełna 200zł z parametrami poniżej:

CPU: 1x Intel Xeon Quad Core e5320 1,86 GHZ
RAM: 8 GB DDR2 PC2-5300F
HDD: 2x73 GB SAS

Czy może lepiej zakupić na części zestaw:

CPU: 1x Intel Core e8400 3,00 GHZ
RAM: 8 GB DDR2
HDD: 120GB

Kiedyś słyszałem że serwer minecraft wykorzystuje tylko jeden rdzeń procesora czy to prawda ? Jeśli tak to bardziej rozważył bym zakup e8400 gdyż jeden rdzeń będzie mocniejszy a jego rozbudowa w dalszym czasie będzie łatwiejsza ?

Proszę o wypowiedz oraz można składać własne propozycje Pozdrawiam !

Zbieram +

Opublikowano

Jak najbardziej podzespół 2 w zupełności wystarczy 8gb ramu 1 procesor utrzyma taka maszyna do 250 graczy z uproszczonymi pluginami ;) Żeby nie przeciążały

Opublikowano

Kupując taki serwer weź pod uwagę, że pamięć RAM to DDR2 więc 8GB nie będzie tak efektywne jak 8GB na hostingu jako DDR3 lub nawet DDR4.

Opublikowano
16 minut temu, Miluus napisał:

Kupując taki serwer weź pod uwagę, że pamięć RAM to DDR2 więc 8GB nie będzie tak efektywne jak 8GB na hostingu jako DDR3 lub nawet DDR4.

Rozumiem przy 2 opcji rozmyślę zakup płyty głównej na sloty ddr3

23 minuty temu, exxel napisał:

Jak najbardziej podzespół 2 w zupełności wystarczy 8gb ramu 1 procesor utrzyma taka maszyna do 250 graczy z uproszczonymi pluginami ;) Żeby nie przeciążały

Nie wydaje mi się aby e8400 2x3Ghz uciągnął 250 graczy ?

Zbieram +

Opublikowano
8 minut temu, oXeen napisał:

Rozumiem przy 2 opcji rozmyślę zakup płyty głównej na sloty ddr3

Nie wydaje mi się aby e8400 2x3Ghz uciągnął 250 graczy ?

Przy maszynie 8g wydajnej vps utrzyma 250 graczy iż ty kupujesz maszynę domową to przy maszynie gdzie będzie stał tylko serwer mc utrzyma ci 150-200 graczy przy skompilowanych pluginach ;)

Opublikowano
4 minuty temu, exxel napisał:

Przy maszynie 8g wydajnej vps utrzyma 250 graczy iż ty kupujesz maszynę domową to przy maszynie gdzie będzie stał tylko serwer mc utrzyma ci 150-200 graczy przy skompilowanych pluginach ;)

Ok rozumiem, objaśnij mi proszę jeszcze jak to jest z rdzeniami w java ? Czy silnik minecraft faktycznie działa tylko na jednym rdzeniu czy da się wykorzystać jednocześnie wiele ?

Zbieram +

Opublikowano
6 minut temu, oXeen napisał:

Ok rozumiem, objaśnij mi proszę jeszcze jak to jest z rdzeniami w java ? Czy silnik minecraft faktycznie działa tylko na jednym rdzeniu czy da się wykorzystać jednocześnie wiele ?

Na hostingach nie da się wykorzystać wszystkich rdzeni jednocześnie na maszynach dedykowanych/domowych da się włączyć wszystkie rdzenie a jak włączyć ?:D

Szukasz "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583" i zmieniasz wartość na 0 :C 

Potem idziesz na msconfig klikasz w zakładkę rozruch opcje zaawansowane i zmieniasz liczbę rdzeni :)

Opublikowano
3 minuty temu, exxel napisał:

Na hostingach nie da się wykorzystać wszystkich rdzeni jednocześnie na maszynach dedykowanych/domowych da się włączyć wszystkie rdzenie a jak włączyć ?:D

Szukasz "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583" i zmieniasz wartość na 0 :C 

Potem idziesz na msconfig klikasz w zakładkę rozruch opcje zaawansowane i zmieniasz liczbę rdzeni :)

Więc w moim przypadku lepiej byłoby zakupić jakiś 4 rdzeniowy proc ?

Wyglądało by to tak ?

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\0"

Zbieram +

Opublikowano
1 minutę temu, oXeen napisał:

Więc w moim przypadku lepiej byłoby zakupić jakiś 4 rdzeniowy proc ?

Wyglądało by to tak ?

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\0"

Moim zdaniem byłoby lepiej zakupić ten 4 rdzeniowy proc

i podzielić po 25 mocy że tak powiem

Tak by to wyglądało :)

Opublikowano
Przed chwilą, exxel napisał:

Moim zdaniem byłoby lepiej zakupić ten 4 rdzeniowy proc

i podzielić po 25 mocy że tak powiem

Tak by to wyglądało :)

Co do łącza ile średnio jeden klient serwera mc zużywa łącza ? Objaśnij mi to na przykładzie tych wartości

Down 60mb/s

Up 30mb/s z tego co wiem liczy się bardziej upload

z moich obliczeń wychodzi że 10mb uploadu wystarczy gdzieś na 20 graczy ? Mogę się mylić

Zbieram +

Opublikowano
7 minut temu, oXeen napisał:

Co do łącza ile średnio jeden klient serwera mc zużywa łącza ? Objaśnij mi to na przykładzie tych wartości

Down 60mb/s

Up 30mb/s z tego co wiem liczy się bardziej upload

z moich obliczeń wychodzi że 10mb uploadu wystarczy gdzieś na 20 graczy ? Mogę się mylić

No coś takiego wychodzi około 10mb na 20 graczy coś takiego :D

Opublikowano

Temat do zamknięcia ostatecznie trafiłem na okazję w przedziale cenowym do 300zł i trafiłem owy zestaw:

CPU: Xenon e5450 4x3Ghz/12m Cache
RAM: 8 GB DDR3 1333
SSD: 64Gb

Zbieram +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...