Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Edycja czcionki i ETC w kliencie (2008)

AdiMit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Chciałbym zapytać czy istnieje jakiś sposób na zastosowanie wartości odnoszących się do czcionki w pack/locale/ w kliencie 2008 (pod pliki by rain), do którego trzeba używać Connect Changer'a (posiadam 1.7.2.).

Nawet jak zmienię wszystko tak jak np. w kliencie pod pliki Terenzo (gdzie nie ma żadnych problemów z modyfikacją czcionki) to klient po prostu nie reaguje na te zmiany w locale_game.txt dotyczące czcionki:

zmieniłem na:

UI_DEF_FONT    Tahoma:12     
UI_DEF_FONT_LARGE    Tahoma:14     
UI_DEF_FONT_SMALL    Tahoma:10     
ale po otwarciu klienta nadal widać stary i drobny Arial 

To samo tyczy się pack/ETC/ - samo wypakowanie i spakowanie ponownie tego pliku (nawet bez jakiejkolwiek zmiany) powoduje crash'a podczas ekranu ładowania po wyborze postaci.

Podsumowując, na 90% jest to problem związany z koniecznością użycia Connect Changer'a pod tego klienta, w którym też oryginalny kursor zmienia się na ten czerwony z napisem FIGHT. 

Jeżeli zna ktoś jakieś rozwiązanie, będę bardzo wdzięczny za oświecenie mnie :) 
Szczególnie zależy mi na zmianie czcionki. (bardziej niż na modyfikacji ETC)

Pozdrawiam

:)

Opublikowano

Czcionka jest w binarce, ale hex edytorem nic nie zdziałasz bo długość "Arial" (5 liter) jest zbyt mała, aby tam wcisnąć np. "Tahoma" (6 liter). Trzeba byłoby patchować binkę. Czyli poczytać trochę o RE.

Opublikowano

Tak jak Ci @Ups... napisał, problem z packerem.

Jakiego packera używasz? Jak Epack32 czy Nexusa lub jakiegoś z 'nowszyszych' to nie ma co sie dziwić.

UŻYJ TYCH PRZED 2011r.

Polecam raczej File Archiver od kamera albo jakiś inny z tych co rozpakowują na podstawie pliku xml 

#NIE_WIEM_CZY_MOGE #EPVP #JBC #ELOMELO #NA_MPC_LINKI_DEAD #ŁAP

https://www.elitepvpers.com/forum/metin2-pserver-guides-strategies/913593-archiver-new-archiver-tim66613.html
Opublikowano

@Ups... @Lovable @Intern 

Wielkie dzięki za wskazówki.

Tak, na początku próbowałem używać właśnie Epack32 i EnterNexusa do ETC z uwagi na wygodę (co dziwne, pozostałe pliki z /pack rozpakowuje i pakuje Epack32 i nie ma najmniejszych problemów - wszystko działa jak należy, ale być może z tym ETC jest inna reguła) - zaraz spróbuję sił ze starszym packerem...

Co do czcionki, to w sumie dziwne, że inne wersje klienta pobierają informacje z locale_pl,a ta nie - chociaż w locale_game.txt te konkretne linijki widnieją tak samo jak w nowszych wersjach...
Ostatecznie może będzie się to dało ogarnąć w Resource Editor.

Opublikowano
5 minut temu, AdiMit napisał:

@Ups... @Lovable @Intern 

Wielkie dzięki za wskazówki.

Tak, na początku próbowałem używać właśnie Epack32 i EnterNexusa do ETC z uwagi na wygodę (co dziwne, pozostałe pliki z /pack rozpakowuje i pakuje Epack32 i nie ma najmniejszych problemów - wszystko działa jak należy, ale być może z tym ETC jest inna reguła) - zaraz spróbuję sił ze starszym packerem...

Co do czcionki, to w sumie dziwne, że inne wersje klienta pobierają informacje z locale_pl,a ta nie - chociaż w locale_game.txt te konkretne linijki widnieją tak samo jak w nowszych wersjach...
Ostatecznie może będzie się to dało ogarnąć w Resource Editor.

Ostatecznie możesz przejść na source aktualizując clienta i game, nie wprowadzając przy tym widocznych dla użytkownika zmian i pozostać nadal w klimatach 2008 roku.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Ups... napisał:

Ostatecznie możesz przejść na source aktualizując clienta i game, nie wprowadzając przy tym widocznych dla użytkownika zmian i pozostać nadal w klimatach 2008 roku.

To prawda, chociaż to tylko mały "projekt" do użytku dla grupki znajomych, więc na ten moment kiedy mam niewiele czasu wolałbym się trzymać staroci :) 

Opublikowano

UPDATE

Problem ETC został rozwiązany (ETC jako jedyny z /pack musi być pakowany za pomocą starego FileArchiver'a, natomiast inne jak m.in. root czy locale można pakować nowszymi - np. Epack32 czy EterNexus).

Aktualnie do rozwikłania pozostaje kwestia czcionki - jeśli nie da rady zmienić z Arial na Tahoma to przynajmniej chciałbym zwiększyć wymiar czcionki do minimum 12.

Pozdrawiam :) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 20.12.2017 o 15:23, AdiMit napisał:

UPDATE

Problem ETC został rozwiązany (ETC jako jedyny z /pack musi być pakowany za pomocą starego FileArchiver'a, natomiast inne jak m.in. root czy locale można pakować nowszymi - np. Epack32 czy EterNexus).

Aktualnie do rozwikłania pozostaje kwestia czcionki - jeśli nie da rady zmienić z Arial na Tahoma to przynajmniej chciałbym zwiększyć wymiar czcionki do minimum 12.

Pozdrawiam :) 

ODŚWIEŻAM

Opublikowano

@Intern

Wielkie dzięki! Zaraz wyślę na priv :) 

EDIT:

Całkowicie przypadkowo udało mi się znaleźć rozwiązanie problemu czcionki do pewnego stopnia. Trafiłem na temat z poradnikiem dotyczącym właśnie klienta 2008 ze spolszczeniem (chociaż tytuł wcale nie sugerował tego co tam znajdę - no i się udało!)

Link (dla zainteresowanych):

Do rozwiązania wciąż pozostaje kwestia rozmiaru czcionki - chociaż jak już teraz przestawiłem klienta na Tahoma nie jest to takie pilne.

Na koniec chciałbym podziękować wszystkim, którzy do tej pory wypowiedzieli się w temacie - doceniam to, że w ogóle ktoś tu zajrzał z chęcią pomocy! :) 

Pozdrawiam

Opublikowano

Aktualizacja tematu:

Wszystkie problemy zostały rozwiązane. Jeśli chodzi o czcionkę w kliencie 2008 to jej zmiany trzeba dokonać w *.bin/exe, natomiast rozmiar czcionki zmienia się w /pack/locale/locale_game.txt

Temat do zamknięcia :)

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...