Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno myszki i słuchawek

Aplay.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Nie zmylcie się, bo wcześniej był tu temat dot. kupna laptopa, więc nie potrzebnie tworzyć kolejne wątki i zaspamować dział, skoro już nowego laptopa kupiłem a teraz pojawiło się pytanie dot. peryferiów. Posiadam budżet 200zł, który chciałbym przeznaczyć na słuchawki i mysz (gamingowe), z tym, że słuchawki najlepiej bez mikrofonu lub z mikrofonem z jednym wejściem (bo w laptopie mam jedno wyjście tkzw. double na słuchawki i mikrofon), a myszka tylko ze sklepu morele.net - posiadam już od nich myszkę, która idzie na wymianę za inną (tylko jaką wybrać?) Wymagania to najlepiej czarny kolorek z domieszką czerwonego, musi być czerwień lub czerń, nic innego (tak będzie idealnie pasowało do stanowiska). Moje oko cieszyłoby też podświetlenie rgb, ale wiem, że budżet jest dosyć niski. Z góry dzięki za pomoc! 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Raty 0% aktualnie ma chyba sieć sklepów euro.

Określ jakie sklepy są wykluczone, czy morele, etc. się zaliczają. :P 

Ciężko będzie znaleźć coś typowo gamingowego w tej kwocie i z wyglądem gamingowym.

Ten laptop co rzuciłeś ma bardzo podobne, a prawie wręcz identyczne parametry jak Lenovo Ideapad 320, nad którego kupnem się zastanawiam, Twój ma jedynie kartę graficzną delikatnie lepszą. Zostawiam link, bo warto obejrzeć, bo jest dużo tańszy, no i ewentualnie wygląd może się nie spodobać. 

https://m.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-ideapad-320s-15-6-intel-core-i5-8250u-8gb-ram-256gb-dysk-gf1040-grafika-win10.bhtml

wykończę cię jak podatki.

Opublikowano

Nie musi być sklep z ratami 0%, ale fajnie by było. Raczej oczekuje w sumie najlepszego laptopa w stosunku do tej ceny, a ofertę już sam sobie znajdę. Legion jest lepszy od IdeaPad pod wieloma względami. Nie tylko karta graficzna, która nie jest delikatnie lepsza, bo jest zdecydowanie lepsza, dodatkowo w wersji 4GB a nie 2, w czym jest odczuwalna różnica. MX150 w wersji 2GB wypada zdecydowanie słabo w stosunku do GTX1050 4GB, który dla porównania w GTA 5 z procesorem i5 7300HQ i 8GB RAM radzi sobie na ustawieniach wysokich bardzo płynnie (wersja 2GB, a kolega z 4GB mówił że na very high płynnie), a MX150 da ci pograć max na średnich. No i jeszcze nie jestem pewny czy IdeaPad 320 ma dodatkowy slot na dysk SSD, bo Lenovo Legion Y520 takowy posiada. Legion to jest laptop przystosowany typowo pod takie użytkowanie jak granie w gry, więc na pewno ma lepsze chłodzenie (w innym miejscu umiejscowione wentylatory, większe niż w IdeaPad). Dostałem też opinię, że procesor 7 generacji trochę lepiej się sprawdzi w grach bo 8250 jest energooszczędny. Nie wspomnę o fajnym designu który nie jest za bardzo kluczowy ale zawsze bardziej oko cieszy, przyjemna podświetlana klawiatura.

Pytałem o wybór między tymi dwoma laptopami na technicznej grupie na fb. Zalali mnie argumentami, dlaczego lepiej wybrać Y520, no i jeszcze w moim przypadku dopłacam tylko 200-300zł do Legiona. 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Wszystko ok, tylko szukałbym bardziej sprawdzonego źródła kupna.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Właśnie, tylko ciężko znaleźć model wzbogacony w kartę 4GB (rx560/gtx1050) z windowsem i 8gb ramu w tej cenie. Niestety będę musiał trochę więcej wydać ale i tak biorąc na raty dużo nie stracę. Najbardziej chyba opłacalnym modelem jest ten z x-kom, dodatkowo tak jak chciałem, potrzebowałem dużego dysku do zapisywania danych i jakiś mniejszy ssd no i mam :) Takiego laptopa właśnie chciałem, dziwne, bo wczoraj jak oglądałem ofertę x-kom mieli fajną promocję niestety tylko z dyskiem ssd, 100zł mogę dopłacić. Bynajmniej nówka ze sklepu z pewną gwarancją, dodatkowo punkt serwisowy mam bliziutko domu. Gitarka :D

Lenovo Legion Y520-15 i5/8GB/128+1000/Win10X RX560

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Wracam znów, tym razem z pytaniami. Oferta Y520 z x-komu posiada dysk ssd 128gb i zewnętrzny dysk 1tb na usb. Mało jestem obeznany w tym temacie, ogólnie orientuje się ktoś, jak to mniej więcej działa? Wiadomo, że większość rzeczy, takie jak np. gry przechowywałbym na dysku HDD. Podłączam dysk do laptopa, instaluję GTA wybieram miejsce instalacji na dysku HDD, później żeby zagrać wystarczy podłączyć ten dysk do laptopa i można odpalić normalnie? Wiem, że w tym laptopie jest miejsce na obydwa dyski, więc czy istnieje taka możliwość żeby ten dysk hdd w zewnętrznej obudowie wmontować do obudowy? Bo bez sensu jest takie noszenie. 

@Gajwer

#LenovoLegion Team

Opublikowano

@Gajwer No niezbyt, bo tamta opcja była z systemem, wtedy jeszcze dokładając do ssd chyba wyjdzie drożej. Po prostu może wygodnie będzie kupić z samym dyskiem ssd a hdd dokupić i włożyć bo tam jest kieszeń na hdd 2,5". Tylko jaki ten dysk kupić do tego laptopa? Chyba, że ten zewnętrzny dałoby radę wpakować jakoś 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Problem jest że nie ma elementów montażowych do tego laptopa aby zamontować dysk HDD. A odwrotnie to nie problem.

Opublikowano

W sumie nie chciało by mi się tym bawić. Mam nadzieję, ze ten dysk zewnętrzny jest na usb 3.0 to będę mógł sobie na nim wszystko instalować i normalnie otwierać na laptopie. Na razie zostanę przy tej opcji.

#LenovoLegion Team

Opublikowano

@Velociraptorus W sobotę jadę do x-komu. A czemu pytasz? W sumie jak ktoś może jeszcze coś doradzić to jestem otwarty na wszelkie opinie :) Wybór laptopa to dosyć ważna decyzja dla mnie. :D

#LenovoLegion Team

Opublikowano
Dnia 14.12.2017 o 16:20, Aplay. napisał:

@Velociraptorus W sobotę jadę do x-komu. A czemu pytasz? W sumie jak ktoś może jeszcze coś doradzić to jestem otwarty na wszelkie opinie :) Wybór laptopa to dosyć ważna decyzja dla mnie. :D

Pamiętaj że lepiej zamówić internetowo wcześniej dostajesz 14 dni zwrotu.

Opublikowano

@Gajwer mam takie pytanie, orientujesz się, czy dysk SSD dużo lepiej wpłynie na szybkość działania systemu? Spotykałem się z takimi tematami, gdzie ludzie kupowali np. takiego lapka z dyskiem HDD i mieli problemy na start np. ze zbyt większą ilością procesów, tnięciem się. Do tej pory użytkowałem laptopa z dyskiem HDD i wolałbym później sobie dokupić ostatecznie ssd, jeśli faktycznie miałby duży wpływ na system.

#LenovoLegion Team

Opublikowano

Dobra. Przejrzałem jeszcze raz ofertę i wszystko rozliczyłem sobie na raty. Zdecydowałem się na Lenovo Y520 w RTV Euro AGD z wersją dysku SSD 256GB i zapłacę 350zł drożej, nie żałuję. Wybrałem się do sklepu, porozmawiałem z bardzo miłym, profesjonalnym doradcą, który mi wiele objaśnił i zamówiłem dany model. Wszystko podpisane. Jutro laptopa odbieram. Temat do zamknięcia :D PS. Polecam każdemu tego lapka, kto ma budżet do 4k, jest na prawdę warty uwagi, dodatkowo do modelu z tym dyskiem, myślę, że warto dopłacić. Obejrzałem go sobie i robi niezłe wrażenie. 

Lenovo Legion Y520-15 15,6" Intel® Core™ i5-7300HQ - 8GB RAM - 256GB Dysk - RX560M Grafika - Win10

#LenovoLegion Team

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...