Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno i montaż płyty głównej

IamFoxit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Chciałbym zmienić moją aktualną płytę główną na nową, niestety nie mam z tym doświadczenia i wolę się zapytać tych co takowe mają.

Moje podzespoły to:

- i5 4460 3,2 GHz

- 2x 4GB DDR3

- MSI GTX 960 2GB

- Obudowa Genesis Titan 660 Plus

- Zasilacz Antec VP500 i dysk HDD 1TB (jeśli to istotne)

Chciałbym żeby cena nie przekraczała okolic 250 zł.

Umiem zamontować płytę główną itp, jednak jeszcze nigdy nie przenosiłem procesora, więc chciałbym, aby ktoś tu opisał krok po kroku jak to zrobić, żeby mój komputer wyszedł z tego cało. :P Chodzi głównie o pastę, jaką kupić oraz jak zaaplikować?

Z góry dzięki za pomoc ^^

Edit: Dodam, że chciałbym kupić w morelach

Opublikowano
6 godzin temu, Velociraptorus napisał:

Obecna płyta się zepsuła czy z jakiego powodu zmieniasz?

Mimo podłączenia nowej karty pod płytę nie jest ona wykrywana (na 100% wszystko dobrze podłączone itp.) + ma PCI express 2.0, a nie 3.0. Płyta jest już po prostu stara i wolałbym ją wymienić.

Opublikowano

To co że stara skoro nie mamy pojęcia jaka. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

PCI-E jest kompatybilne wstecz. Dobra karta z PCI-E 3.0 będzie bez problemu działać w gnieździe PCI-E 2.0. Jak coś nie działa to albo masz uwaloną grafikę albo ewentualnie spróbuj zaktualizować BIOS.

Opublikowano
56 minut temu, Velociraptorus napisał:

PCI-E jest kompatybilne wstecz. Dobra karta z PCI-E 3.0 będzie bez problemu działać w gnieździe PCI-E 2.0. Jak coś nie działa to albo masz uwaloną grafikę albo ewentualnie spróbuj zaktualizować BIOS.

Doskonale o tym wiem, jednak ta płyta jest z jakiegoś gotowca od HP i nie czuję się z nią pewnie, a jest to jeden z najważniejszych o ile nie najważniejszy podzespół. Bios aktualizował jednak karta nie wykrywa grafiki innej niż GTX 745, która była oryginalnie dodana do gotowca od HP.

15 godzin temu, Ktosiu napisał:

To co że stara skoro nie mamy pojęcia jaka. 

Nie rozumiem, to przeszkadza w wyborze? Bo z tego co wiem to wystarczą parametry takie jak RAM (DDR3), chipset (aktualna z tego co wiem ma jakiś H87 czy coś takiego ale z H81 nie powinno być problemu bo to chyba zależne od procesora) oraz socket (1150).  

Ta płyta to chyba jakiś Memphis 2 ale ciężko coś wyciągnąć z biura obsługi HP...

Opublikowano

To twój problem że nawet najprostszej informacji nie potrafisz udzielić. Tyle programów do sprawdzania sprzętu a tobie nawet nie chce się użyć jakiegokolwiek, np CPU-Z.  

Skoro masz H87 albo coś innego  to następne płyty na lepszych chipsetach są droższe to sobie odpuść zmianę skoro cię na to nie stać. 

Opublikowano
11 godzin temu, Ktosiu napisał:

To twój problem że nawet najprostszej informacji nie potrafisz udzielić. Tyle programów do sprawdzania sprzętu a tobie nawet nie chce się użyć jakiegokolwiek, np CPU-Z.  

Skoro masz H87 albo coś innego  to następne płyty na lepszych chipsetach są droższe to sobie odpuść zmianę skoro cię na to nie stać. 

Źle mnie zrozumiałeś, nie chciałem na Ciebie naskoczyć, choć może to tak wyglądało. Dzwoniłem do biura HP i powiedziano mi (po 30 minutach rozmowy...), że jest to Memphis 2. Płytę główną muszę zmienić bo nie czyta karty graficznej, aktualnie mam GTXa 745 i kupiłem GTXa 960, którego ta płyta nie wykrywa podobnie jak GTXa 950, którego pożyczyłem od znajomego żeby sprawdzić, podałem wszystkie niezbędne informacje odnośnie kupna płyty, także nie wiedziałem po co Ci nazwa starej płyty głównej. Myślę, że okolice 250 zł na płytę główną (chipset H81) do stosunkowo niskiej klasy komputera to nie tak mało. Odpaliłem program, który poleciłeś i zamieszczam SSy.

CPU.png

Mainboard.png

Opublikowano

To było od razu napisać że chcesz robić DOWNGRADE sprzętu i zmienić z lepszej na gorszą. Zacznij najpierw od aktualizacji BIOS, wszystko napisane jak szukać w supporcie.

Tak przy okazji, zgodnie z licencją HP  zmieniając płytę musisz kupić znowu Windowsa jak był zakupiony w zestawie z tym kompem.  

Opublikowano

Ja coś czuję, że ta płyta ma blokadę w BIOS i nie będzie czytać innej konfiguracji niż ta z jaką została sprzedana. No ale spróbować zaktualizować BIOS w obecnej płycie i zobaczyć czy to pomoże nie zaszkodzi.

Opublikowano

Nie ma raczej żadnych blokad bo działają karty Nviddi na tej płycie, problem jest tylko kiedy przyjdzie podpiąć sprzęt niekompatybilny z wymaganym przez HP.  Producent praktycznie umożliwia montaż tylko zalecanego i dedykowanego sprzętu pewnego zakresu producentów  nie uwzględniając sprzętu innych producentów ( w sumie to jest taka blokada na sprzęt firmowy/kompatybilny ) . Np. można Nvidia ASUS ale już Nvidia GIGABYTE nie pomimo że to będzie praktycznie ta sama karta. ;) 

Płyta to Pegatron HP Memphis-S , wymaga raczej zawsze kart zgodnych z interfejsem by działało bezproblemowo , czyli na PIC-E 3.0 karta tylko PCIE 3.0 . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...