Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkło hartowane XIAOMI REDMI 4X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie założyłem szkło hartowane na mojego REDMI 4X. Szkło jest mniejsze od całego frontu, czyli zakrywa tylko powierzchnię wyświetlacza. Mimo, że nie dochodzi do zaokrąglonych krawędzi wyświetlacza to i tak odstaje po bokach. (dołączam zdjęcie). Teoretycznie powinno pasować idealnie (tak przynajmniej mi się wydawało). Może mi ktoś to wytłumaczyć? 

20171203_204349.jpg

Opublikowano

Pierwsze pytanie, gdzie kupiles to szklo? I czy dostales poprawnie dopasowane do telefonu, czy ktos sie pomylil i wyslal do innego modelu.

szklo na ten typ telefonu nigdy nie zakrywa calego ekranu, powinno sie konczyc na samych zakonczeniu płaskiej powierzchni.

Powiedz mi skad kupiles to szkło? Sam zakladales? Nazwa tego szkła? Producent? Czy noname? 

Kończ waść, wstydu oszczędź

Opublikowano

Szkło było dołączone "gratis" przy kupnie etui do tego telefonu. Co prawda w ogłoszeniu (allegro) nie było napisane czy to szkło pasuje do tego modelu, ale na opakowaniu jest naklejka "For Redmi 4X". Szkło zakładałem sam, ale zrobiłem to starannie.

IMG_20171203_221319.jpg

IMG_20171203_221451.jpg

IMG_20171203_221451.jpg

Opublikowano

To nie jest żaden problem że mniejsze szkło niż rozmiar TELEFONU. Telefon jako taniocha niskobudżetowa nie posiada zaokrąglonych krawędzi ekranu tylko szeroką ramkę wokół wyświetlacza, to że plastik jest wyprofilowany półokrągło nie pozwala założyć na całość szkła.

Problemu nie ma.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
5 minut temu, Ktosiu napisał:

To nie jest żaden problem że mniejsze szkło niż rozmiar TELEFONU. Telefon jako taniocha niskobudżetowa nie posiada zaokrąglonych krawędzi ekranu tylko szeroką ramkę wokół wyświetlacza, to że plastik jest wyprofilowany półokrągło nie pozwala założyć na całość szkła.

Problemu nie ma.  

Moim zdaniem jest problem, bo szkło nie wychodzi poza wyświetlacz (czyli leży na płaskiej powierzchni), więc powinno ładnie leżeć. Skoro odstaje na płaskim wyświetlaczu (i w dodatku spory kawałek od zaokrąglonych krawędzi - jak widać na zdjeciu) to coś jest chyba nie tak...

Opublikowano

Jak byś nie zauważył to szkło leży na PŁASKICH powierzchniach telefonu dokładnie, z boku krawędzie są lekko zakrzywione.  Sama powierzchnia obudowy digitizera nie pozwala położyć szkła bez zagięć którego do tanich telefonów nie ma.  Na całą powierzchnię przodu  można nałożyć tylko film ( folię ) z ramką kolorową czy bez ramki. 

Szkło na Redmi 4x

Opublikowano

Panie, jest szklo na Xiaomi REDMI 4X tak zwana folia 3d. Lekko droższa ale powinna zakrywać lekkawo te przygięte boki.

Ale idealnie nie ma mozlwisci teog dolozyc.

Twoja folia GRATISOWA jest troche tandetna i moze byc tego wina.

Proponuje osobicie zwykla folie, gdy nie zamierzasz rzucac tym telefonem z okna.

Lub rozgladnac sie za szklem 3d.

Ten sam problem jest w samsungu A5, bo nie jest to ani zagięcie (EDGE) tylko lekka popierdulka. 

Opublikowano

Niestety to co oferują w sprzedaży jako dodatkowe bonusy czy tanie podróbki  jest  zbyt sztywne by się ułożyć równo na powierzchni digitizera , często też brak właściwie nałożonego kleju albo zaschnięty ( wyschnięty )  klej na krawędziach lub nawet podnosi się się na zewnątrz ( do wewnątrz było by super położone )  

Twardego szkła nie zegniesz tak łatwo bo pęknie ale widziałem ryzykantów co nauczyli się je lekko uginać pod profil telefonu nagrzewając suszarką. W sumie do tego najlepsza by była nagrzewarka do odklejania ekranów. Problem tylko trafić na odpowiednie szkło które da sie odkształcić pod wpływem ciepła nie pękając. Sam nakładam często twarde szkła i nawet nacisk paznokcia na krawędź powoduje pęknięcie szkła. :/ 

Polecam jak wyżej normalną lepszą jakościowo i niewiele droższą  folię z ramką lub bez ramki. 

Opublikowano
42 minuty temu, Ktosiu napisał:

Jak byś nie zauważył to szkło leży na PŁASKICH powierzchniach telefonu dokładnie, z boku krawędzie są lekko zakrzywione.

Napisałeś, że z boku krawędzie są zakrzywione- ok, zgadzam się. Tylko przecież to szkło nie wchodzi na powierzchnię tych zakrzywionych krawędzi, a mimo to odstaje. Mam wrażenie, że źle zrozumiałeś moje pytanie. Nie chodzi mi o to, że to szkło powinno być większe czy jeszcze co innego... Ja chcę się dowiedzieć dlaczego odstaje skoro leży TYLKO na płaskiej powierzchni ekranu. 

20 minut temu, MalyBlondi napisał:

Ale idealnie nie ma mozlwisci teog dolozyc.

Proponuje osobicie zwykla folie, gdy nie zamierzasz rzucac tym telefonem z okna.

Chyba nikt nie zamierza rzucać swoim telefonem, ale lepiej dmuchać na zimne. Staram się dbać o telefon, ale upadki są nieuniknione dlatego osobiście wolę mieć nałożone szkło. A co do samej estetyki to wcale nie musi ono być na cały front, wystarczy żeby pokrywało sam wyświetlacz i nie odstawało ;d Tak czy siak dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

@GabekXCS  Rozumiem ale nawet ta folia pomaga zabezpieczyc telefon przed upadkiem.

Także nie musisz sie pchac w szklo gdy wyglada nieestetycznie. Lub zainwestuj w lepsze materialowo od dobrego producenta.

Pozdro

Opublikowano

Napisałem wyżej dlaczego może odstawać , co najwyżej mogę dodać że jest za duże i się odgina na krzywiznach powierzchni. 

1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

Niestety to co oferują w sprzedaży jako dodatkowe bonusy czy tanie podróbki  jest  zbyt sztywne by się ułożyć równo na powierzchni digitizera , często też brak właściwie nałożonego kleju albo zaschnięty ( wyschnięty )  klej na krawędziach lub nawet podnosi się się na zewnątrz ( do wewnątrz było by super położone )  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...