Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z komputerem, otóż od ok. 3 miesięcy, komputer bardzo często resetuje się podczas grania. Raz gdy tylko odpalę grę (nie w momencie wejścia do menu, tylko odpalenia rozgrywki), a raz w trakcie gry (a najczęściej podczas cutscenek i bardzie wymagających momentów w grze). CPU i GPU oraz wentylatory (na większą szybkość niż bazowo) mam podkręcone od 1,5 roku  i wcześniej nigdy nie było z tym problemu. Temperatury wszystkich podzespołów przy obciążeniu nie są większe niż 45℃, więc na pewno nie jest to wina przegrzania się, szczególnie jak wcześniej wspomniałem komputer wyłącza się czasami od razu po uruchomieniu rozgrywki. Komputer czyściłem 3 tygodnie temu i nie ma tam nawet grama kurzu. Na pewno nie ma na nim żadnych wirusów (chyba, że naprawdę dobrze ukryte). Komputer resetuje się tylko w trakcie grania w wymagające gry (GTA 5, Arma 3, Fifa 18, The Division, Rainbow Six Siege, BF4/1) gdzie w każdej grze większość ustawień na ultra i w 1080p/1440p. W większości gier jest, jak nie stałe 60fps to min.42-45fps. Komputer resetuje się nawet gdy przestawię taktowanie w GPU na bazowe. To raczej nie wina listwy pod którą jest podpięty, ponieważ monitor się nie wyłącza. Komputer mam od nowości od 3 lat. Proszę o pomoc!!!

Specyfikacja komputera:

CPU: i5 4690k podkręcone do 4,2 GHz (nie zmieniałem napięć)

GPU: Palit GTX 970 JetStream 4GB podkręcony do zegary:1382MHz a pamięć:1850MHz (nie zmieniałem napięć)

RAM: GoodRam DDR3 PLAY 8GB 1600MHz CL10

Zasilacz: Corsair VS550 80plus ATX

Chłodzenie CPU: Boxowe Intela

MOBO: MSI B85m-E45 (MS-7817)

System: Windows 10 64-bit (oryginalny)

Opublikowano

Wygląda na to że coś jest nie tak z zasilaczem. Jak masz możliwość sprawdź czy to samo będzie na innym zasilaczu. 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Zacznij od przeskanowania komputera, moze jakies zlosliwe oprogramowanie.

Jak to nic nie da to wtedy mozesz sie zabrac za sprawdzenie zasilacza, chociaz stawialbym raczej na plyte glowna.

Opublikowano

Niestety nie mam takiej możliwości... to znaczy mam, ale na takim zasilaczu, że lepiej go nie wkładać (MODECOM). Właśnie tak myślałem, że to zasilacz, bo nie dość, że jest podkręcone CPU i GPU oraz wentylatory, to jeszcze podświetlana klawiatura i myszka oraz taśma LED.

Opublikowano

Właśnie problem w tym, że gdy wyliczałem przy składaniu komputera pobór prądu, to wyszło jeszcze dużo zapasu. Na innych forach, też pisałem co o tym zestawie myślą i pisali że zasilacz spokojnie da radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...