Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polepszenie wydajności starego sprzętu

KaPi666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od około dziewięciu lat gram na tym samym sprzęcie. Wymieniłem wtedy tylko płytę główną i od kilku lat gram na zintegrowanej karcie graficznej. Nie interesują mnie odpowiedzi typu - dokup lepsze części, czy kup nowy komputer . Interesuje mnie najbardziej czy mogę jakoś poprawić wydajność swojego starego sprzętu. Dzisiaj restartowałem go kilka razy, plus używałem menadżera zadań do wyłączania procesu firefox.exe który ciągle mi się po prostu ciął (9 razy w ciągu 4 godzin). Co tydzień w Niedzielę czyszczę wnętrzności komputera, skanuję, oraz czyszczę syf CCleanerem. Ale to na razie nie pomaga tak jakbym chciał.

specyfikacja;

płyta główna; gigabyte m68m-s2p
procesor; amd athlon 64 X2 DCP 2,10GHz 4000+
ram; 2048MB
dyski: 1x250GB, 1x500GB
zasilacz 400W

i chciałbym wiedzieć, bo do tego czasu sam tego nie wiem czy pliki stronicowania mają coś wspólnego z wydajnością?

Opublikowano

Kup lepiej nowy komputer bo nawet dołożenie pamięci do 4 czy 8 Gb niewiele zmieni w wydajności. Dziwne że sam na to nie wpadłeś że 2Gb RAM to minimum na działanie systemu a dla gier o wiele za mało.

Częste czyszczenie systemu zamiast polepszać pogarsza często coraz bardziej kondycję systemu zwłaszcza na starszych sprzętach, raczej nie licz że ulepszając komputer pograsz  lepsze gry niż grasz aktualnie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...