Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chory dysk twardy

CanExiOne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio (kilka miesięcy) mam problemy z dyskiem twardym, prawie za każdym razem, gdy włączam komputer Windows, sprawdza dysk w poszukiwaniu błędów i zawsze je znajduje, przez co też często zdarza się, że jakiś plik jest uszkodzony, wydaje mi się, że jest to całkowicie losowe jaki, czasem zwykły plik tekstowy z niczym ważnym, a czasem zapis do gry. Mnie to wygląda na to, że dysk twardy zachorował mi na jakiegoś wirusa, stary jakiś nie jest, bo w tym roku świętował już swój 3 rok. Wirus jest najbardziej prawdopodobny, bo nie posiadałem żadnego antywirusa przez długi czas i dzielę komputer z rodzeństwem, więc prawdopodobieństwo, że pobiorą jakiś syf, jest dosyć duże, bo czasem dziwię się, że wiedzą jak zainstalować gry. Było też parę bluescreenów to, czy mają, jakieś powiązanie z tym to nie jestem pewien, sam jeszcze nawet nie zwróciłem jakiejś uwagi na nie, co jest w sumie następną głupią rzeczą, przez którą pozwoliłem mojemu dyskowi zachorować na wstrętnego wirusa.

Jakby to było potrzebne to używam Windowsa 7.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Witam,

wykonaj test za pomocą programu HD Tune (http://www.hdtune.com/) i przeskanuj dokładnie system AntyVirus'em. Moim zdaniem byłoby lepiej, jakbyś stworzył dla rodzeństwa ograniczone konto., wtedy nie musiałbyś się martwić o wirusy.

Opublikowano
7 godzin temu, Vosly_ napisał:

Witam,

wykonaj test za pomocą programu HD Tune (http://www.hdtune.com/) i przeskanuj dokładnie system AntyVirus'em. Moim zdaniem byłoby lepiej, jakbyś stworzył dla rodzeństwa ograniczone konto., wtedy nie musiałbyś się martwić o wirusy.

Zrobiłem test w HD Tune rozumiem, że chodziło o error scan i według moich oczu to problemu nie ma, ale moje ciekawskie oczy poszukały więcej w HD Tune i chyba wychwyciły problem z kablem, więc tutaj tylko potrzebuje potwierdzenia albo przekonania mnie, że jestem głupi i zły skan zrobiłem. SS'y poniżej.

FKxaTHD.pngc1VHVQq.pngPS07AlN.png

Co do skanu to robiłem wczoraj rano za pomocą Malwarebytes, dzisiaj albo jutro będę jeszcze jeden zrobił, ale myślałem też czy by nie przeskanować jeszcze jakimś antywiruskiem, ale to raczej zrobię po wymianie kabelka, jeżeli miałem co do niego rację. Co do ograniczonych kont dla rodzeństwa to myślałem nad tym, ale sama myśl o tym, że co chwilę by ktoś mi przyłaził i wołał mnie do pc co chwilę, pomogła podjąć decyzję dość szybko.

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano

Użyj tego poradnika:

https://www.youtube.com/watch?v=3Sb9DOFJXJM

I przeskanuj dysk w poszukiwaniu bad sector'ów.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
23 godziny temu, miszkurkam napisał:

Użyj tego poradnika:

https://www.youtube.com/watch?v=3Sb9DOFJXJM

I przeskanuj dysk w poszukiwaniu bad sector'ów.

Planuje przeskanować dysk dziś wieczorem lub jutro rano, ale możliwe jest to dla mnie tylko za pomocą pendrive'a bo nie mam odtwarzacza dvd/cd. Chciałem się tylko dowiedzieć czy będzie to jakaś różnica, a jestem pewien, że będzie działać, jak jestem w błędzie to szkoda i dalej już coś wymyślę :).

VGE BEZ TŁA.png

Opublikowano
4 godziny temu, CanExiOne napisał:

Planuje przeskanować dysk dziś wieczorem lub jutro rano, ale możliwe jest to dla mnie tylko za pomocą pendrive'a bo nie mam odtwarzacza dvd/cd. Chciałem się tylko dowiedzieć czy będzie to jakaś różnica, a jestem pewien, że będzie działać, jak jestem w błędzie to szkoda i dalej już coś wymyślę :).

Będzie działać.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...